Sýr feta je jednou z typických ingrediencí, bez které se řecká kuchyně prostě neobejde. Vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka v poměru min. 70 % ovčího a 30 % kozího a zraje ve slaném roztoku více než dva měsíce. Je to jedinečný sýr s ořechovou příchutí a pevnou strukturou.
Marinovaný sýr feta s ajvarem
Feta naložená v bylinkách, ovoněná česnekem a podávaná s ajvarem – to je lahodná večeře či pohoštění pro mlsnou návštěvu.
Příprava: 20 minut
Ingredience:
- 400 g fety
- hrubě drcený barevný pepř
- 2 stroužky česneku
- cca 3 dcl olivového oleje
- po 2 snítkách čerstvého tymiánu, rozmarýnu, šalvěje a oregana
- 2 sušené chilli papričky
- 5 sušených rajčat
- hrst černých oliv
- k podávání: jemný ajvar
Příprava
Sýr necháme okapat a nakrájíme na kostky cca 2×2 cm. Česnek oloupeme a prolisujeme do hrnku s olivovým olejem. Bylinky posekáme nahrubo (bez dřevnatých stonků) tak, aby stále zůstaly znatelné lístky - vypadá to hezky. Chilli papričky a sušená rajčata také nasekáme nahrubo. Všechny tyto suroviny pak vmícháme do česnekového oleje.
Do sklenice dáme vždy jednu vrstvu kostek sýra, zalijeme ji olejem se všemi přísadami, a takto pokračujeme, dokud nebude sklenice plná. Kostky sýra by měly být zcela ponořené. Necháme v chladu odležet nejméně dva dny.
Tip:
Podáváme s miskou jemného Ajvaru Podravka, který krásně doplňuje chuť tohoto naloženého sýra.
Zdroj informací: Podravka
Publikováno: 27. 11. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce