Kopřiva patří mezi naše nejlepší léčivé rostliny. Pomáhá při problémech s trávicím systém, má čistící účinky, doporučuje se při poruchách látkové výměny, snižuje hladinu krevního cukru. Poradíme, jak si z ní udělat jarní detox.
Proč začít jarní detox?
Detox je pročištění organismu – zbavení těla škodlivých látek (toxinů). Tělo si dělá očistu po celý rok samo, je však vhodné tento proces občas podpořit a jaro je ideálním obdobím, protože k tomu můžeme využít čerstvé byliny, které jsou snadno dostupné. Vzhůru tedy do jarního detoxu.
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je houževnatá vytrvalá dvoudomá bylina se čtyřhrannou, přímou a rozvětvenou lodyhou s žahavými chloupky. Listy jsou podélně tvarované, pilovité, na srdčité bázi, s žahavými chloupky. Kvete zeleně od června do září, samičí květenství je převislé, samčí vodorovné až vztyčené. Dorůstá do výšky 2 metrů. Vyskytuje se hojně v sadech, zahradách parcích i okrasných trávnících.
Obsahuje významné látky, jakými jsou aminy, flavonoidy, fytoncidy, kyselinu citronovou nebo šťavelovou, lecitin, minerály ve formě železa, manganu, vápníku, selenu, křemíku, zinku, vitaminy A. B, C. Je účinná na onemocnění močových cest, menstruačních bolestí nebo zvětšenou prostatu. Detoxikuje organismus, užívá se při chudokrevnosti, podporuje funkci slinivky břišní, snižuje hladinu krevního cukru. Podporuje srdeční činnost a užívá se při onemocněních dýchacích cest.
Posiluje imunitu, snižuje alergii na pily z trav, je účinná na revmatoidní artritidu, artrózu a dnu. Snižuje krevní tlak, podporuje růst vlasů, užívá se na při zatuhnutí svalů, bolesti zad či zánětech nervů. Podporuje tvorbu mateřského mléka, zpevňuje kosti, zlepšuje kvalitu vlasů a odstraňuje lupy. Využívají se semena, kořen I nať k léčebným účinkům.
Při sběru se doporučují rukavice, protože celá rostlina je poseta žahavými chloupky. Své využití najde i v kuchyni, kde se užívají především semena a nať do teplých či studených pokrmů. Využít se dá i sušená kopřiva, kterou sbírejte k sušení do poloviny května. Starší rostliny obsahují více dusičnanů, které se v nich usazují. Nejlépe se k sušení hodí vrchní lístky, které mají nejvíce „síly“.
Čaj z kopřivy
Je vhodný na jarní detox a pomáhá i při únavě, vyčerpání, snížení výkonosti, a dokonce zlepšuje paměť. Tato kúra by měla trvat minimálně 7 dnů, ideální doba je však 3 týdny. Na čaj proti únavě budete potřebovat listy kopřivy, které omyjte vlažnou vodou, necháte okapat na papírovém ubrousku. Mezitím si uvaříte vodu. Listy vložíte do hrnečku a přelijte horkou vodou, necháte vylouhovat 10-15 minut můžete i déle (připravíte si tak výluh, který se užívá stejně jako čaj).
Na závěr čaj osladíte medem a přidáte špetku soli, která pomáhá rychlejšímu využití cukrů obsažených v medu. Na ochucení můžete použit i čekankový sirup a citronovou šťávu. Čaj pijte teplý, ráno nalačno a jeden hrneček si dejte i na večer. Pro intenzivnější kúru se doporučují 4 hrnečky denně. Užívejte tři týdny, potom si dejte měsíc pauzu. Dobu užívání nepřekračujte. Sušené listy kopřivy můžete využít i během roku.
Kopřivový špenát
Natrhané kopřivy nechte spařit horkou vodou a okapat, poté rozmixujte nebo nasekejte na malé části. Cibulku nakrájejte najemno, zpěňte na tuku (ideální je domácí sádlo) a přidejte nakrájené kopřivy. Nechte dusit a vmíchejte utřený česnek se solí, můžete také přidat trochu pepře. Na závěr vmíchejte 2 vejce a nechte chvíli povařit za stálého míchání, ne však dlouho, jinak přijdete o cenné látky. Pokud máte raději jemnější pochutinu, můžete přidat trochu smetany. Pro méně výraznou chuť kopřivy místo spaření horkou vodou jen chvíli povařte.
Smoothie
Jedná se o hustý rozmixovaný nápoj, který se připravuje s čerstvých nebo sušených surovin jak z ovoce, tak i zeleniny s přidáním bylinek. Vhodné je i přidání namočených semínek, ideální je slunečnice, sezam nebo chia. Není vhodné kombinovat ovoce a zeleninu s výjimkou listové zeleniny a také kopřivy.
Na tento koktejl budete potřebovat hrst čerstvých kopřiv, které rozmixujte s vodou a můžete rovnou pít. Nápoj si můžete ochutit sladším ovocem, např. jablkem nebo sušeným ovocem. Pokud přidáte jarní listovou zeleninu, budete mít také chutný nápoj, který má cenné živiny.
Kopřivové pesto
Stejně jako jiná pesta si připravte pesto z kopřivy. Čerstvé kopřivy rozmixujte s olivovým olejem, parmazánem, solí a česnekem. Nepřehánějte to s mixováním, je důležité, aby v pestu zůstaly malé kousky. Uchovávejte ve skle v lednici a do týdne spotřebujte.
Zdroj informací: bylinkyprovsechny.cz; bonaloka.cz; salveo.cz
Publikováno: 19. 4. 2023, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská