Připravit si zdravou škvarkovou pomazánku není nic nemožného. K její výrobě potřebujete hrnek vařené pohanky a pár další ingrediencí, s jejichž pomocí připravíte zaručenou dobrotu.
Nemusí být vždycky škvarky...
Zdravá škvarková pomazánka se může na první pohled jevit jako nesmysl. Jedná se sice o oblíbenou pochoutku, ale nepatří zrovna k tomu, co by nám odborníci doporučili jako pilíř racionální výživy. Když ale víme, jak chutné, ale mastné a těžko stravitelné vepřové škvarky nahradit, zjistíme, že i bez nich to jde.
Co budete potřebovat:
- hrnek vařené pohanky
- lžíci majoránky
- lžíci hořčice
- 2 kyselé okurky
- olej na smažení
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
Přípravu pomazánky začneme tím, že cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji dozlatova. Těsně předtím, než se cibulka dodělá, přidáme do pánve najemno pokrájený nebo prolisovaný česnek. Poté necháme pánvičku s cibulí a česnekem vychladnout a uvařenou pohanku smícháme v malém sekáčku nebo mixéru ještě s majoránkou a hořčicí.
Poté přidáme do směsi vychladlou cibuli a česnek a znovu promixujeme. Konzistence směsi by neměla být příliš jemná, jinak nebude připomínat pravé škvarky. Když máme hotovo, ještě podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vsypeme do pomazánky nadrobno posekanou kyselou okurku a zchladíme v lednici. Vychlazenou pomazánku servírujeme nejlépe na dobrém kváskovém chlebu.
Zdraví, které chutná
Pohanka tvořila běžnou součást stravy našich předků a dnes se její obliba opět vrací. Nejen proto, že je přirozeně bezlepkovou obilovinou, ale především proto, že skvěle chutná a má vynikající účinky na naše zdraví. Posiluje imunitu, snižuje tlak i hladinu škodlivého cholesterolu, harmonizuje trávení a regeneruje jaterní buňky.
Ani majoránka, kterou zdravá škvarková pomazánka rovněž obsahuje, není k zahození. Především podporuje správné trávení, protože zlepšuje činnost střev i žaludku a pomáhá proti plynatosti.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; vitalplus.cz; bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 13. 5. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová