reklama

Zlatavý med je zázračný lék na všechny nemoci i neduhy

Kdo z nás by nevěděl o blahodárných účincích medu? Produkt malých pilných včeliček je všeobecně znám svými antiseptickými a antibakteriálními vlivy na lidský organismus. Již staří Řekové věděli o pozitivním působení medu na činnost srdce a celé srdeční soustavy. Po lžících ho proto dávkovali sportovcům.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Blahodárné účinky medu jsou známy nám všem (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)

Prokazatelně příznivé účinky jsou zaznamenány hlavně při dlouhodobém užívání zlatavé medicíny. Hustá a velice lepkavá kapalina je využívána nejen v domácí lékárně, ale hojně se s ní můžeme setkat také v kuchyni při vaření a pečení sladkých moučníků.

Blahodárné účinky medu jsou známy široké veřejnosti. Hustá zlatavá tekutina je výsledkem tvrdé práce drobných včeliček. Když tvrdíme, že včely odvádí tvrdou práci, míníme tím opravdu velkou dřinu. Jedna včelka medonosná totiž ulítne za jednu hodinu až 25 km a navštíví přitom kolem 2 tisíce květů. Na 1 průměrnou sklenici medu, kterou má snad každý z nás ve své kuchyni, je přitom potřeba nasbírat nektar až z 5 milionu květů. Pořekadlo "pilný jako včelička" není tedy pouze prázdnou frází.

Med má velmi příznivé a pozitivní vliv na činnost celého srdečního systému. Používá se jako antiseptikum a má prokazatelné antibakteriální účinky. V medu je samozřejmě obsaženo i mnoho vitamínů i minerálních látek, proto je velice oblíbený jak při vaření, tak i při pečení nejrůznějších moučníků.

Z medu se dá vyrábět spousta dobrot jako např. směs ořechů a brusinek či rozinek naložených v této slaďoučké kapalině. Stačí si připravit nejrůznější druhy ořechů či mandlí a společně se sušeným ovocem např. brusinkami nebo rozinkami je vložíme do uzavíratelné sklenice a vše zalijeme zlatavým medem. Takto připravená zdravá pochoutka se může rázem stát krásným, zdravým a praktickým dárkem, kterým nikoho neurazíme.

Ořechy naložené v medu jsou krásným, zdravým a praktickým dárkem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ořechy naložené v medu jsou krásným, zdravým a praktickým dárkem

Dalším báječným všelékem je česnek naložený v medu. Jedná se velice jednoduchý recept. Jednotlivé stroužky česneku můžeme prolisovat, nakrájet na plátky, či je použít celé. Tuto surovinu vložíme opět do uzavíratelné sklenice a kompletně ji zalijeme hustou lepkavou a sladkou kapalinou. Zalitý česnek musíme nechat uzrát zhruba 6 až 7 dní. Takto naložený česnek v medu ztrácí svou palčivost a zároveň není tolik agresivní pro náš trávicí systém. Společně s medem se stává všelékem pro naše srdce, podporuje celkovou imunitu a stabilizuje krevní tlak.

Věděli jste, že med sám o sobě pochycuje veškeré pachy ze svého okolí? Proto je dobré jej neskladovat přímo v kuchyni. Med bychom měli mít pečlivě uzavřený ve sklenici a uchovávaný raději ve spíži.

Česnek naložený v medu ztrácí svou palčivost a zároveň není tolik agresivní pro náš trávicí systém
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Česnek naložený v medu ztrácí svou palčivost a zároveň není tolik agresivní pro náš trávicí systém

Co jsme o medu ještě nevěděli?

Med je přírodním sladidlem a většina lidí mu dává přednost před cukrem i jinými druhy sladidel. Pro svou chuť i hustou konzistenci je velice často využíván v kuchyni pro přípravu moučníků. Jeho blahodárné účinky se projevují až po delším užívání. Již v dávných dobách byl med používán jako lék proti nejrůznějším infekcím, jako náhrada za dnešní antibiotika. Má prokazatelné antibakteriální i antiseptické účinky a obsahuje spoustu vitaminů jako např. vitamin B nebo C či minerálních látek jako např. železo a hořčík.

Med je hojně využíván v tradiční lidové medicíně. Velice často bývá přikládán na nejrůznější rány, popáleniny a vředy. Navíc bývá používán pro redukování otoků a dokonce i jizev. Zkrátka lékem na všechny nemoci i neduhy je zázračný zlatavý med.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; mojezdravi.cz

Publikováno: 15. 3. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová