reklama

Ovadlé listy salátu nebo špenátu nepatří do koše, ale do kroket

Zvadlé listy zeleniny nejsou na vyhození, i když se to může na první pohled zdát. Ovadnutí má na svědomí odpařující se voda z listů, což je pak ve finále spíše estetická vada. Takové listy třeba salátu nebo špenátu jsou minimálně ještě několik dní jedlé a zdravotně nezávadné. A protože v salátu moc parády nenadělají, připravíme z nich něco jiného. A použijeme i další "zbytky" z lednice.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zvadlé listy špenátu či salátu udělají parádu jako krokety z bešamelu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Zvadlé listy salátu nebo špenátu vyhazovat nemusíme

Veškeré zelené listy zeleniny, např. saláty, špenát, rukola, ale i listy košťálové zeleniny jsou pro náš organismus velmi prospěšné. Čistí, pomáhají při hubnutí, podporují trávení a činnost střev, odbourávají stres a zlepšují náš spánek. Listy salátu jsou doslova nacpané vitaminy C, B1 a B2, kyselinou listovou a vlákninou, z minerálů draslíkem, železem, vápníkem, hořčíkem, fosforem a zinkem.

Salátové listy jsou úžasné nejen v kombinaci s ostatní zeleninou či ovocem. Dají se konzumovat i samotné, a dokonce i bez jakékoliv zálivky či úpravy, Také z nich snadno připravíme pesto nebo krémové smoothie.

Listy salátu nebo špenátu uchováváme v chladu, při pokojové teplotě velmi rychle vadnou a vysychají. Pokud pro ně nemáme momentálně využití ve formě čerstvého salátu, můžeme z nich připravit velmi chutné krokety. Ty budou navíc doplněny zbylými potravinami, které se nám nahromadily za týden v lednici.

Kromě salátových nebo špenátových listů můžeme použít i zelené bylinky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kromě salátových nebo špenátových listů můžeme použít i zelené bylinky

Bešamelové krokety s lístky salátu a šunkou

Co budeme potřebovat na krokety:

  • 60 g másla
  • 60 g mouky
  • 1 cibuli
  • česnek
  • sůl a pepř
  • zbytky šunky
  • salátové nebo špenátové listy
  • mléko

Na pánvi necháme rozpustit máslo a do něj vsypeme mouku.

K máslu přidáme jíšku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
K máslu přidáme jíšku

Vyzkoušejte hrnec Hard Face od Fiskars, který má spoustu užitečných vychytávek. Má například skleněnou poklici se silikonovým okrajem, ve kterém jsou otvory o dvou velikostech pro snadné slévání vody. Hliníková pánev pro náročné kuchařské úkony má zas skvělé nepřilnavé vlastnosti, které zajišťují snadné vaření i údržbu. 

Umícháme hladkou jíšku, do které dále přidáme nadrobno nasekanou cibuli a pár stroužků česneku. 

Přidáme cibuli a česnek
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Přidáme cibuli a česnek

Než se jíška osmaží, nakrájíme si na menší kousky šunku a pokrájíme ovadlé listy zeleniny.

Šunku nakrájíme na kousky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Šunku nakrájíme na kousky

Jíšku osolíme a opepříme. Pokud nám zbyde v lednici kousek sýra, pro který nemáme použití, můžeme jej do jíšky nastrouhat.

Jíšku zalijeme mlékem, ale stejně tak můžeme použít zbytek smetany, mandlového nebo sójového mléka. Při přilévání mléka jíšku rovnoměrně mícháme, čímž jednak zapravujeme mléko do směsi a jednak rovnou odpařujeme, takže by výsledný bešamel měl být hladký a kompaktní.

Jíšku zjemníme mlékem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Jíšku zjemníme mlékem

Do bešamelu vmícháme nakrájenou šunku a listy.

Bešamel vylepšíme nasekanými listy
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Bešamel vylepšíme nasekanými listy

Směs necháme na pánvi zlehka opéct, opečený bešamel dodá celému jídlu velmi svůdnou chuť.

Bešamel lehce opečeme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Bešamel lehce opečeme

Salsa

Co budeme potřebovat:

  • 2 rajčata
  • 2 krajíce staršího chleba
  • cibuli
  • česnek
  • cukr
  • bazalku
  • vinný ocet
  • olivový olej

Na čem ve studiu vaříme? 

Indukční sporák I 8688 BX v stylovém nerezovém provedení se sklokeramickou indukční deskou a multifunkční troubou potěší užitným objemem trouby 70 l. Varná deska se dotykově ovládá a umožňuje spojit dvě levé samostatné varné zóny do jedné jen jedním dotykem. Takto můžeme na desku stavět i objemné hrnce. Deska se velmi dobře čistí a hrnce se na ní nepřipalují.

Než nám bešamel zchladne, abychom s ním mohli dále pracovat, dáme si vařit do hrnku vodu a v ní spaříme rajčata. Rajčata ve špičce nařízneme do kříže, aby se snadněji loupala.

Rajče nařízneme do kříže
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Rajče nařízneme do kříže

Z rajčat oloupeme slupku.

Spařená rajčata oloupeme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Spařená rajčata oloupeme

Na další pánvi pak rozpálíme olovový olej a opečeme na něm na kostičky nakrájený starší chléb. Přidáme cibuli a česnek.

Na oleji opečeme chleba
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na oleji opečeme chleba

Oloupaná rajčata pokrájíme a přidáme k opečenému chlebu.

Rajčata nakrájíme a přidáme do pánve
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Rajčata nakrájíme a přidáme do pánve

Vše krátce povaříme a následně rozmixujeme, čímž nám vznikne jednoduchá, ale chutná salsa. Dochutíme ji bazalkou a malým množstvím cukru. Rozmixujeme v mixéru, ne však do hladké omáčky, ale spíše nahrubo. Během mixování přidáme trochu vinného octa.

Umícháme hustou salsu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Umícháme hustou salsu

Z vychladlého bešamelu se šunkou a listy tvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu. Obalíme je v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance, tedy klasickém trojobalu.

Obalujeme v trojobalu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Obalujeme v trojobalu

Smažíme na rozpáleném tuku dozlatova.

Krokety smažíme na tuku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Krokety smažíme na tuku

Bešamelové krokety na talíři přelijeme trochou salsy a máme chutnou, jednoduchou a rychlou večeři, a díky tomu také uvolněnou lednici, ze které jsme zpracovali všechny zbytky, které by samostatně už nenašly uplatnění.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; Gorenje (MORA MORAVIA, s.r.o.)

Publikováno: 28. 2. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová