reklama

Vypěstujte si první přísun vitaminů, stačí vám k tomu okenní parapet

V zimním období se není třeba omezovat. Pokud toužíme po čerstvé zelenině z vlastních zdrojů, pak si ji během několika málo dní vypěstujeme i doma za oknem. Pojďte se podívat, které druhy a za jakých podmínek nám doma porostou.

Listová zelenina a bylinky, to jsou rostliny, které vám na okenním parapetu určitě půjdou (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jako zdroj vitaminů je vhodné si doma za oknem pěstovat řeřichu, ředkvičky, ledový salát, pažitku nebo různé druhy bylinek. Především ředkvičky obsahují látky, které podporují trávení a látkovou výměnu. Ostatní jsou především značným zdrojem vitaminu C a vlákniny. A dostatek vitaminů C dokáže ochránit před únavou a také běžnými respiračními nemocemi.

Základem je připravit si vhodný substrát. Velmi dobrou volbou je kvalitní a prosítovaná půda ze zahrady, která obsahuje dostatek živin, ale zároveň netrpí některými neduhy jako kupovaný substrát, který bývá extrémně vylehčený, zadržuje vodu, slehává a zeleň tak následně buď neprospívá, nebo hyne přemokřením.

Řeřicha je oblíbená a často využívaná rostlina v kuchyni
Řeřicha je oblíbená a často využívaná rostlina v kuchyni (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Prosítovanou kvalitní půdu ze zahrady, rozhodně ještě před jejím nasypáním do nádob propařte. Stačí horkovzdušná trouba, nastavená na 70 °C. Substrát zde ponechejte minimálně po dobu půl hodiny. Vysoká teplota zničí zárodky plevelů a chorob.

Jako první vysévejte řeřichu. Ta vyroste jak na substrátu, tak i na vatě. K tomu, aby narostla do sklizňové výšky, jí stačí opravdu jen dva týdny. Ředkvičky a salát je vhodné vysévat do truhlíku, aby rostliny měly k dispozici vyšší profil pro růst kořenů a ředkvičky vytvořily velké bulvy. Po výsevu pravidelně mírně zavlažujte, ideálně pomocí rozprašovače, semena patří do hloubky alespoň 1 cm a po zahrnutí se řádek ještě přitlačí.

S trochou snahy vám doma vyrostou i ředkvičky, chtějí ale hlubší půdu
S trochou snahy vám doma vyrostou i ředkvičky, chtějí ale hlubší půdu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Výsevy umístěte na světlé a teplé místo, případně zakryjte slabou potravinářskou fólií, která zaručí, že teplota nebude příliš kolísat. Co se týká pažitky a naťové petržele, nevhodnější volbou je na podzim část vegetace ze zahrádky oddělit, přesadit do květináče s kvalitní zeminou a udržovat v chladnějším prostředí. V lednu je pak přeneste na teplejší místo, nezapomeňte mírně zalévat, během několika týdnů se rostliny začnou probouzet a ještě v předjaří máte první sklizeň, kterou využijete v polévkách, salátech nebo pomazánkách.

Zdroj informací: homebydleni.cz

Publikováno: tento týden, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček