reklama

Zázračná pohanka se dokáže proměnit ve škvarky

Připravit si zdravou škvarkovou pomazánku není nic nemožného. K její výrobě potřebujete hrnek vařené pohanky a pár další ingrediencí, s jejichž pomocí připravíte zaručenou dobrotu.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Pohanková škvarkovka chutná nejlépe namazaná na čerstvém kváskovém chlebu

Nemusí být vždycky škvarky...

Zdravá škvarková pomazánka se může na první pohled jevit jako nesmysl. Jedná se sice o oblíbenou pochoutku, ale nepatří zrovna k tomu, co by nám odborníci doporučili jako pilíř racionální výživy. Když ale víme, jak chutné, ale mastné a těžko stravitelné vepřové škvarky nahradit, zjistíme, že i bez nich to jde.

Co budete potřebovat:

  • hrnek vařené pohanky
  • lžíci majoránky
  • lžíci hořčice
  • 2 kyselé okurky
  • olej na smažení
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Přípravu pomazánky začneme tím, že cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji dozlatova. Těsně předtím, než se cibulka dodělá, přidáme do pánve najemno pokrájený nebo prolisovaný česnek. Poté necháme pánvičku s cibulí a česnekem vychladnout a uvařenou pohanku smícháme v malém sekáčku nebo mixéru ještě s majoránkou a hořčicí.

Pohanka je lahodná obilnina, kterou mohou i celiaci, protože neobsahuje lepek
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pohanka je lahodná obilnina, kterou mohou i celiaci, protože neobsahuje lepek

Poté přidáme do směsi vychladlou cibuli a česnek a znovu promixujeme. Konzistence směsi by neměla být příliš jemná, jinak nebude připomínat pravé škvarky. Když máme hotovo, ještě podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vsypeme do pomazánky nadrobno posekanou kyselou okurku a zchladíme v lednici. Vychlazenou pomazánku servírujeme nejlépe na dobrém kváskovém chlebu.

Zdraví, které chutná

Pohanka tvořila běžnou součást stravy našich předků a dnes se její obliba opět vrací. Nejen proto, že je přirozeně bezlepkovou obilovinou, ale především proto, že skvěle chutná a má vynikající účinky na naše zdraví. Posiluje imunitu, snižuje tlak i hladinu škodlivého cholesterolu, harmonizuje trávení a regeneruje jaterní buňky.

Ani majoránka, kterou zdravá škvarková pomazánka rovněž obsahuje, není k zahození. Především podporuje správné trávení, protože zlepšuje činnost střev i žaludku a pomáhá proti plynatosti.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; vitalplus.cz; bylinkyprovsechny.cz

Publikováno: 13. 5. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová