Lehké bezmasé pokrmy jsou aktuální během pozdního jara či během léta, kdy chceme organismu dopřát odlehčení. Co takhle vyzkoušet steak pro vegetariány? Uvaříme steak z kedlubny. Kedlubny zejména v syrovém stavu obsahují spoustu vitaminů a zdraví prospěšných látek, vařené nebo smažené pak mohou dokonce nahradit i maso, protože jsou výživné.
Steak z kedlubny nejen pro vegetariány
Zeleninové pokrmy jsou jako dělané na dny, kdy jsme unaveni přemírou grilovaných, pečených nebo smažených mas. Kedlubny jsou skvělé zeleninové plody, které lze použít v mnoha receptech. Vyzkoušejte proto náš steak pro vegetariány, který je dělaný z kedlubny.
Kedlubna (Brassica oleracea var. gongylodes), někdy nesprávně nazývána jen brukev, je vyšlechtěnou variantou brukve zelné. Její výskyt je omezen pouze na zahradní pěstování, ve volné přírodě se nevyskytuje. Pěstuje se prakticky po celém světě s výjimkou saharských a subsaharských pásem.
Je to dvouletá rostlina dosahující výšky mezi 20-50 cm. Z kulaté hlízy vyrůstají dlouhé řapíkaté listy. Může mít barvu šedozelenou až žlutozelenou nebo fialovou, shodně bývají zbarveny i listy. Uvnitř hlízy je šťavnatá dužina bílé barvy.
Konzumují se nejčastěji lehce stravitelné hlízy, a to syrové, vařené i smažené, nebo listy obvykle vařené, které mají několikanásobně více vitaminu C a vápníku než samotné hlízy. Dále kedlubna obsahuje sodík, draslík, hořčík, mangan, železo i fosfor, z vitaminů pak také skupinu B a nikotinovou, pantotenovou i listovou kyselinu.
Příprava steaku pro vegetariány
Na trochu netradiční steak pro vegetariány použijeme několik kedluben, z nichž odstraníme listy. Listy ale nevyhodíme, nýbrž si je dáme na stranu a použijeme je do macerátu se smetanou a následně je potom rozmixujeme na pyré. Také drobné a jemné lístky, které vyrůstají uprostřed listové růžice, dáma na stranu. Jsou velmi chutné i syrové. My je budeme smažit ve vajíčku a vytvoříme z nich zdravé chipsy.
Kedlubnové bulvy oloupeme a slupky, stejně jako spodní dřevnatější část, použijeme do macerátu.
Aby byla kedlubna chutnější, povaříme ji krátce ve smetaně a přidáme čerstvé bylinky - majoránku, tymián nebo rozmarýn a ochutíme uzenou solí. Vaříme nejprve zprudka, po pár minutách stáhneme plamen a necháme smetanu pouze probublávat. Doba vaření je 15-20 minut.
Listy a slupky propereme ve vodě, nakrájíme na hrubší kusy a dáme vařit doměkka. Ochutíme celerovou solí a snítkou tymiánu.
Můžeme také použít multifunkčního pomocníka - parní hrnec mnoha funkcí. Multifunkční hrnec je spotřebič, který umožňuje vařit, péct i smažit či dusit jídlo v jedné nádobě. Parní hrnec nám dokáže připravit o něco zdravější jídlo než například při klasickém smažení nebo pečení, protože nepotřebujeme žádný tuk. Příprava jídla v parním hrnci probíhá pomocí páry. Voda se nalije do spodní části hrnce a ohřeje se.
V rendlíku si ve vroucí vodě s troškou celerové soli spaříme několik kedlubnových listů, které jsme si nechali na ozdobení pokrmu.
Jemné kedlubnové lístky omyjeme, na pánev nalijeme rostlinný olej a lístky zprudka osmažíme. Při smažení používáme poklici, protože vlhké lístky ve styku s rozpáleným olejem mají tendenci prudce prskat. Osmažené chipsy vyložíme na papírový ubrousek a necháme okapat od oleje.
Podušené kedlubny vyjmeme ze smetany, dáme na talíř a zbytek smetany použijeme do parního hrnce k pomalu se vařícím listům a kedlubnovým slupkám. Protože je parní hrnec multifunkční, uvařené listy, slupky a smetanu zvládne i rozmixovat. Směs potom propasírujeme přes cedník.
Kedlubnové bulvy, podušené ve smetaně nyní přeložíme na suchou pánev a dopečeme na "medium rare". Není potřeba již přidávat tuk, protože kedlubny jsou nasáklé smetanou, v níž tuk je.
Takto připravený steak pro vegetariány servírujeme na spařených kedlubnových listech společně s pyré z kedlubnových zbytků a zdobíme chipsy z mladých kedlubnových lístků.
Kedlubnové hranolky
Kořeněné hranolky z kedlubny jsou vynikající alternativou k tradičním bramborovým hranolkům. Vychutnejte si je buď samotné, nebo s některým oblíbeným dipem.
Připravte si:
- 1,2 kg oloupané kedlubny, asi 2 střední až velké (cca 2 kg, když nejsou oloupané)
- 3 lžíce avokádového oleje
- 1 lžičku sušeného česneku
- 1 lžičku sušeného chilli
- 1 lžičku čerstvě mletého černého pepře
- ¾ lžičky soli
- nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku na ozdobu
Nejprve předehřejeme troubu na 220 °C. Mezitím si připravíme kedlubny, zbavíme je listů a slupek. Každou kedlubnu opatrně rozkrojíme napůl a tuto polovinu otočíme dolů, aby byla velká plochá část na povrchu. Nakrájíme je na cca centimetrové plátky a dále na hranolky o tloušťce asi 1 cm. Hranolky vložíme do čisté utěrky nebo papírového ubrousku, abychom odstranili přebytečnou vlhkost.
Osušené hranolky dáme do misky a promícháme s 2,5 lžícemi avokádového nebo olivového oleje, sušeným česnekem, sušeným chilli, černým pepřem a solí, aby byly dobře potažené olejem a kořením.
Vymažeme velký plech olejem, ale můžeme použít i pečicí papír. Hranolky položíme na připravený plech do jedné vrstvy. Pečeme 15 minut, poté vyjmeme, otočíme na druhou stranu a pokračujeme v pečení dalších 15 minut, nebo dokud nejsou hranolky zvenčí zlatavě hnědé a uvnitř měkké.
Hotové hranolky přendáme do servírovací misky a ozdobíme jarní cibulkou.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; az-recepty.cz
Publikováno: 17. 5. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová