reklama

Připravte si dokonale křupavou snídani nebo svačinu každý den jinak

Chcete si dopřát pokaždé jinou, ale vždy křupavou a voňavou snídani nebo svačinu? Domácí granola je pak pro vás tím pravým ořechovým, a to doslova. Směs vloček, oříšků, semínek, sušeného ovoce, koření a dalších ingrediencí vždy potěší vaše chuťové buňky. Na jaký způsob si ji vyrobíte vy?

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácí granola je skvělou snídaní (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co je to (domácí) granola?

Domácí granola je směs semínek, oříšků a vloček, které si společně zapečete. Často se do směsi přidává kakao, pufovaná rýže, nesmí chybět sladidlo v různé podobě – med, třtinový cukr či různé sirupy. Přidat si ale můžete i cokoli dalšího podle své chuti – sušené ovoce, čokoládu atd. Nesmí chybět ani koření v podobě skořice či vanilky. Hotovou pochoutku pak můžete konzumovat s mlékem, jogurtem, jako součást kaše či smoothie.

Vločky jsou v granole základem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vločky jsou v granole základem

Proč si vyrobit domácí granolu?

Vámi vyrobená domácí granola může být zdravou a také jednoduchou svačinou. Vytvořenou směs totiž stačí pouze zapéct v troubě, až je křupavá, a pak se pustit do jídla. Oproti kupované verzi má domácí granola výhodu – dáte si do ní jen to, co uznáte za vhodné, ideálně samozřejmě zdravé suroviny, žádné zbytečné cukry navíc nebo přidané ztužené tuky či přidanou mouku, škrob a emulgátory. Volbou vhodných surovin si pak s klidem můžete připravit variantu bez lepku či bez dalších potravin, na které máte alergii.

Kde se granola vzala?

Ohledně vzniku granoly se zdroj rozcházejí. V podobě směsi ovesných vloček a grahamové mouky ji stvořil Američan, lékař James Caleb Jackson v roce 1863 a konzumovali ji pacienti v jeho sanatoriu. Svůj název dostala granula podle své podoby. O chvíli později podobnou směs začal vyrábět slavný John Harvey Kellogg, výrobce obilovin. Pouze změnil název na dnešní granolu, aby byl z obliga, co se týká soudních sporů. Následně se granola stala nejoblíbenějším druhem snídaně, tedy minimálně v Americe.

Suroviny do granoly si zvolte podle chuti
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Suroviny do granoly si zvolte podle chuti

Domácí granola – jeden recept, tisíc variací

Zkuste si připravit tuto pochoutku. Domácí granola je snadná na přípravu a navíc si do ní můžete dát cokoli podle své chuti. Jako základ slouží ovesné vločky. K nim přidejte různé ořechy a semínka, dále trošku ideálně nerafinovaného oleje (ten napomůže tomu, aby byla domácí granola křupavá a nevysušila se). Pak přidejte přírodní sladidlo, nejlépe v tekuté formě, která granolu spojí. Nakonec trošku soli a koření dle vašeho výběru. Další už je na vás – sušené ovoce, čokoláda, kakao? Tady je jeden z receptů.

Na voňavou domácí granolu budete potřebovat:

  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g ořechů kešu
  • 50 g pekanových ořechů
  • 50 g plátkových mandlí
  • 30 g kokosových plátků
  • 10 g chia semínek
  • 1 lžíce kakaa, skořice nebo perníkového koření
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce čekankového sirupu nebo medu
  • 50 g hořké čokolády

Rozehřejte troubu na 160 °C a připravte si dvě mísy. Jednu větší a druhou menší. Ve větší míse smíchejte ovesné vločky s kakaem, skořicí nebo perníkovým kořením. Přidejte mandlové a kokosové plátky. Mísu položte stranou a tyčovým mixérem nahrubo nadrťte pekanové a kešu ořechy. Můžete je také jen nasekat nožem na menší kousky. Přidejte do mísy s vločkami. Přisypte chia semínka a důkladně promíchejte.

Teď k té malé míse. Dejte do ní kokosový olej a nechte ho povolit, nejlépe na plotně. Přidejte do něj med nebo čekankový sirup a řádně vše promíchejte. Obsah malé mísy vlijte do té větší a pořádně promíchejte, aby se suroviny spojily. Nasekejte hořkou čokoládu na kostičky. Můžete ji do směsi přidat hned, ale rozpustila by se, anebo až po upečení granoly – pak zůstane hezky vcelku ve větších kouscích. Plech vyložte pečicím papírem a směs na něj vysypte. Rozprostřete ji po celé ploše plechu a dejte do trouby. Pečte 20 až 30 minut. Po vychladnutí domácí granolu uchovávejte v uzavíratelných nádobách.

Ze směsi můžete formovat i tyčinky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ze směsi můžete formovat i tyčinky

A co takhle domácí granola tyčinky?

Jako variaci, která je skvělá na cesty, můžete zkusit také domácí granola tyčinky. Základ je v podstatě stejný, stejně tak suroviny si můžete zvolit podle libosti. Jedinou podmínkou je velmi šťavnaté ovoce nebo ovoce namočené přes noc do vody nebo džusu. A pak také více medu. Jen tak se směs hezky spojí a bude držet pohromadě. 

Na domácí granola tyčinky si připravte:

  • 180 g sušeného ovoce
  • 180 g vloček
  • 180 g ořechů a semínek
  • 100 g tekutého medu
  • 30 g hladké mouky nebo rozmixovaných vloček (ovesné mouky)
  • špetku soli

Ovoce nakrájejte na kousky velikosti lískového ořechu. Pokud není dost šťavnaté (švestky, koktejlové třešně), je třeba ho namočit přes noc do vody nebo džusu - pomerančový nebo jablečný je ideální. Rozehřejte si pánev, vložte do ní oříšky a pražte, dokud nezačnou vonět. Nezapomeňte míchat! Vsypte do misky a po vychladnutí nasekejte. Do pánve teď vsypte vločky a opečte do zlaté barvy, zase pečlivě promíchávejte. 

Pekáček (přibližně 25×15 cm) vyložte pečicím papírem, vločky a oříšky promíchejte s moukou a solí, přidejte i ovoce a med a promíchejte. Pak namačkejte do pekáčku a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C na 20 až 25 minut. Nechte vychladnout, vyndejte z pekáčku a nakrájejte na tyčinky či jiné tvary.

Zdroj informací: lubojatzkycouple.cz; ochutnejorech.cz; goodie.cz; kucharkaprodceru.cz

Publikováno: 12. 5. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová