reklama

Perník doslova andělský. Takový jste ještě nejedli

Perník je tradiční dezert, proto na něj existuje celá řada receptů - většinou takových, které se v rodinách dědí z generace na generaci. Ale ochutnali jste už takový, který je tak nadýchaný jako andělská křídla?

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Nadýchaný perník stačí na závěr jen lehce pocukrovat (Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

I když vám chceme dnes představit perník trochu neobvyklý a neobyčejně lahodný, jeho příprava není o nic složitější než u ostatních předpisů. Ale jeho chuť nemá konkurenci.

Co všechno budete potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  •  1,5 hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžičky skořice
  • vanilkový cukr
  • prášek do perníku
  • prášek do pečiva
  • 1-1,5 hrnku mléka
  • hrnek oleje
Lahodnou chuť perníků vytvářejí samé dobré věci, včetně kakaa a skořice
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Lahodnou chuť perníků vytvářejí samé dobré věci, včetně kakaa a skořice

Přípravu těsta začněte tím, že smícháte všechny sypké ingredience. Pak do nich přidejte všechny tekuté ingredience včetně meruňkové nebo jiné marmelády s navinulou, až kyselou chutí.

Mléko a ostatní tekuté přísady vlijte do rozmíchaných sypkých ingrediencí
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Mléko a ostatní tekuté přísady vlijte do rozmíchaných sypkých ingrediencí

Propracované řidší těsto vlijte na vyšší plech vyložený pečicím papírem.

Řídké perníkové těsto rozetřete v pekáči vystlaném pečicím papírem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Řídké perníkové těsto rozetřete v pekáči vystlaném pečicím papírem

Pocukrujte a mlsejte

Perník upečete asi za 50 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Předtím, než vyndáte perník z trouby, ještě vyzkoušejte pomocí špejle, zda je opravdu upečený. Hotový perník stačí jenom posypat a servírovat, ale vylepšit ho lze ještě trochou šlehačky nebo kopečkem kysané smetany.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 3. 12. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová