reklama

Zdraví prospěšné chilli papričky

Využití chilli papriček, které si sami vypěstujete je velmi široké. Nejen, že ochutí mnoho pokrmů, ale jsou rovněž zdraví prospěšné. Jejich pálivost napomáhá jako prevence, ale i jako podpůrná léčba u některých onemocnění. Poradíme, jak chilli papričky zpracovat a na co využít, ale také pro koho nejsou vhodné.

Chilli papričky mají mnoho pozitivních účinků na naše zdraví (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Chilli papričky (Capsicum frutescens), též známé pod názvem Cayenský pepř, jsou rostliny s čeledi lilkovité. Známé jsou již od 6 století př.n.l., kdy je pěstovali indiáni. První zmínka o pěstování v Evropě se datuje od roku 1 500. Následně se rozšířily do Malajsie, Indie a Číny. Svůj název Cayenský pepř získaly podle řeky Cayen v dnešní Francouzské Guayaně a nepřesným překladem pepper z angličtiny, což značí pepř i papriku.

Chilli papričky mají mnoho druhů, barev a tvarů
Chilli papričky mají mnoho druhů, barev a tvarů (Zdroj: Šárka Miškovská)

Jejich využití je velmi rozmanité především do pokrmů, ale jejich účinky jsou prospěšné i pro zdraví. Obsahují velké množství vitamínu A, B a C, ale také draslík, železo a vápník, a proto se považují za rostliny posilující imunitní systém. Jejich pálivost způsobuje látka kapsaicin – rostlinný alkaloid, pokud podráždí receptory nervových zakončení jazyka, který začne pálit a stoupá s vyzrálostí plodů. Nejvíce pálí vnitřní bílé přepážky a semena. Stupeň pálivosti u jednotlivých druhů se udává v jednotkách SHU Scovilleova stupnice. Odrůda Trinidad Moruga Scorpion je zatím nejpálivější chilli papričkou s naměřenou hodnotou 2 mil. SHU. Při manipulaci při sklizni a při zpracování dávejte pozor na kontakt s pokožkou, používejte raději ochranné rukavice.

Rozhodně by chilli neměli konzumovat lidé s přecitlivělostí a alergií na pálivé, s onemocněním ledvin, močového ústrojí, žaludku či střev. Rovněž nejsou vhodné pro děti nebo těhotné ženy.

Naložené chilli papričky, pasta nebo džem chutnají skvěle
Naložené chilli papričky, pasta nebo džem chutnají skvěle (Zdroj: Šárka Miškovská)

Využití

V kuchyni se používají chilli papričky čerstvé, sušené, nakládané i rozemleté na prášek. Přidávají se do omáček, polévek, aspiků, čatní či marinád. Lze je konzervovat nebo nakládat do oleje. Množství je nutné dávkovat přiměřeně, neboť každý má rozdílný pocit pálivosti. Přidávejte je až nakonec při dodělávání pokrmu, protože čím déle papričku necháte v pokrmu při vaření působit, bude pokrm pálivější.

Kapsicin je účinnou látkou každé chilli papričky
Kapsicin je účinnou látkou každé chilli papričky (Zdroj: Šárka Miškovská)

Při nepříjemném pocitu pálivosti snězte například obyčejný bílý jogurt nebo se napijte sklenice mléka, či něčeho ostřejšího. Pití vody pálení ještě zhoršuje.

Velmi často jsou chilli papričky přídavnou složkou do čokolád nebo jsou součástí stále oblíbenějšího chilli džemu, který má sladko pálivou chuť. Připravte si stejné množství chilli papriček a sladkých dužnatých červených paprik. Vše dokonale rozmixujte a smíchejte s převařenou vodou, želírovacím cukrem a jablečným octem. Směs musí projít varem po dobu 10 minut, a ještě teplou plňte do připravených vymytých sklenic a zasterilizujte. Tato směs se skvěle hodí do omáček, k masům nebo sýrům, či jako složka do salátových zálivek. Namazaná na jednohubky, chlebíčky nebo jen na krajíc chleba chutná báječně.

Než budete používat zábal, tinkturu nebo mast vyzkoušejte, zda nejste na chilli papričky alergičtí. Nikdy nepoužívejte na poraněnou nebo odřenou pokožku.

Sušené chilli papričky jsou vhodné k výrobě zábalu, tinktury nebo masti
Sušené chilli papričky jsou vhodné k výrobě zábalu, tinktury nebo masti (Zdroj: Šárka Miškovská)

Chilli papričky díky své pálivosti účinně pomáhají na prokrvení pokožky jako účinný prvek v boji s celulitidou, ale jsou vhodné i jako její prevence ve formě zábalu. Kapsicin podporuje látkovou výměnu, rozpouští podkožní tuk a pomáhá odvádět přebytečnou vodu z těla.  Rozemleté papričky zamíchejte do lékařské vazelíny nebo použijte kokosový olej. Směsí potřete postižená místa, obalte potravinářskou fólii a nechte půl hodiny působit. Poté smyjte teplou vodou. Pokožka bude krásně prokrvená.

Tinktura je účinná při zažívacích potížích nebo anorexii, při revmatických a svalových bolestech, ischiasu a jsou vhodné pro zlepšení krevního oběhu. Kapsicin brání vzniku krevních sraženin, a proto národy využívající chilli papričky do svých pokrmů, trpí méně na kardiovaskulární onemocnění, jakým je infarkt myokardu či mrtvice. Méně trpí rovněž na plicní embolii. Při chronickém onemocnění nosních dutin či ucpaném nosu může chilli paprička rovněž pomoci, protože pálivost podporuje sekreci a očišťuje tak nosní sliznici. Diabetikům pomáhá díky vláknině pomaleji vstřebávat cukr do těla.

Na tinkturu použijte chilli papričku s vyšší pálivostí, například oblíbenou odrůdu habanero. Smíchejte ji v poměru 1:9 s šedesátiprocentním potravinářským lihem. Nechte dva týdny luhovat, poté přeceďte a užívejte třikrát denně tři až deset kapek po jídle. Zapijte vždy sklenkou vody.      

Chilli mast, kterou využijete při bolesti a ztuhlosti svalů, na pohmožděniny, při artritidě, artróze, vyrobíte z lékařské vazelíny nebo z obyčejného vyškvařeného neosoleného sádla. Tuk rozehřejte ve vodní lázni při teplotě 50 °C, vsypte přiměřené množství sušených nebo čerstvých chilli papriček průměrné pálivosti a míchejte. Směs odstavte a nechte do druhého dne ingredience společně pracovat. Opět prohřejte, promíchejte a sceďte, nejlépe přes starou silonovou punčochu. Poté naplňte do připravených čistých sklenic nebo plastových kelímků. Vmasírujte na postižená místa a nechte působit. Nezapomeňte si po aplikaci důkladně umýt ruce, předejdete tak nepříjemným zážitkům s pálením očí.

Typ: Namleté chilli papričky s čajovou lžičkou mýdlových vloček smíchejte s litrem vody a nechte půlhodiny luhovat a poté sceďte do lahvičky. Tento postřik je účinný na odpuzení mravenců, housenek a dalších škůdců zahradních plodin.

Zdroj: 
pořad Vychytávky Ládi Hrušky
ISBN: 80-7202-569-4; Velká zahrádkářská encyklopedie, CH. Brickell a kolektiv
ISBN: 978-80-7546-333-3; 105 bylinek a koření, R. Šťastná
bylinkovyraj.net

Publikováno: před týdnem, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská