V zimním období se není třeba omezovat. Pokud toužíme po čerstvé zelenině z vlastních zdrojů, pak si ji během několika málo dní vypěstujeme i doma za oknem. Pojďte se podívat, které druhy a za jakých podmínek nám doma porostou.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/5c/e7/column/5ce756d2a04c638312dc3ba3f79ea958_depositphotos_326005876_l.jpg)
Jako zdroj vitaminů je vhodné si doma za oknem pěstovat řeřichu, ředkvičky, ledový salát, pažitku nebo různé druhy bylinek. Především ředkvičky obsahují látky, které podporují trávení a látkovou výměnu. Ostatní jsou především značným zdrojem vitaminu C a vlákniny. A dostatek vitaminů C dokáže ochránit před únavou a také běžnými respiračními nemocemi.
Základem je připravit si vhodný substrát. Velmi dobrou volbou je kvalitní a prosítovaná půda ze zahrady, která obsahuje dostatek živin, ale zároveň netrpí některými neduhy jako kupovaný substrát, který bývá extrémně vylehčený, zadržuje vodu, slehává a zeleň tak následně buď neprospívá, nebo hyne přemokřením.
![Řeřicha je oblíbená a často využívaná rostlina v kuchyni](https://img.primadoma.cz/w_2/5c/7e/column/5c7e96953710a6a513caaca05e697077_depositphotos_412911824_l.jpg)
Prosítovanou kvalitní půdu ze zahrady, rozhodně ještě před jejím nasypáním do nádob propařte. Stačí horkovzdušná trouba, nastavená na 70 °C. Substrát zde ponechejte minimálně po dobu půl hodiny. Vysoká teplota zničí zárodky plevelů a chorob.
Jako první vysévejte řeřichu. Ta vyroste jak na substrátu, tak i na vatě. K tomu, aby narostla do sklizňové výšky, jí stačí opravdu jen dva týdny. Ředkvičky a salát je vhodné vysévat do truhlíku, aby rostliny měly k dispozici vyšší profil pro růst kořenů a ředkvičky vytvořily velké bulvy. Po výsevu pravidelně mírně zavlažujte, ideálně pomocí rozprašovače, semena patří do hloubky alespoň 1 cm a po zahrnutí se řádek ještě přitlačí.
![S trochou snahy vám doma vyrostou i ředkvičky, chtějí ale hlubší půdu](https://img.primadoma.cz/w_2/f8/8c/column/f88c96bb70609b398fb249f3585a780f_depositphotos_29873177_l.jpg)
Výsevy umístěte na světlé a teplé místo, případně zakryjte slabou potravinářskou fólií, která zaručí, že teplota nebude příliš kolísat. Co se týká pažitky a naťové petržele, nevhodnější volbou je na podzim část vegetace ze zahrádky oddělit, přesadit do květináče s kvalitní zeminou a udržovat v chladnějším prostředí. V lednu je pak přeneste na teplejší místo, nezapomeňte mírně zalévat, během několika týdnů se rostliny začnou probouzet a ještě v předjaří máte první sklizeň, kterou využijete v polévkách, salátech nebo pomazánkách.
Zdroj informací: homebydleni.cz
Publikováno: 26. 1. 2023, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček