Blíží se jaro a přísun čerstvých plodin, které budou plné vitaminů. Pokud si navíc pěstujete zeleninu a ovoce sami na zahradě nebo kupujete kvalitní u farmářů, je škoda je nevyužít se vším všudy. Nebo možná máte ještě vlastní uskladněnou zásobu ve sklípku. Nechte se inspirovat nápady, jak využít zeleninu i zpracovat ovoce, co nejvíc to jde, ušetřit a navíc si pochutnat.
Jak zpracovat ovoce?
1. prima tip: s odkrojky do mrazáku
Když čistíte zeleninu, pravděpodobně máte spoustu odpadu – natí, slupek či odkrojků. Většinu z toho můžete využít do zeleninového či masového vývaru. Nevaříte-li ho hned nebo máte málo zbytků, dejte odkrojky do mrazáku, například do většího sáčku či uzavíratelného boxu. Postupně po každém čištění zeleniny přidávejte a brzy nastřádáte dostatečné množství pro vývar. Tímto způsobem můžete zpracovat slupky z cibule, nať jarní cibulky, slupky z cukety či odkrojky a natě z omyté mrkve, petržele nebo celeru.

2. prima tip: zkuste pesto z natí
Víte že i nať ředkviček, se může jíst? Samozřejmě jen pěkně zelená a bez viditelných vad. Ideálně z vlastní zahrádky. Čerstvé ředkvičky tak můžete v kuchyni zpracovat celé. Ze zelených částí můžete připravit třeba chutné pesto, kterým zpestříte polévku nebo těstoviny. Kromě opláchnutých a osušených listů z ředkviček budete potřebovat dýňová semínka, česnek, tvrdý sýr typu parmazán a olej. Ingredience rozmixujte na pesto, případně osolte a opepřete. Zamíchejte. Skladujte v lednici a do několika dní spotřebujte. Podobně můžete připravit pesto také z mrkvové nati, případně lze použít kombinaci natí z mrkve i ředkviček.

3. prima tip: zelené natě vždy po ruce
Z odkrojku horní části mrkve, petržele či celeru, který položíte na parapet do substrátu či misky s mokrou vatou, může po zhruba dvou týdnech vyrašit čerstvá zelená nať vhodná do salátu nebo na ozdobení teplých jídel na talíři. A pokud vám začne klíčit česnek, dejte ho do trochy substrátu (klíček musí koukat ven) – po pár týdnech můžete sklízet čerstvou zelenou nať plnou vitamínů. Chutná v salátech, pomazánkách, ale třeba jen na krajíci chleba s máslem. Podobně můžete pěstovat doma na okně i cibulovou nať. A co zkusit recyklovat římský salát? Odříznutý vršek položte do misky s trochou vody. Za dva týdny se objeví nové listy, které za tři až čtyři týdny dosáhnou plné velikosti. Jakou další zeleninu můžete pěstovat stále dokola se dočtete zde.

4. prima tip: sladké dobroty ze slupek
Jablka a hrušky je vhodné jíst i se slupkami. Podle odborníků je právě ve slupce a těsně pod ní velké množství zdraví prospěšných látek. Pokud z nějakého důvodu okrajujete slupky z kvalitních jablek (třeba při přípravě výživy pro malé děti) a nesníte je vy, můžete je usušit – buď nakrájené na kostičky, nebo celé. Ty pak můžete chroupat jako křížaly nebo drobné kousky zalít vodou a připravit si čaj. Slupky z jablek nebo hrušek také můžete například povařit, rozmixovat (a chcete-li i přecedit a/nebo osladit) a poté zamrazit. Získáte tak ovocnou dřeň, na které si budete moci pochutnat, až vás bude honit mlsná.

5. prima tip: využít lze (někdy) i semínka
Pokud často vaříte z dýně, neměli byste vyhazovat semínka. Jako lahůdka se prodávají dýňová semínka opražená a solená nebo slazená v obchodech. Jsou plná vitamínů. Můžete je usušit a připravit na zasetí na další rok. Anebo také sníst. Jak je zpracovat? Záleží i na odrůdě, každopádně ani v případě semínek se slupkou není třeba podstupovat složité a pracné loupání. Máte-li semínka z dýně olejné, což je odrůda s tmavě zelenými semínky bez dřevnatých slupek, namočte je na 24 hodin do slaného nálevu, pak sceďte a nechte oschnout. Semínka z jiných typů dýně povařte 10–15 minut (na litr vody dejte dvě lžíce soli a dva šálky semínek), případně také namočte na den do nálevu. Poté je osušte, promíchejte s olejem a rozprostřete na plech s pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 150 °C a pečte zhruba 30 minut, dokud semínka nezezlátnou. Můžete osolit či jinak okořenit. Nezapomeňte je každých deset minut promíchat.
Publikováno: 5. 3. 2018, Autor: Ivana Kropáčková , Profil autora: Ivana Kropáčková