reklama

Připravte si štiku pečenou na bramborách a domácí zelný salát

Štiku posazenou a pečenou přímo na bramborách si zamilujete. Je to rychlé, zdravé a je toho hodně. A než se vám hlavní chod upeče, stihnete si připravit zelný salát s mrkví a jablíčkem.

Překvapte rodinku chutnou štikou posazenou na bramborách (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Štika je skvělou volbou, pokud máte chuť na rybu, ale nemáte příliš času na přípravu. Nepotřebuje žádné zvláštní koření, stačí jemně osolit, chutná skvělá sama o sobě. My si štiku "posadíme" na brambory a pečeme společně. K tomu si připravíme svěží zelný salát. K obědu nebo večeři je to skvělá volba. A pokud neholduje klasickému vánočnímu menu, můžete zvolit přesně tuto alternativu.

Na štiku pečenou na bramborách si připravte:

  • vykuchanou štiku
  • oloupané brambory
  • sůl a kmín
  • máslo
  • 33 % smetanu

Na zelný salát si připravte:

  • půl hlávky bílého zelí
  • 4 mrkve
  • 2 jablka
  • sůl, ocet 
  • slunečnicový olej
Připravte si štiku a ostatní ingredience
Připravte si štiku a ostatní ingredience (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jak připravit štiku posazenou na bramborách

Přidejte kostky másla
Přidejte kostky másla (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Vykuchanou štiku opláchněte a jemně osolte. Uvnitř ji osolte také a přidejte kmín. Rybu posaďte na připravené brambory. Přidejte kostky másla a přikryjte alobalem. 

Pekáč přikryjte alobalem
Pekáč přikryjte alobalem (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Štiku pod alobalem pečte hodinu a pak dopékejte bez alobalu ještě půl hodinky. Pečte na 200-220 °C podle toho, jak intenzivně vám peče trouba. Po sundání alobalu ještě zalijte štiku smetanou a dopečte. 

Zeleninu zalijte octem a olejem
Zeleninu zalijte octem a olejem (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Zelný salát nakrouhejte, mrkev a jablka nastrouhejte nahrubo. Vše vložte do mísy, přidejte trochu soli, trochu octa a slunečnicový olej. Vše důkladně promíchejte a nechte odležet v lednici.

Zdroj informací: reportáž Vychytávky Ládi Hrušky

Brambory osolte a okmínujte
Brambory osolte a okmínujte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Publikováno: 21. 12. 2022, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná