reklama

Luxusní oběd z lokálních surovin připravíte i doma

Pestrý podzim září za okny v celé své kráse. Popusťte uzdu fantazii a promítněte jeho nádherné barvy i do svého menu. Vsaďte na báječné recepty, které lze snadno přichystat i z českých surovin. Dejte šanci plodům, které máme jednoduše po ruce, ukázat, co všechno umí. Uvidíte, že kombinace, s kterými lze čarovat, vás ohromí!

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Připravte si luxusní oběd z lokálních surovin (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Dýňová polévka s čerstvým kravským sýrem a špenátem

Suroviny:

  • 1 menší dýně zbavená jádřince
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 hrsti špenátu
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce přepuštěného másla
  • 0,3 l čerstvé smetany
  • 20 g čerstvého kravského sýru
  • kváskový chléb
  • sůl, cukr

Cibuli zpěníme na lžíci másla, přidáme pokrájený česnek a zarestujeme. Poté zalijeme vývarem a necháme projít varem. Vložíme na kostky nakrájenou a oloupanou dýni. Vaříme do změknutí. Směs osolíme, přisladíme a přilijeme smetanu. Necháme projít varem a svaříme na potřebnou konzistenci, posléze rozmixujeme v blenderu do hladka. Čerstvý kravský sýr rozdrobíme na menší kousky. Čerstvý špenát krátce prohodíme s přepuštěným máslem v nahřáté pánvi.

Dýňová polévka s čerstvým kravským sýrem a špenátem
i (Zdroj: Agrární komora)
Dýňová polévka s čerstvým kravským sýrem a špenátem

Siven s marinovanou zeleninou a koprovou pěnou

Suroviny:

  • 200 g filetů ze sivena
  • 1,5 l drůbežího vývaru
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • 0,5 l smetany
  • hrst čerstvého kopru
  • 8 menších růžiček z květáku
  • 1 menší cuketa
  • 2 střední cibule
  • 0,3 l vinného octa
  • 1 l vody
  • cukr, sůl

Filety ze sivena osušíme kuchyňskou utěrkou a osolíme. Do pánve dáme přepuštěné máslo a opékáme na něm sivena kůží dolu přibližně dvě minuty. Do druhého rendlíku nalijeme vodu s octem v poměru 3:1, přidáme sůl, cukr a dáme vařit. Květák rozebereme na malé růžičky, cuketu a cibuli nakrájíme na přibližně stejně velké kostky.

Zalijeme horkým připraveným lákem a necháme marinovat. Dále si v hrnci svaříme drůbeží vývar na zhruba na polovinu a přidáme do něj čerstvou smetanu. Vše společně povaříme a přelijeme do blenderu. Přidáme ještě čerstvý kopr a mixujeme do hladka. Rozmixovanou tekutinu přelijeme do láhve na šlehačku. Scedíme si připravenou a namarinovanou zeleninu. Sivena i zeleninu dáme do hlubokého talíře a překryjeme koprovou pěnou.

Siven s marinovanou zeleninou a koprovou pěnou
i (Zdroj: Agrární komora)
Siven s marinovanou zeleninou a koprovou pěnou

Kompresovaný vepřový bok na víně s řepou a švestkami

Suroviny:

  • 1 kg vepřového boku bez kosti
  • 1,5 l drůbežího vývaru
  • 1 l bílého vína
  • 2 malé mrkve
  • ½ malého celeru
  • 2 petržele
  • 2 střední řepy
  • 4 ks švestek
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 0,3 l červeného vína
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • sůl, pepř, cukr

Do pekáče dáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a bílé víno. Vše překryjeme osoleným vepřovým bokem. Přiklopené pečeme v troubě na 80 °C 12 hodin. Bok poté přendáme do jiné nádoby a zatížíme(kompresujeme). Uložíme do chladu přibližně na dalších 12 hodin. Poté bok krájíme na stejně velké obdélníky a opečeme na pánvi. Vývar s červeným vínem svaříme na pětinu svého objemu.

Kompresovaný vepřový bok na víně s řepou a švestkami
i (Zdroj: Agrární komora)
Kompresovaný vepřový bok na víně s řepou a švestkami

Přidáme na kostky nakrájenou, upečenou červenou řepu, sváříme na konzistenci omáčky, a nakonec zjemníme máslem (můžeme přidat cukr i ocet). Švestky zbavíme pecek a na závěr jen zlehka dáme prohřát do omáčky s řepou.

Zdroj informací: Lukáš Nevyjel, restaurace Nota Bene; Agrární komora

Publikováno: 2. 12. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce