Pro milovníky pikantních pokrmů je tohle správná volba. Míru pikantnosti si může každý zvolit dle své chutě. Chuť a vůně chilli, koriandru společně s kuskusem udělá z tohoto pokrmu vrchol delikatesy.
Chilli placky s pikantní omáčkou a koriandrovým kuskusem
Příprava: 50 minut
Ingredience
Na placky:
- 300 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého vepřového masa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce strouhanky
- ½ chilli papričky (bez semínek)
- ½ lžičky římského kmínu
- sůl a pepř
- 1vejce
- hrst hladké mouky na tvarování
- 3 lžíce jedlého oleje
Na omáčku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
- 1 zelená chilli paprička
- ½ lžičky římského kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
- 1 lžíce třtinového cukru
- 600 g pasírovaných rajčat
Na kuskus:
- 400 g kuskusu
- 2 hřebíčky
- 1 lžička mletého koriandru
- sůl
- hrst čerstvého koriandru
K podávání:
- 2 jarní cibulky
- 200 ml zakysané smetany
Příprava:
Nejprve se pustíme do přípravy omáčky: v kastrůlku rozehřejeme olej a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Pak přidáme papriky nakrájené na kostičky a chilli papričku nakrájenou na kolečka (semínka vyhodíme). Přisypeme římský kmín, koriandr, prolisovaný česnek, sůl, pepř i cukr. Celou tuto směs necháme společně několik minut opékat za občasného promíchání. Pak přidáme rajčata, ochutnáme a případně dochutíme, zmírníme plamen a necháme pomalu probublávat za občasného promíchání asi tak půl hodiny, aby směs zhoustla.
Mezitím si připravíme placky: mleté maso smícháme v míse s prolisovaným česnekem, strouhankou, chilli papričkou posekanou najemno, římským kmínem, solí, pepřem a vajíčkem. Vypracujeme hladkou směs. Můžeme ochutnat syrové maso, jestli je směs dostatečně výrazná a ostrá, případně dochutíme. Pak si dáme na velké prkénko mouku a z masové směsi tvarujeme placky široké asi 6 cm a tlusté asi 2 cm.
Když máme placky připravené, je čas pustit se do přípravy kuskusu, která bude velmi rychlá: dáme ho do velké mísy, zalijeme vroucí vodou (podle poměru na obalu), přidáme hřebíčky, mletý koriandr a sůl. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 10 minut bobtnat.
Mezitím si opečeme placky: Na velké pánvi si rozpálíme olej a placky na něm opečeme z obou stran dozlatova, bude to trvat jen pár minut. Placky dáme na talíř, přelijeme je omáčkou, můžeme dozdobit zakysanou smetanou, posypeme nasekanou jarní cibulkou a doplníme kuskusem. Uvařený kuskus na talíři hojně posypeme čerstvým koriandrem.
Zdroj informací: Podravka
Publikováno: 1. 12. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce