reklama

5 tipů, jak zpracovat ovoce a zeleninu beze zbytku

Blíží se jaro a přísun čerstvých plodin, které budou plné vitaminů. Pokud si navíc pěstujete zeleninu a ovoce sami na zahradě nebo kupujete kvalitní u farmářů, je škoda je nevyužít se vším všudy. Nebo možná máte ještě vlastní uskladněnou zásobu ve sklípku. Nechte se inspirovat nápady, jak využít zeleninu i zpracovat ovoce, co nejvíc to jde, ušetřit a navíc si pochutnat.

Jak zpracovat ovoce? 

1. prima tip: s odkrojky do mrazáku

Když čistíte zeleninu, pravděpodobně máte spoustu odpadu – natí, slupek či odkrojků. Většinu z toho můžete využít do zeleninového či masového vývaru. Nevaříte-li ho hned nebo máte málo zbytků, dejte odkrojky do mrazáku, například do většího sáčku či uzavíratelného boxu. Postupně po každém čištění zeleniny přidávejte a brzy nastřádáte dostatečné množství pro vývar. Tímto způsobem můžete zpracovat slupky z cibule, nať jarní cibulky, slupky z cukety či odkrojky a natě z omyté mrkve, petržele nebo celeru.

Jak zpracovat ovoce a zeleninu beze zbytku: ochutnejte ředkvičkové pesto
i (Zdroj: pixabay.com)
Jak zpracovat ovoce a zeleninu beze zbytku: ochutnejte ředkvičkové pesto

2. prima tip: zkuste pesto z natí

Víte že i nať ředkviček, se může jíst? Samozřejmě jen  pěkně zelená a bez viditelných vad. Ideálně z vlastní zahrádky. Čerstvé ředkvičky tak můžete v kuchyni zpracovat celé. Ze zelených částí můžete připravit třeba chutné pesto, kterým zpestříte polévku nebo těstoviny. Kromě opláchnutých a osušených listů z ředkviček budete potřebovat dýňová semínka, česnek, tvrdý sýr typu parmazán a olej. Ingredience rozmixujte na pesto, případně osolte a opepřete. Zamíchejte. Skladujte v lednici a do několika dní spotřebujte. Podobně můžete připravit pesto také z mrkvové nati, případně lze použít kombinaci natí z mrkve i ředkviček.

Jak zpracovat ovoce a zeleninu beze zbytku: čerstvá zelená nať z česneku
i (Zdroj: pixabay.com)
Jak zpracovat ovoce a zeleninu beze zbytku: čerstvá zelená nať z česneku

3. prima tip: zelené natě vždy po ruce

Z odkrojku horní části mrkve, petržele či celeru, který položíte na parapet do substrátu či misky s mokrou vatou, může po zhruba dvou týdnech vyrašit čerstvá zelená nať vhodná do salátu nebo na ozdobení teplých jídel na talíři. A pokud vám začne klíčit česnek, dejte ho do trochy substrátu (klíček musí koukat ven) – po pár týdnech můžete sklízet čerstvou zelenou nať plnou vitamínů. 

Chutná v salátech, pomazánkách, ale třeba jen na krajíci chleba s máslem. Podobně můžete pěstovat doma na okně i cibulovou nať. A co zkusit recyklovat římský salát? Odříznutý vršek položte do misky s trochou vody. Za dva týdny se objeví nové listy, které za tři až čtyři týdny dosáhnou plné velikosti.

Jak zpracovat ovoce a zeleninu beze zbytku: udělejte dobroty z jablkových slupek
i (Zdroj: pixabay.com)
Jak zpracovat ovoce a zeleninu beze zbytku: udělejte dobroty z jablkových slupek

4. prima tip: sladké dobroty ze slupek

Jablka a hrušky je vhodné jíst i se slupkami. Podle odborníků je právě ve slupce a těsně pod ní velké množství zdraví prospěšných látek. Pokud z nějakého důvodu okrajujete slupky z kvalitních jablek (třeba při přípravě výživy pro malé děti) a nesníte je vy, můžete je usušit – buď nakrájené na kostičky, nebo celé. Ty pak můžete chroupat jako křížaly nebo drobné kousky zalít vodou a připravit si čaj. Slupky z jablek nebo hrušek také můžete například povařit, rozmixovat (a chcete-li i přecedit a/nebo osladit) a poté zamrazit. Získáte tak ovocnou dřeň, na které si budete moci pochutnat, až vás bude honit mlsná.

Jak zpracovat ovoce a zeleninu beze zbytku: orestujte dýňová semínka
i (Zdroj: istock.com)
Jak zpracovat ovoce a zeleninu beze zbytku: orestujte dýňová semínka

5. prima tip: využít lze (někdy) i semínka

Pokud často vaříte z dýně, neměli byste vyhazovat semínka. Jako lahůdka se prodávají dýňová semínka opražená a solená nebo slazená v obchodech. Jsou plná vitamínů. Můžete je usušit a připravit na zasetí na další rok. Anebo také sníst. Jak je zpracovat? Záleží i na odrůdě, každopádně ani v případě semínek se slupkou není třeba podstupovat složité a pracné loupání. 

Máte-li semínka z dýně olejné, což je odrůda s tmavě zelenými semínky bez dřevnatých slupek, namočte je na 24 hodin do slaného nálevu, pak sceďte a nechte oschnout. Semínka z jiných typů dýně povařte 10–15 minut (na litr vody dejte dvě lžíce soli a dva šálky semínek), případně také namočte na den do nálevu. Poté je osušte, promíchejte s olejem a rozprostřete na plech s pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 150 °C a pečte zhruba 30 minut, dokud semínka nezezlátnou. Můžete osolit či jinak okořenit. Nezapomeňte je každých deset minut promíchat.

Zdroj: living.iprima.cz, zachranjidlo.cz, zeny.iprima.cz

Publikováno: tento týden, Autor: Ivana Kropáčková , Profil autora: Ivana Kropáčková