Zkoušíte rádi nové druhy cukroví? Pak se pusťte do sádlových koláčků, téměř zapomenutého cukroví našich babiček. Říká se jim také sádláky nebo panenské pusinky. Sádla se nelekejte, nebude po upečení cítit, cukroví se bude krásně rozplývat na jazyku. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.
Na sádlové koláčky budete potřebovat:
- 150 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 120 g sádla
- malinovou marmeládu (či jinou oblíbenou)
Těsto na sádlové koláčky je jednoduché. Na vál dejte odváženou mouku, moučkový cukr a sádlo a rukama vypracujte nelepivé, soudržné těsto. Zabere to chvíli času, ale vytrvejte.
Těsto nechte odpočinout, nejlépe přes noc, zabalené do potravinářské fólie. Pokud spěcháte, budou mu klidně stačit jen dvě hodiny v lednici. A kdybyste na něj naopak náhodou zapomněli, taky se nic nestane, vydrží tam i déle.
Jakmile bude těsto na sádlové koláčky odpočinuté, rozkrojte ho na dva kusy a z každého vyválejte rukama dlouhý váleček. Z toho pak odkrajujte asi 2cm kousky – všechny koláčky tak budou stejně velké.
Z každého kousku v ruce vytvořte kuličku. Kuličky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi prostor, ještě nabydou do šířky. V každém sádlovém koláčku pak udělejte obráceným koncem vařečky důlek.
Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte asi 25 minut. Po upečení naplňte důlky marmeládou. Ideální je použít cukrářský sáček, práce pak bude hezky čistá a sádlové koláčky dokonale naplněné.
Sádla se nebojte
Sádlo se vrací do českých kuchyní a vy byste se ho neměli bát. I vědci ho považují za superpotravinu, která se řadí na stejnou úroveň jako přepuštěné máslo a olivový olej. Můžete na něm v klidu smažit - vysoké teploty zvládne bez přepalování a výsledný pokrm je bez pachuti. Hodí se proto i na smažení sladkých jídel.
Sádlo je také cenově dostupným tukem a zároveň dlouho vydrží, stačí ho zavřít do sklenice, v lednici zvládne i několik měsíců. Jinak ho využijete k vytvoření základu na cokoli - do omáček, polévek i místo másla do jíšky. V neposlední řadě je vhodný i k promazávání suché kůže a jizev.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 30. 12. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová