reklama

Připravte si dietní tuňákové karbanátky

Tuňákové karbanátky ocení všichni, kteří si chtějí udržet štíhlou linii. Jsou dietní, chutné a velmi jednoduché, k jejich přípravě nebudete potřebovat žádný tuk. Postačí využít tuňákovou konzervu, přidat ostatní ingredience, troubu rozpálit na 180 °C, vypracovat vláčné těsto a máte hotovo.

Tuňákové karbanátky jsou velmi zdravé (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Máte rádi zdravá jídla, která jsou rychlá a snadná na přípravu? Ideální jsou tuňákové karbanátky, které jsou i velmi chutné. Dodáte organismu tolik potřebné omega 3 nenasycené mastné kyseliny, kterých tuňák obsahuje opravdu dostatečné množství.  Karbanátky navíc neobsahují žádný lepek ani nezdravý tuk. Mohou být vhodnou pochoutkou i pro děti, proto při jejich přípravě uberte na cibuli, česneku i soli. 

Suroviny na přípravu:

  • 500 g tuňáka v konzervě (ve vlastní šťávě)
  • 150 g ovesných vloček
  • 2 celá vejce
  • šťáva z půlky citronu
  • 2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • petrželová nať
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka koriandru
  • 1 špetka drceného hořčičného semínka
Suroviny na přípravu snadno seženete
Suroviny na přípravu snadno seženete (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Tuňáka vyjměte z konzervy a přebytečnou vodu z něj vymačkejte. Přidejte na drobno pokrájenou cibulku, ovesné vločky, vajíčka, rozetřený česnek, nakrájenou petrželku, dochuťte solí, koriandrem, hořčičným semínkem a zakápněte citronovou šťávou.

Z tuňáka vymačkejte přebytečnou šťávu.
Z tuňáka vymačkejte přebytečnou šťávu. (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Všechny ingredience propracujte na těsto, ze kterého vytvořte placičky menšího průměru. Aby si karbanátky zachovaly svou dietnost, vložte je na pečící papír. Pečte v troubě na 180 °C dozlatova přibližně 15–20 minut.    

Při pečení využijte pečicí papír
Při pečení využijte pečicí papír (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jako přílohu využijte brambory nebo bramborovou kaši a okurkový salát. Ke studeným karbanátkům bude vhodné celozrnné pečivo, listový salát a dip dle chuti.

Tip:

Pokud přidáte čtyři lžíce bílého jogurtu, bude těsto vláčnější a jemnější. Kdo nemá rád ovesné vločky, může k vypracování těsta využít kukuřičnou mouku.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: tento týden, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská