Ze sousedního Slovenska pochází jedna dobrota, která se rovná zlatu. Ano, jde o brynzu, lehce stravitelný a vynikající sýr, který je nabitý probiotiky, zdravými tuky a minerály. Chutná na všechny způsoby, třeba jako hlavní přísada do slaných tyčinek.

Brynzové tyčinky jsou skvělým pohoštěním při silvestrovské oslavě, ale pochutnáte si na nich i doma u televize. Mlsat můžete bez výčitek, protože jsou zdravé - na rozdíl od chipsů koupených v samoobsluze.

Co budete k její přípravě potřebovat:
- 125 g brynzy
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva (možno nahradit jedlou sodou)
- 1 hrnek hladké mouky
- konopná a sezamová semínka
- kmín
- papriku
Ze všech přísad vytvořte těsto, které je rychle hotové. To pak vyválejte na přiměřeně silnou placku, kterou potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se po upečení hezky leskly a dobře na nich držel posyp: ten je také lepši nasypat před tvarováním. Potom pomocí rádýlka nakrájejte tyčinky - ty mohou být dlouhé, ale i krátké, prostě takové, na jaké máte zrovna chuť.

Vyzkoušejte konopí a sezam
Tyčinky můžete posypat "klasikou", jako je kmín, pekařská sůl nebo mák. Se solí ale buďte opatrní, brynza je sama o sobě poměrně dost slaná. Určitě ale vyzkoušejte konopné semínko s vysokým obsahem vitaminu D nebo sezamové semínko, které díky spojení "déčka" a hořčíku, fosforu s draslíkem představuje zázračný balzám na pocuchané nervy.

Tyčinky naskládejte na pečicím papírem vystlaný plech a pečte asi 15 minut při teplotě 190 °C, až budou krásně zlatavé a lehce vyběhnou.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 31. 12. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová