reklama

Malý průvodce velkým světem perlivých vín

Svět šumivých vín je velký, barevný, svěží, plný chutí a vůní. Poradíme vám, jak se v něm orientovat a jak vína servírovat. Pokud dodržíte správnou teplotu a správné párování, bude zážitek naprosto dokonalý.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sekt nesmí chybět na žádné oslavě (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Šumivé víno má jednu skvělou vlastnost – díky jeho lehkosti a svěžesti ho můžete kombinovat s téměř čímkoliv. Parádně doplňuje polévku, hlavní chod i dezert. Samozřejmě ho můžete pít i jen tak po celý večer. Ve finále vás ovšem nemusí omezovat ani denní doba, pokud vám dorazí návštěva dopoledne, nebo dostanete chuť na sklenku po dobrém obědě. Nicméně kvalitní a nepříliš sladké sekty jsou výborným aperitivem i častou komponentou koktejlů.

Bez druhotného kvašení by to nešlo

Šumivá vína se rozdělují do několika kategorií, z nichž každá má svůj vlastní výrobní proces. Princip však zůstává stejný. Do kvalitního přírodního vína se přidá tirážní likér, který obsahuje kvasinky a cukr. Vše se v uzavřené nádobě (původně v lahvích, dnes nejčastěji v tancích) znovu prokvasí. Uvězněný oxid uhličitý se rozpustí ve víně a znovu se uvolní až po bouchnutí zátky.

Která jsou sladká a jaká naopak „sušší“?

„Dám si brut.“ „Já raději demi-sec.“ Tyhle dva pojmy nejspíše dobře známe. Jedná se o dva nejběžnější typy sektů u nás. Víte ovšem, co přesně se pod nimi skrývá?

Většina z nás už si zvykla na dělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru (uvádí se v gramech na jeden litr) na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Podobným způsobem rozlišujeme i vína šumivá. Začněme tím nejméně sladkým.

  • "brut nature" ("přírodně tvrdé") - méně než 3 g/l (cukr nebyl po druhotném kvašení dodán)
  • "extra brut" ("zvláště tvrdé“) - obsah cukru mezi 0-6 g/l
  • "brut" ("tvrdé“) - obsah cukru nižší než 12 g/l
  • "extra dry", "extra sec" ("zvláště suché", "extra suché") - obsah cukru mezi 12-17 g/l
  • "sec", "dry" ("suché") - obsah cukru mezi 17-32 g/l
  • "demi-sec", "medium-sec" ("polosuché") - obsah cukru mezi 32-50 g/l
  • "doux", "sweet" ("sladké") - obsah cukru je vyšší než 50 g/l
Servírujte sekt o správné teplotě
Servírujte sekt o správné teplotě (Zdroj: Vinařský fond)
Sekt se hodí ke všem druhům pokrmů
Sekt se hodí ke všem druhům pokrmů (Zdroj: Vinařský fond)

Koupím lahev sektu a co dál?

  1. Sekt nechte nachladit. Při podávání by měl mít 4-6 °C stupňů (chlazení alespoň půl dne).
  2. Zvolte vhodné sklenice, tzv. flétny, které dokonale vymyjte a osušte, aby perlení trvalo co nejdéle.
  3. Lahví netřeste. Po vychlazení z ní odstraňte drátěnou sponu (agrafu) a nakloňte ji v úhlu 45 °. Zátku držte pevně a pomalými kroutivými pohyby lahve z ní uvolněte zátku.
  4. Sklenice plňte do poloviny, aby se ve zbylém prostoru mohla rozvinout vůně a bublinky déle perlily.

A co sekty v Česku?

Tuzemské sekty se liší od evropské konkurence poměrně širokým využitím odrůd, neboť tuzemští výrobci vedle těch tradičních, jako je Chardonnay či Pinot noir (Rulandské modré), používají pro přípravu bublinek také Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, Rulandské bílé nebo Sauvignon či Sylvánské zelené.

Největším výrobcem sektů v České republice je Bohemia sekt, velice zajímavé sekty vyrábí ale také např. Znovín Znojmo, Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice, VINO CIBULKA – Portz Insel, Vinařství Volařík, vinařství Kamila Prokeše, Mikrosvín Mikulov, vinařství Josefa Valihracha, Zámecké vinařství Bzenec, Vinařství Obelisk, Vinselekt Michlovský a další.

Věděli jste o šumivých vínech, že…

  • Jeho tradice vznikla ve Francii?
  • Označení sekt je ovšem převzato z Německa, kde bylo používáno od 18. století?
  • Vznikla „náhodně“? Francouzští vinaři zjistili, že jakmile nechají víno během zimy uskladněné ve skleněných lahvích (namísto v sudech), vytvoří se v nich díky kvašení bublinky.
  • Zlaté medaile v kategorii šumivých vín na soutěži Berliner Wein Trophy 2022 získala tato vinařství? Bohemia Sekt (celkem 7 medailí) za Sekt Prestige 36 brut, vinařství Obelisk z Valtic za šumivá cuvée Pinot & Chardonnay a Cuvée Riesling a Vinselekt Michlovský za Crémagne Blanc de Noir 2010.
  • Na mezinárodní prestižní soutěži vín Concours Mondial de Bruxelles v roce 2022 byla oceněna naše šumivá vína 1 velkou zlatou, 4 zlatými a 5 stříbrnými medailemi? Vinařství Bohemia Sekt za vína z řady Prestige obdrželo velkou zlatou, zlatou a tři stříbrné medaile a za Louis Girardot přidalo druhou zlatou medaili. Dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili si připsalo vinařství VINO CIBULKA – Portz Insel a jednu stříbrnou má Vinařství Bronislav Vajbar.
  • Sabráž neboli otvírání sektů šavlí se začalo používat během napoleonských válek? Legenda praví, že když důstojníci francouzské kavalerie odjížděli z divokých večírků od Madame Clicquot (majitelky známého vinařství v oblasti Champagne), obdrželi na cestu lahev sektu. Odmítali se zdržovat jejím pracným otevíráním, proto tasili šavle a švihem stínali hrdla.

Chcete ovládnout umění zvané „sabráž“?

Otvírání sektů s naprosto geniálním „wow“ efektem vás mohou naučit vinaři, kteří produkují tato lahodná šumivá vína. Jen nebuďte překvapeni, pokud nebudou lahve sektů sekat přímo šavlí, ale jiným více dostupným nástrojem, jako jsou např. sekyrka, srp, pila, golfová hůl, hokejka, sklenička, talířek nebo dokonce žehlička či bota.

Nabídka šumivých vín je opravdu široká
i (Zdroj: Vinařský fond)
Nabídka šumivých vín je opravdu široká

Recepty na koktejly se šumivým vínem:

Brunch Punch

Suroviny:

  • led
  • 2 litry Spritu (citronové limonády)
  • 450-500 ml pomerančového džusu
  • 450-500 ml ananasového džusu
  • 450-500 ml vodky
  • 1 lahev sektu
  • 2 hrnky plátků jahod + pár jahod na potření sklenic
  • 2 hrnky malin
  • hrnek čerstvých lístků máty + podle potřeby na ozdobu
  • pískový cukr na ozdobu okraje sklenic

Postup:

Do velké punčové mísy přidejte led, Sprite, pomerančový džus, ananasový džus, vodku, sekt, jahody, maliny a lístky máty. Promíchejte, aby se vše spojilo. Potřete okraj sklenice jahodou a obalte ho v cukru. Dozdobte čerstvou mátou.

Cherry Bomb Mimosas

Suroviny:

  • hrnek ananasového džusu
  • čtvrt hrnku šťávy z třešní (ze sklenice)
  • 1 lahev sektu
  • plátky pomeranče na ozdobu

Postup:

Smíchejte ananasový džus se šťávou z třešní a nalijte do fléten na sekt. Dolijte sektem a ozdobte plátky pomeranče.

Zdroj informací: Vinařský fond

Publikováno: 19. 12. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Výroba sektu v Čechách

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Šampaňské je zlatým hřebem nejedné oslavy, avšak my si ho můžeme připravit i v našich podmínkách.