Maso připravované v lorně vás svou vynikající a šťavnatou chutí nadchne. A že nevíte, co to je lorna? I to se v našem článku dozvíte.
Hlavní sezóna venkovních posezení nad stolem plným dobrot je sice už za námi, ale pro ty, kdo vlastní venkovní kuchyni, máme recept na vynikající pochoutku, která nezklame v žádném ročním období. Doslova v jednom pekáči připravíte dohromady několik druhů masa, které získají díky spojení různých chutí a poctivé marinádě neodolatelnou chuť. Ukážeme vám, jak ho připravit v lorně - jakémsi speciálním pekáči, který si šikovní kutilové určitě zvládnou udělat sami. Ale seženete ho také v obchodech nebo na internetu či si ho můžete nechat udělat na míru.
Co budete potřebovat:
- 4 druhy masa (hovězí, vepřové, králík a kuře)
- stolní olej
- sádlo
- obyčejnou hořčici
- kečup
- česnek
- cibule
- sladkou a pálivou papriku
- grilovací koření
- sůl a pepř
- rajčata
- papriku
Vepřově a hovězí maso nakrájejte na plátky. Králíka a kuře doporučujeme vykostit. Masa tak do sebe lépe vstřebají rozličné chutě marinády a při tepelné úpravě na přímém ohni lépe pustí šťávu, která spoluvytváří speciální chuť celé této masové dobroty.
Když máte nakrájené a prosolené maso, pusťte se do marinády. Do oleje vmíchejte rozmačkaný nebo rozetřený česnek, grilovací koření, pepř, obyčejnou hořčici a na kostičky pokrájenou cibulku. Přidejte rovněž oba druhy mleté papriky, kterou ale nejdříve rozpusťte v tuku (třeba v sádle), protože tak se jejich chuť lépe "vsákne" do masa.
Když máte marinádu hotovou, potřete jí plátky masa vyskládané v pekáči a nechte vše 24 hodin uležet, aby se řádně spojily všechny chuti.
Maso uleželé v marinádě pak z pekáče přendejte do lorny, což je nádoba, která se dříve používala poměrně běžně v masném průmyslu. Dnes nachází znovu uplatnění při venkovním hodování a jedná se vlastně o pekáč se dvěma otvory. Lorna se přikrývá víkem a maso se v ní nejen vypéká, ale zároveň také udí. Právě tím získává svou šťavnatou a originální chuť.
Naplněnou a přikrytou lornu dejte do roztopené venkovní kuchyně, kde nechte maso asi 2 hodiny vypékat. Pak odklopte víko a přidejte ještě pokrájená rajčata a papriku, lornu znovu přiklopte a nechte ještě asi půl hodiny na ohni.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 14. 11. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová