Eintopf si spojujeme s jídlem, které rozhodně nepatří ke gurmánským požitkům. V Bulharsku ale vaří takový, který si zaslouží naši pozornost, protože potěší každého milovníka sytých jídel s výraznou chutí.
Eintopf, neboli jídlo z jednoho hrnce, patří k tradičním pokrmům mnoha národů. Ten německý není zrovna kulinářským zázrakem, nicméně bulharská varianta stojí za ochutnání. Hodí se kdykoliv, kdy potřebujeme rychle navařit pro hodně lidí, třeba i pro partu hladových řemeslníků.
Bulharský eintopf připravíme z:
- 1 kg vepřového bůčku
- 1 hlávky bílého zelí
- 1 cibule
- 2 stroužků česneku
- 2 paprik
- lžíce mleté sladké papriky
- koření čubrica
- 2 lžic loupaných rajčat
Bůček pokrájíme na kostičky a osmahneme v hrnci, jako když děláme škvarky. Maso nepodléváme, a pokud máme pocit, že by nezaškodilo masový základ trochu přimastit, pak přidáme lžíci či dvě vepřového sádla.
Očištěné papriky a zelí nakrájíme na kousky, zelí prosolíme. Tuto zeleninu společně s cibulí přidáme k osmaženému masu a nakonec přidáme ještě všechno koření s česnekem a loupanými rajčaty.
Směs promícháme v hrnci, přiklopíme a dusíme asi půl hodiny. A jak poznáme, že je voňavý a rychlý balkánský eintopf hotov? Stačí kontrolovat, kdy začne voňavá šťáva vylézat na povrch.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 3. 3. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová