Štiku posazenou a pečenou přímo na bramborách si zamilujete. Je to rychlé, zdravé a je toho hodně. A než se vám hlavní chod upeče, stihnete si připravit zelný salát s mrkví a jablíčkem.
Štika je skvělou volbou, pokud máte chuť na rybu, ale nemáte příliš času na přípravu. Nepotřebuje žádné zvláštní koření, stačí jemně osolit, chutná skvělá sama o sobě. My si štiku "posadíme" na brambory a pečeme společně. K tomu si připravíme svěží zelný salát. K obědu nebo večeři je to skvělá volba. A pokud neholduje klasickému vánočnímu menu, můžete zvolit přesně tuto alternativu.
Na štiku pečenou na bramborách si připravte:
- vykuchanou štiku
- oloupané brambory
- sůl a kmín
- máslo
- 33 % smetanu
Na zelný salát si připravte:
- půl hlávky bílého zelí
- 4 mrkve
- 2 jablka
- sůl, ocet
- slunečnicový olej
Jak připravit štiku posazenou na bramborách
Vykuchanou štiku opláchněte a jemně osolte. Uvnitř ji osolte také a přidejte kmín. Rybu posaďte na připravené brambory. Přidejte kostky másla a přikryjte alobalem.
Štiku pod alobalem pečte hodinu a pak dopékejte bez alobalu ještě půl hodinky. Pečte na 200-220 °C podle toho, jak intenzivně vám peče trouba. Po sundání alobalu ještě zalijte štiku smetanou a dopečte.
Zelný salát nakrouhejte, mrkev a jablka nastrouhejte nahrubo. Vše vložte do mísy, přidejte trochu soli, trochu octa a slunečnicový olej. Vše důkladně promíchejte a nechte odležet v lednici.
Zdroj informací: reportáž Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 21. 12. 2022, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná