reklama

Kopřivku si užívejte jen na talíři

Kopřiva má léčivé síly, a proto není divu, že se touhle polévkou zahřejete na těle i na duši. Kopřivy posilují náš organismus, a to nedokáže popřít ani deset z deseti lékařů. Když k ní ještě navíc přidáte pár jedlých jarních květů ze zahrádky, úžasná dobrota bude hned na světe - přesně taková, kterou považují Francouzi za naprostou delikatesu.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kopřivka vás zahřeje na těle i na duši (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Suroviny na kopřivovou polévku:

  • hrst kopřiv
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1 lžíce másla
  • 1/4 l smetany ke šlehání
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • sedmikrásky
  • pampelišky
  • řeřichy
  • fialky
Suroviny na kopřivku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Suroviny na kopřivku
Cibuli nakrájejte na drobno
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cibuli nakrájejte na drobno

Začneme tím, že si nakrájíme cibulku na menší kostičky. Na plotnu dáme hrnec a hodíme do něj kousek másla nebo oleje, je to na vás. Tuk necháme rozehřát a cibuli osmažíme pěkně dozlatova.

Zalijte vývarem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zalijte vývarem

Než se nám cibulka osmaží, oloupeme brambory a nakrájíme je na malé kostičky. Takto nakrájené brambory hodíme do hrnce k cibuli a zalijeme půl litrem zeleninového vývaru. Vaříme, než brambory změknou, tj. 10 až 15 minut.

Do hrnce přidejte omyté kopřivy
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Do hrnce přidejte omyté kopřivy

Mezitím si otrhejte z kopřiv lístky a omyjte je. Hlavně ty horní mladé, které obsahují nejvíce vitaminů a minerálů. Jakmile jsou brambory měkké, dáme lístky do vývaru a plotnu vypneme. Kdybychom pokračovali ve vaření, z kopřiv by zmizely výživné látky.

Nakonec přilijte smetanu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nakonec přilijte smetanu

Promícháme a promixujeme tyčovým mixérem dohladka. Na závěr osolíme a opepříme podle chuti. Kopřivový krém můžeme ozdobit jedlými květy – sedmikráskami, popencem, pampeliškou. Polévku potom na talíři zalijeme ještě trochou šlehačky.

Proč zařadit kopřivy do jídelníčku?

Ačkoli kopřivu možná mnozí z nás vnímají jako plevel a něco, bez čeho by se klidně obešli, jde o bylinu, která by neměla doma chybět. Jedlá je dokonce celá rostlina, tedy nať, kořen, listy i semena. Můžete ji využít nejen na čaj, ale také ji připravit jako špenát, přidat ji do palačinek či omelet, oblíbená je také kopřivová nádivka. Upraženými semínky si posypete chléb, syrová se dá použít jako koření k bramborám nebo do zeleninových pánví.

  • Nejčastěji se asi používá pro své příznivé účinky při detoxikaci.
  • Působi pozitivně při virových i bakteriálních infekcích.
  • Příznivě působí na téměř všechny orgánové soustavy.
Kopřivy jsou velmi zdravé
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kopřivy jsou velmi zdravé

Co vše můžete z kopřivy vyrobit?

Krom zařazení kopřivy do jídla se dá z této léčivé rostliny uvařit čaj, připravit tinktura, výluh, odvar, pleťová voda nebo sirup, snadno si v odšťavňovači vyrobíte také čerstvou šťávu. Zkrátka si vyberete podle toho, k jakému účelu má sloužit.

Zdroj informací: pořád Vychytávky Ládi Hrušky; bylinkyprovsechny.cz

Publikováno: 17. 3. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová