V zimním období se není třeba omezovat. Pokud toužíme po čerstvé zelenině z vlastních zdrojů, pak si ji během několika málo dní vypěstujeme i doma za oknem. Pojďte se podívat, které druhy a za jakých podmínek nám doma porostou.
Jako zdroj vitaminů je vhodné si doma za oknem pěstovat řeřichu, ředkvičky, ledový salát, pažitku nebo různé druhy bylinek. Především ředkvičky obsahují látky, které podporují trávení a látkovou výměnu. Ostatní jsou především značným zdrojem vitaminu C a vlákniny. A dostatek vitaminů C dokáže ochránit před únavou a také běžnými respiračními nemocemi.
Základem je připravit si vhodný substrát. Velmi dobrou volbou je kvalitní a prosítovaná půda ze zahrady, která obsahuje dostatek živin, ale zároveň netrpí některými neduhy jako kupovaný substrát, který bývá extrémně vylehčený, zadržuje vodu, slehává a zeleň tak následně buď neprospívá, nebo hyne přemokřením.
Prosítovanou kvalitní půdu ze zahrady, rozhodně ještě před jejím nasypáním do nádob propařte. Stačí horkovzdušná trouba, nastavená na 70 °C. Substrát zde ponechejte minimálně po dobu půl hodiny. Vysoká teplota zničí zárodky plevelů a chorob.
Jako první vysévejte řeřichu. Ta vyroste jak na substrátu, tak i na vatě. K tomu, aby narostla do sklizňové výšky, jí stačí opravdu jen dva týdny. Ředkvičky a salát je vhodné vysévat do truhlíku, aby rostliny měly k dispozici vyšší profil pro růst kořenů a ředkvičky vytvořily velké bulvy. Po výsevu pravidelně mírně zavlažujte, ideálně pomocí rozprašovače, semena patří do hloubky alespoň 1 cm a po zahrnutí se řádek ještě přitlačí.
Výsevy umístěte na světlé a teplé místo, případně zakryjte slabou potravinářskou fólií, která zaručí, že teplota nebude příliš kolísat. Co se týká pažitky a naťové petržele, nevhodnější volbou je na podzim část vegetace ze zahrádky oddělit, přesadit do květináče s kvalitní zeminou a udržovat v chladnějším prostředí. V lednu je pak přeneste na teplejší místo, nezapomeňte mírně zalévat, během několika týdnů se rostliny začnou probouzet a ještě v předjaří máte první sklizeň, kterou využijete v polévkách, salátech nebo pomazánkách.
Zdroj informací: homebydleni.cz
Publikováno: 26. 1. 2023, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček