Pestrý podzim září za okny v celé své kráse. Popusťte uzdu fantazii a promítněte jeho nádherné barvy i do svého menu. Vsaďte na báječné recepty, které lze snadno přichystat i z českých surovin. Dejte šanci plodům, které máme jednoduše po ruce, ukázat, co všechno umí. Uvidíte, že kombinace, s kterými lze čarovat, vás ohromí!
Dýňová polévka s čerstvým kravským sýrem a špenátem
Suroviny:
- 1 menší dýně zbavená jádřince
- 1 l drůbežího vývaru
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 hrsti špenátu
- 1 polévková lžíce másla
- 2 polévkové lžíce přepuštěného másla
- 0,3 l čerstvé smetany
- 20 g čerstvého kravského sýru
- kváskový chléb
- sůl, cukr
Cibuli zpěníme na lžíci másla, přidáme pokrájený česnek a zarestujeme. Poté zalijeme vývarem a necháme projít varem. Vložíme na kostky nakrájenou a oloupanou dýni. Vaříme do změknutí. Směs osolíme, přisladíme a přilijeme smetanu. Necháme projít varem a svaříme na potřebnou konzistenci, posléze rozmixujeme v blenderu do hladka. Čerstvý kravský sýr rozdrobíme na menší kousky. Čerstvý špenát krátce prohodíme s přepuštěným máslem v nahřáté pánvi.
Siven s marinovanou zeleninou a koprovou pěnou
Suroviny:
- 200 g filetů ze sivena
- 1,5 l drůbežího vývaru
- 1 polévková lžíce přepuštěného másla
- 0,5 l smetany
- hrst čerstvého kopru
- 8 menších růžiček z květáku
- 1 menší cuketa
- 2 střední cibule
- 0,3 l vinného octa
- 1 l vody
- cukr, sůl
Filety ze sivena osušíme kuchyňskou utěrkou a osolíme. Do pánve dáme přepuštěné máslo a opékáme na něm sivena kůží dolu přibližně dvě minuty. Do druhého rendlíku nalijeme vodu s octem v poměru 3:1, přidáme sůl, cukr a dáme vařit. Květák rozebereme na malé růžičky, cuketu a cibuli nakrájíme na přibližně stejně velké kostky.
Zalijeme horkým připraveným lákem a necháme marinovat. Dále si v hrnci svaříme drůbeží vývar na zhruba na polovinu a přidáme do něj čerstvou smetanu. Vše společně povaříme a přelijeme do blenderu. Přidáme ještě čerstvý kopr a mixujeme do hladka. Rozmixovanou tekutinu přelijeme do láhve na šlehačku. Scedíme si připravenou a namarinovanou zeleninu. Sivena i zeleninu dáme do hlubokého talíře a překryjeme koprovou pěnou.
Kompresovaný vepřový bok na víně s řepou a švestkami
Suroviny:
- 1 kg vepřového boku bez kosti
- 1,5 l drůbežího vývaru
- 1 l bílého vína
- 2 malé mrkve
- ½ malého celeru
- 2 petržele
- 2 střední řepy
- 4 ks švestek
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 0,3 l červeného vína
- 1 polévková lžíce vinného octa
- sůl, pepř, cukr
Do pekáče dáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a bílé víno. Vše překryjeme osoleným vepřovým bokem. Přiklopené pečeme v troubě na 80 °C 12 hodin. Bok poté přendáme do jiné nádoby a zatížíme(kompresujeme). Uložíme do chladu přibližně na dalších 12 hodin. Poté bok krájíme na stejně velké obdélníky a opečeme na pánvi. Vývar s červeným vínem svaříme na pětinu svého objemu.
Přidáme na kostky nakrájenou, upečenou červenou řepu, sváříme na konzistenci omáčky, a nakonec zjemníme máslem (můžeme přidat cukr i ocet). Švestky zbavíme pecek a na závěr jen zlehka dáme prohřát do omáčky s řepou.
Zdroj informací: Lukáš Nevyjel, restaurace Nota Bene; Agrární komora
Publikováno: 2. 12. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce