Zvadlé listy zeleniny nejsou na vyhození, i když se to může na první pohled zdát. Ovadnutí má na svědomí odpařující se voda z listů, což je pak ve finále spíše estetická vada. Takové listy třeba salátu nebo špenátu jsou minimálně ještě několik dní jedlé a zdravotně nezávadné. A protože v salátu moc parády nenadělají, připravíme z nich něco jiného. A použijeme i další "zbytky" z lednice.
Zvadlé listy salátu nebo špenátu vyhazovat nemusíme
Veškeré zelené listy zeleniny, např. saláty, špenát, rukola, ale i listy košťálové zeleniny jsou pro náš organismus velmi prospěšné. Čistí, pomáhají při hubnutí, podporují trávení a činnost střev, odbourávají stres a zlepšují náš spánek. Listy salátu jsou doslova nacpané vitaminy C, B1 a B2, kyselinou listovou a vlákninou, z minerálů draslíkem, železem, vápníkem, hořčíkem, fosforem a zinkem.
Salátové listy jsou úžasné nejen v kombinaci s ostatní zeleninou či ovocem. Dají se konzumovat i samotné, a dokonce i bez jakékoliv zálivky či úpravy, Také z nich snadno připravíme pesto nebo krémové smoothie.
Listy salátu nebo špenátu uchováváme v chladu, při pokojové teplotě velmi rychle vadnou a vysychají. Pokud pro ně nemáme momentálně využití ve formě čerstvého salátu, můžeme z nich připravit velmi chutné krokety. Ty budou navíc doplněny zbylými potravinami, které se nám nahromadily za týden v lednici.
Bešamelové krokety s lístky salátu a šunkou
Co budeme potřebovat na krokety:
- 60 g másla
- 60 g mouky
- 1 cibuli
- česnek
- sůl a pepř
- zbytky šunky
- salátové nebo špenátové listy
- mléko
Na pánvi necháme rozpustit máslo a do něj vsypeme mouku.
Vyzkoušejte hrnec Hard Face od Fiskars, který má spoustu užitečných vychytávek. Má například skleněnou poklici se silikonovým okrajem, ve kterém jsou otvory o dvou velikostech pro snadné slévání vody. Hliníková pánev pro náročné kuchařské úkony má zas skvělé nepřilnavé vlastnosti, které zajišťují snadné vaření i údržbu.
Umícháme hladkou jíšku, do které dále přidáme nadrobno nasekanou cibuli a pár stroužků česneku.
Než se jíška osmaží, nakrájíme si na menší kousky šunku a pokrájíme ovadlé listy zeleniny.
Jíšku osolíme a opepříme. Pokud nám zbyde v lednici kousek sýra, pro který nemáme použití, můžeme jej do jíšky nastrouhat.
Jíšku zalijeme mlékem, ale stejně tak můžeme použít zbytek smetany, mandlového nebo sójového mléka. Při přilévání mléka jíšku rovnoměrně mícháme, čímž jednak zapravujeme mléko do směsi a jednak rovnou odpařujeme, takže by výsledný bešamel měl být hladký a kompaktní.
Do bešamelu vmícháme nakrájenou šunku a listy.
Směs necháme na pánvi zlehka opéct, opečený bešamel dodá celému jídlu velmi svůdnou chuť.
Salsa
Co budeme potřebovat:
- 2 rajčata
- 2 krajíce staršího chleba
- cibuli
- česnek
- cukr
- bazalku
- vinný ocet
- olivový olej
Na čem ve studiu vaříme?
Indukční sporák I 8688 BX v stylovém nerezovém provedení se sklokeramickou indukční deskou a multifunkční troubou potěší užitným objemem trouby 70 l. Varná deska se dotykově ovládá a umožňuje spojit dvě levé samostatné varné zóny do jedné jen jedním dotykem. Takto můžeme na desku stavět i objemné hrnce. Deska se velmi dobře čistí a hrnce se na ní nepřipalují.
Než nám bešamel zchladne, abychom s ním mohli dále pracovat, dáme si vařit do hrnku vodu a v ní spaříme rajčata. Rajčata ve špičce nařízneme do kříže, aby se snadněji loupala.
Z rajčat oloupeme slupku.
Na další pánvi pak rozpálíme olovový olej a opečeme na něm na kostičky nakrájený starší chléb. Přidáme cibuli a česnek.
Oloupaná rajčata pokrájíme a přidáme k opečenému chlebu.
Vše krátce povaříme a následně rozmixujeme, čímž nám vznikne jednoduchá, ale chutná salsa. Dochutíme ji bazalkou a malým množstvím cukru. Rozmixujeme v mixéru, ne však do hladké omáčky, ale spíše nahrubo. Během mixování přidáme trochu vinného octa.
Z vychladlého bešamelu se šunkou a listy tvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu. Obalíme je v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance, tedy klasickém trojobalu.
Smažíme na rozpáleném tuku dozlatova.
Bešamelové krokety na talíři přelijeme trochou salsy a máme chutnou, jednoduchou a rychlou večeři, a díky tomu také uvolněnou lednici, ze které jsme zpracovali všechny zbytky, které by samostatně už nenašly uplatnění.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; Gorenje (MORA MORAVIA, s.r.o.)
Publikováno: 28. 2. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová