Tuňákové karbanátky ocení všichni, kteří si chtějí udržet štíhlou linii. Jsou dietní, chutné a velmi jednoduché, k jejich přípravě nebudete potřebovat žádný tuk. Postačí využít tuňákovou konzervu, přidat ostatní ingredience, troubu rozpálit na 180 °C, vypracovat vláčné těsto a máte hotovo.
Máte rádi zdravá jídla, která jsou rychlá a snadná na přípravu? Ideální jsou tuňákové karbanátky, které jsou i velmi chutné. Dodáte organismu tolik potřebné omega 3 nenasycené mastné kyseliny, kterých tuňák obsahuje opravdu dostatečné množství. Karbanátky navíc neobsahují žádný lepek ani nezdravý tuk. Mohou být vhodnou pochoutkou i pro děti, proto při jejich přípravě uberte na cibuli, česneku i soli.
Suroviny na přípravu:
- 500 g tuňáka v konzervě (ve vlastní šťávě)
- 150 g ovesných vloček
- 2 celá vejce
- šťáva z půlky citronu
- 2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- petrželová nať
- 1 špetka soli
- 1 špetka koriandru
- 1 špetka drceného hořčičného semínka
Tuňáka vyjměte z konzervy a přebytečnou vodu z něj vymačkejte. Přidejte na drobno pokrájenou cibulku, ovesné vločky, vajíčka, rozetřený česnek, nakrájenou petrželku, dochuťte solí, koriandrem, hořčičným semínkem a zakápněte citronovou šťávou.
Všechny ingredience propracujte na těsto, ze kterého vytvořte placičky menšího průměru. Aby si karbanátky zachovaly svou dietnost, vložte je na pečící papír. Pečte v troubě na 180 °C dozlatova přibližně 15–20 minut.
Jako přílohu využijte brambory nebo bramborovou kaši a okurkový salát. Ke studeným karbanátkům bude vhodné celozrnné pečivo, listový salát a dip dle chuti.
Tip:
Pokud přidáte čtyři lžíce bílého jogurtu, bude těsto vláčnější a jemnější. Kdo nemá rád ovesné vločky, může k vypracování těsta využít kukuřičnou mouku.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 25. 11. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská