Zdravá jarní cibulka je nejen velice prospěšná lidskému organismu, ale navíc i báječně chutná a dodává běžnému jídlu lahodnější chuť. Je zdrojem mnoha vitaminů i minerálů a zároveň působí jako prevence před některými nemocemi. Skvělá chuť, léčivé účinky a možnost využití jak ve studené, tak i teplé kuchyni je naprosto vražedná kombinace této vyhledávané suroviny.
Obyčejná, ale velice zdravá jarní cibulka bývala dříve poslem jara. Dnes už se můžeme z její chuti těšit po celý rok. Jedná se vlastně o klasickou cibuli, kterou pouze sklízíme dřív a díky tomu je méně štiplavá a lépe stravitelná pro řadu lidí.
Jarní cibulka obsahuje vitaminy C, D a K, které jsou potřebné pro zdravý rozvoj našich kostí. Vitamin K má navíc na svědomí správnou funkci kloubů. Dále obsahuje vitaminy B1 a B2. Kromě celé řady vitaminů je navíc velkým zdrojem potřebných minerálních látek. Patří mezi ně např. vápník, draslík, hořčík, fosfor nebo železo. Právě díky nim je zdravá jarní cibulka naprosto úžasnou potravinou, která je pro organismus obrovským přínosem. Přispívá ke správné hladině cukru, cholesterolu, ale i krevního tlaku. Abychom měli dostatečný přísun všech potřebných látek, můžeme si z jarní cibulky vyrobit např. vynikající pesto.
Zdravé pesto ze zdravé jarní cibulky
Potřebné suroviny:
- 2 svazky jarní cibulky
- šťáva z půlky limetky
- 2 lžíce mandlí
- 2 lžíce parmezánu
- 4 lžíce olivového oleje
Pesto z jarní cibulky je výborným pomocníkem pro naše zdravé kosti. Kromě svazku jarní cibulky budeme na jeho výrobu potřebovat šťávu z jedné půlky limetky, dvě lžíce sekaných nebo strouhaných mandlí, dobrý strouhaný sýr, kterým je např. výtečný parmezán, a 4 lžíce oleje. Úplně nejlepší volbou je olej olivový. Veškeré tyto suroviny se pokrájí, smíchají, nahází do mixéru a řádně pro promixují.
S výrobou pesta začínáme u jarní cibulky. Celý svazek velice pečlivě omyjeme a položíme si jej na dřevěné prkénko. Následně si vezmeme do ruky ostrý nůž a zelené části svazku nakrájíme na malé kousky. Všechny kousky zdravé jarní cibulky vložíme do mixéru. Na cibulku nasypeme 2 lžíce namletých mandlí, které polijeme šťávou z půlky limetky a nastrouhaný parmezán. Veškeré zmíněné suroviny následně zalijeme 4 lžícemi olivového oleje. Mixér zapneme a vše pečlivě rozmixujeme na velice jemnou kašičku.
Rozmixované suroviny ve formě pesta uchováváme ve skleněné nádobě v lednici. Má úžasnou zelenkavou barvu a báječně chutná. S klidným srdcem si je můžeme přidávat na vše, co máme rádi. Pesto může být součástí např. toustů, těstovin špaget i rizota.
Na zdravé pesto jsme použili pouze zelené části jarní cibulky. Zbylé bílé části cibulky můžeme použít buď při vaření pokrmů, nebo jako ozdobu např. na chleba s pomazánkou či na míchaná vajíčka. Volba je pouze na nás a na našich chutích.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 17. 5. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová