reklama

Vyzkoušejte řeckou specialitu, vhodnou na každý stůl

Sýr feta je jednou z typických ingrediencí, bez které se řecká kuchyně prostě neobejde. Vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka v poměru min. 70 % ovčího a 30 % kozího a zraje ve slaném roztoku více než dva měsíce. Je to jedinečný sýr s ořechovou příchutí a pevnou strukturou.

i (Zdroj: Podravka)
Marinovaný sýr feta na řecký způsob s ajvarem (Zdroj: Podravka)

Marinovaný sýr feta s ajvarem

Feta naložená v bylinkách, ovoněná česnekem a podávaná s ajvarem – to je lahodná večeře či pohoštění pro mlsnou návštěvu.

Příprava: 20 minut

Ingredience:

  • 400 g fety
  • hrubě drcený barevný pepř
  • 2 stroužky česneku
  • cca 3 dcl olivového oleje
  • po 2 snítkách čerstvého tymiánu, rozmarýnu, šalvěje a oregana
  • 2 sušené chilli papričky
  • 5 sušených rajčat
  • hrst černých oliv
  • k podávání: jemný ajvar
Sýr feta je jednou z hlavních řeckých surovin
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sýr feta je jednou z hlavních řeckých surovin

Příprava

Sýr necháme okapat a nakrájíme na kostky cca 2×2 cm. Česnek oloupeme a prolisujeme do hrnku s olivovým olejem. Bylinky posekáme nahrubo (bez dřevnatých stonků) tak, aby stále zůstaly znatelné lístky - vypadá to hezky. Chilli papričky a sušená rajčata také nasekáme nahrubo. Všechny tyto suroviny pak vmícháme do česnekového oleje.

Ajvar je balkánská pasta z červených paprik
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ajvar je balkánská pasta z červených paprik

Do sklenice dáme vždy jednu vrstvu kostek sýra, zalijeme ji olejem se všemi přísadami, a takto pokračujeme, dokud nebude sklenice plná. Kostky sýra by měly být zcela ponořené. Necháme v chladu odležet nejméně dva dny.

Tip:

Podáváme s miskou jemného Ajvaru Podravka, který krásně doplňuje chuť tohoto naloženého sýra.

Zdroj informací: Podravka

Publikováno: 27. 11. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce