Lékořici má většina z nás spojenou s černými gumovými pendreky, které chutnaly jen skutečně nejotrlejším mlsalům. Nicméně samotná bylinka za to nemůže, ta je naopak lahodná, a hlavně plná léčivých látek, takže určitě patří do domácí bylinkové lékárničky.
Lékořice lysá je teplomilná bylinka pocházející ze Středomoří a Blízkého východu, ale roste i u nás na Moravě, kde vyhledává teplejší oblasti s hadcovým podložím. V léčitelství je známa už od starověku a její latinský název znamená v překladu sladké dřevo. Tento název je zcela oprávněný, protože lékořice je až 40× sladší než náš klasický bílý rafinovaný cukr.
Zdravý dech i mysl
Nejvíce se lékořice používá při léčení nachlazení, chřipky a onemocnění dýchacích cest, ale její složení působí blahodárně rovněž na slinivku a nervovou soustavu, protože přispívá k regeneraci nervových buněk, přináší duševní rovnováhu a posiluje paměť, což ocení hlavně studenti a lidé duševně pracující. Prokázány jsou rovněž její účinky na močové cesty a imunitní systém.
Jako léčivý prostředek se využívá sušený kořen lékořice, z něhož si můžete velmi snadno připravit odvar. Stačí krátce povařit 1 lžíci rozdrceného kořene ve ¼ litru vody, odvar přecedit, nechat vychladnout a 2× denně popíjet. Odvar už neslaďte, protože o to se postará samotná lékořice.
Pokud budete chtít využívat lékořici k dlouhodobější podpůrné léčbě nějakého neduhu, je na místě konzultace s lékařem nebo zkušeným bylinkářem.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; lekarna.cz; bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 23. 1. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová