reklama

Uložte si letní slunce do sklenice – pusťte se do fermentace

Fermentace vám umožní uchovat si domácí zeleninu po celou zimu. Rostliny si celé léto ukládají energii ze slunce do svých zelených těl a tento způsob vám umožní ji zakonzervovat na dobu, kdy nebude čerstvá zelenina k dispozici. Pusťte se do fermentování spolu s námi, pochutnáte si a prospějete zdraví.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Fermentace ukryje letní slunce do sklenic (zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Co je fermentace?

Fermentace je stará metoda uchovávání potravin, která se využívá u nás i jinde ve světě. Při tomto přirozeném procesu se přírodní látky přeměňují na jednodušší, stravitelnější. Přítomné baterie mléčného kvašení zároveň podporují imunitní systém. Nejznámější je v našem případě asi kvašené zelí, ale zpracovat se dá tímto způsobem v podstatě jakákoli zelenina, také některé druhy bylin a dokonce i jedlých květů, které výsledek barevně i chuťově ozvláštní.

Využijte jakoukoli zeleninu i bylinky a květy
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Využijte jakoukoli zeleninu i bylinky a květy

Další výhody fermentace

Fermentace má i tu výhodu, že ji můžete provádět v podstatě kdekoli, stačí mít po ruce čistou vodu, klidně v kanystru. Pak už potřebujete jen zeleninu, sůl a zavařovací sklenice. Před tím si také rozmyslete, zda chcete fermentovat zeleninu vcelku nebo nakrájenou. Pokrájené kousky se lépe vejdou do sklenice a také pustí po nasolení více šťávy, takže nebudete muset posléze použít velké množství vody na zalití.

Nachystejte si zeleninu

Zkuste fermentovat podle našeho receptu. Jsou v něm použité cukety, se kterými v tomto období mnozí už nevědí, co dělat. Na dvě cukety budete potřebovat asi tři mrkve. Obojí nakrájejte na kolečka. Přidejte i další chuť v podobě jedné větší cibule a dvou stroužků česneku. Oloupejte je a nakrájejte na plátky. Všechnu zeleninu zvažte, abyste věděli, kolik soli bude potřeba přidat. Obvyklá jsou 2 % soli, tedy asi 20 g na 1 kg zeleniny. 

Zeleninu nakrájejte na kousky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zeleninu nakrájejte na kousky

Přidejte sůl a nezapomeňte na chuťovky

Podle váhy do zeleniny přidejte odměřenou sůl a promíchejte, zelenina pěkně pustí šťávu. Nebojte se do směsi přidat i další, ne úplně obvyklé chutě. Skvělá je například bršlice, která chutná po petrželce. Barvu dodá květ afrikánu (natrhejte do misky jen okvětní lístky). Z koření nezapomeňte na českou klasiku - kmín, nebo zkuste exotiku v podobě koriandrového semínka, anýzu nebo fenyklu. Milovníci ostrého přihodí i špetku chilli. Vše promíchejte a nechte stát při pokojové teplotě asi půl hodiny. 

Přidejte netradiční surovinu

K fermentaci zeleniny vám budou stačit obyčejné zavařovací sklenice. Jsou praktické, dostupné a krom toho budete mít celý proces fermentace na očích. Jako základ do sklenice dejte netradiční ingredienci – dubové nebo třešňové listy. Obsahují totiž poměrně velké množství tříslovin, které zajišťují, že zelenina úplně nerozbředne, protože chrání buněčné stěny.

Do sklenic kousky pečlivě skládejte
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Do sklenic kousky pečlivě skládejte

Napěchujte sklenice

Zeleninu napěchujte na listy tak, aby nezůstaly žádné vzduchové kapsy, protože proces fermentace probíhá bez přístupu vzduchu. Přilijte i zbylou vodu, kterou zelenina pustila, a směs ještě pěkně upěchujte. Zelenina musí být pod hladinou vody. Pokud je jí málo, přilijte ještě slanou vodu, opět 2% roztok. Navrch ještě můžete položit několik listů dubu či třešně, aby drobné kousky nevyplavávaly na povrch.

Sklenici utěsněte a zakryjte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Sklenici utěsněte a zakryjte

Zakryjte a nechte fermentovat

Povrch je teď potřeba zakrýt a zatížit. Můžete si vytvořit kolečko z plastu z nějaké nádoby či desek a vystřihnout ho přesně na průměr sklenice. Potom ho musíte ještě zatížit. Použijte předmět, který se vejde do hrdla lahve a zároveň je vyšší. Můžete použít například sklenici. Pak už jen přes vršek přetáhněte mikrotenový sáček a zafixujte kolem hrdla sklenice gumičkou. Fermentovat nechte zeleninu zhruba týden při pokojové teplotě. Pak už vydrží v lednici i několik měsíců.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 5. 11. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová