Recept na vláčné perníčky ihned měkké se dědí z generace na generaci. Je vyvažován zlatem a hospodyňka, která peče toto tradiční cukroví, jej stráží jako oko v hlavě. Perníčky se pečou na Vánoce i na Velikonoce. Postup je stejný, jen vykrajovátka jsou jiná. Pokud se do pečení chcete pustit i vy a oslavit svátky jara stylově, vyzkoušejte náš osvědčený recept.
Podle receptu na tyto vláčné perníčky si připravte:
Na perníčky:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 50 g másla
- 2 lžíce medu
- 1 lžičku jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 vejce na potření
- cukrové zdobení
Na bílkovou polevu:
- 1 bílek
- moučkový cukr podle potřeby
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 10 minut
Jak postupovat?
Perníkové koření zvolna prohřejte na suché pánvi, aby se rozvonělo. Do mísy prosejte mouku. Přidejte k ní jedlou sodu, koření a cukr a promíchejte. Pak přidejte med, změklé máslo a vejce a vše důkladně propracujte, až vznikne hladké a pevné těsto. Zabalte ho do folie a nechte ho v chladu odpočinout – klidně den nebo dva.

Poté těsto rozválejte na nepomoučeném válu na placku vysokou asi půl centimetru. Důležité je těsto před válením a vykrajováním nepodsypávat další moukou – ta by totiž ubrala perníčkům na křehkosti. Z vyváleného těsta vykrajujte různé tvary a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Perníčky pečte 8-10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké je potírejte rozšlehaným vejcem, budou se krásně lesknout.

Tip:
Perníčky vkládejte až do vyhřáté trouby a troubu během pečení ji neotvírejte! Každé otevření dvířek totiž znamená snížení teploty až o 20 %, což se projeví tím, že pečivo nebude nadýchané a ztvrdne, a navíc zbytečné zaplatíte víc za elektřinu.

Jak perníčky ozdobit?
Na polevu si přes sítko propasírujte bílek. Pak postupně přidávejte prosátý moučkový cukr a šlehejte. Ať bude mít směs konzistenci tužší polevy, naplňte směsí sáček s tenkou zdobicí špičkou. Perníčky zdobte podle fantazie a posypte je cukrovým zdobením.
Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.
Publikováno: 31. 3. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce