reklama

Jak chutná pokrm ze spálené dýně zvaný espuma?

Espuma není hanlivý výraz ani označení drahého auta. Jedná se o překlad ze španělštiny a pod tímto označením nalezneme chutný pokrm. Espumas se připravují z podobných surovin jako mousse, především z vajec a smetany. A co má tedy espuma společného s dýní? A ještě navíc se spálenou? Rádi prozradíme.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Espuma ze spálené dýně je mimořádná pochoutka (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Jak se připravuje espuma?

Espuma je sladká nebo slaná pěna, která zlepšuje chuť a vzhled pokrmu a představuje výjimečnou kulinářskou zkušenost. Nejdůležitější pro přípravu je stará známá šlehačková láhev, do které se vloží promíchané suroviny dle receptury a vpustí se N2O z bombičky.

U studených espumas se pro udržení tvaru používá želatina nebo agar, teplé váže smetana nebo creme fraiche. Je samozřejmé, že se pro espumas používají pouze ty nejkvalitnější a nejčerstvější suroviny, pro studené espumas je nutné všechny přísady dobře vychladit.

Espuma z dýně s dýňovými krutonky a opraženými semínky

Co budeme potřebovat:

  • 1 dýni hokkaido
  • 2 cibule
  • kousek pórku
  • několik stroužků česneku
  • čerstvý zázvor
  • sůl
  • pepř
  • med

Postup:

Nejprve rozpůlíme dýni a vydlabeme jádřinec. Semena dáme stranou, protože je budeme později potřebovat.

Dýni rozkrojíme a vydlabeme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Dýni rozkrojíme a vydlabeme

Dýni nakrájíme na větší kusy, rozložíme na plech, přidáme dvě pokrájené cibule, nahrubo nakrájený zázvor, česnek, osolíme, opepříme, zakápneme dvěma lžícemi medu a přidáme také trochu olivového oleje.

Nakrájenou dýni dáme péci do trouby
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nakrájenou dýni dáme péci do trouby

Dáme péci zakryté alobalem do trouby na 190 °C alespoň na půl hodiny. 

Plech s dýní zakryjeme alobalem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Plech s dýní zakryjeme alobalem

Mezitím, co se dýně peče, připravíme si dýňová semínka. Abychom nemuseli semínka zdlouhavě proplachovat pod proudem vody, ušetříme si práci a použijeme mixér s hnětací hlavicí. Do mísy dáme semínka i s dužinou, zalijeme trochou vody a spustíme hnětení. Semínka se krásně vyloupnou z dužiny a my je děrovanou naběračkou jednoduše vylovíme. Potom je rozložíme na plech, osolíme a opepříme a dáme opražit do trouby.

Dýňová semínka osolíme a necháme v troubě opražit
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Dýňová semínka osolíme a necháme v troubě opražit

Dýňový parmazán

Dýňový parmazán si připravíme z kousků chleba. Chleba nahrubo rozmixujeme v mixéru.

V mixéru rozmělníme chleba
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
V mixéru rozmělníme chleba

Přesypeme na pánev a na sucho opražíme, až začne "zvonit". Potom drť zasypeme dvěma lžícemi cukru. Opět zahříváme, a jakmile začne cukr karamelizovat, zakápneme dýňovým olejem. 

Chlebovou drť opečeme na pánvi
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Chlebovou drť opečeme na pánvi

Ze zbytků dýně si připravíme vývar. Do něj potom dáme zavařit upečenou dýni. Do mixéru vložíme povařenou dýni, kousek pórku, cibule i česneku, zalijeme trochou vývaru a přidáme smetanu. Ta je důležitá při přípravě espumy. Na zjemnění přidáme kostičku másla a rozmixujeme dohladka. Směs ještě přepasírujeme přes síto, a poté přelijeme do šlehačkové láhve. 

Směs přepasírujeme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Směs přepasírujeme

Espumu nastříkáme na talíř, zasypeme chlebovým parmazánem a ozdobíme opraženými dýňovými semínky.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; MORA MORAVIA, s.r.o. 

Publikováno: 4. 11. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová