reklama

Symfonie masových chutí z lorny

Maso připravované v lorně vás svou vynikající a šťavnatou chutí nadchne. A že nevíte, co to je lorna? I to se v našem článku dozvíte.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vychutnejte si luxusní pečené masíčko z lorny (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Hlavní sezóna venkovních posezení nad stolem plným dobrot je sice už za námi, ale pro ty, kdo vlastní venkovní kuchyni, máme recept na vynikající pochoutku, která nezklame v žádném ročním období. Doslova v jednom pekáči připravíte dohromady několik druhů masa, které získají díky spojení různých chutí a poctivé marinádě neodolatelnou chuť. Ukážeme vám, jak ho připravit v lorně - jakémsi speciálním pekáči, který si šikovní kutilové určitě zvládnou udělat sami. Ale seženete ho také v obchodech nebo na internetu či si ho můžete nechat udělat na míru.

Co budete potřebovat:

  • 4 druhy masa (hovězí, vepřové, králík a kuře)
  • stolní olej
  • sádlo
  • obyčejnou hořčici
  • kečup
  • česnek
  • cibule
  • sladkou a pálivou papriku
  • grilovací koření
  • sůl a pepř
  • rajčata
  • papriku
Potřebovat budete několik druhů masa a ingredience do marinády
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Potřebovat budete několik druhů masa a ingredience do marinády

Vepřově a hovězí maso nakrájejte na plátky. Králíka a kuře doporučujeme vykostit. Masa tak do sebe lépe vstřebají rozličné chutě marinády a při tepelné úpravě na přímém ohni lépe pustí šťávu, která spoluvytváří speciální chuť celé této masové dobroty.

Do oleje, který tvoří základ marinády, rozmačkejte česnek a přidejte koření
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Do oleje, který tvoří základ marinády, rozmačkejte česnek a přidejte koření

Když máte nakrájené a prosolené maso, pusťte se do marinády. Do oleje vmíchejte rozmačkaný nebo rozetřený česnek, grilovací koření, pepř, obyčejnou hořčici a na kostičky pokrájenou cibulku. Přidejte rovněž oba druhy mleté papriky, kterou ale nejdříve rozpusťte v tuku (třeba v sádle), protože tak se jejich chuť lépe "vsákne" do masa.

Hotovou marinádou potřete maso rozložené v pekáči
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Hotovou marinádou potřete maso rozložené v pekáči

Když máte marinádu hotovou, potřete jí plátky masa vyskládané v pekáči a nechte vše 24 hodin uležet, aby se řádně spojily všechny chuti.

Uleželé maso naskládejte do lorny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Uleželé maso naskládejte do lorny

Maso uleželé v marinádě pak z pekáče přendejte do lorny, což je nádoba, která se dříve používala poměrně běžně v masném průmyslu. Dnes nachází znovu uplatnění při venkovním hodování a jedná se vlastně o pekáč se dvěma otvory. Lorna se přikrývá víkem a maso se v ní nejen vypéká, ale zároveň také udí. Právě tím získává svou šťavnatou a originální chuť.

Uzavřenou lornu umístěte do venkovní kuchyně
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Uzavřenou lornu umístěte do venkovní kuchyně

Naplněnou a přikrytou lornu dejte do roztopené venkovní kuchyně, kde nechte maso asi 2 hodiny vypékat. Pak odklopte víko a přidejte ještě pokrájená rajčata a papriku, lornu znovu přiklopte a nechte ještě asi půl hodiny na ohni.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 14. 11. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová