reklama

Upečte si jednoduchý koláč z palačinkového těsta

Víte, že recept na palačinkové těsto můžete použít i jinak než na smažení klasických kulatých placek? Palačinkové těsto můžete krásně využít i na pečení ovocného koláče v kulaté formě či na plechu. A skvělá bude i bábovka.

Recept na palačinkové těsto můžete využít i pro upečení ovocného koláče (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Recept na palačinkové těsto je tak jednoduchý, že ho zvládne i úplný začátečník. Plnit pak oblíbené placky můžete ovocem, marmeládou, nutelou nebo třeba masovou či zeleninovou směsí. Pokud si ale chce vyzkoušet něco úplně jiného a vykouzlit z tohoto litého těsta koláč či nižší dort, my vám představíme postup, se kterým to zvládnete. Rychlostí blesku vykouzlíte rychlou ovocnou buchtu po nedělním obědě nebo pro nečekanou návštěvu. A určitě mile překvapíte i tchýni. Jak na to?   

Připravte si:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 5 vajec (z bílků ušlehejte sníh)
  • 4 velká jablka
  • 1,5 dcl oleje
  • 450 ml mléka
  • rozinky
  • oříšky
  • kypřicí prášek
  • pomerančovou kůru
  • citronovou kůru
  • skořicový cukr
  • vanilkový cukr
  • vanilkové aroma
  • kurkumu
  • tuk a mouku na vysypání
Připravte si vše potřebné podle rozpisu
Připravte si vše potřebné podle rozpisu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Očistěte a nakrájejte si ovoce
Očistěte a nakrájejte si ovoce (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Umyjte a očistěte si ovoce. V našem případě jsou to jablka. Přidejte skořicový cukr, kůru, ořechy a rozinky, prostě vše, na co máte chuť. V této kombinaci se snoubí podzim, mrazivá zima a Vánoce. Můžete použít i hrušky, ideální jsou ty tvrdé podzimní. Ovoce si nakrájejte na malé kostičky. Pokud použijete malé ovoce, jako jsou maliny, borůvky či jahody, krájet je nemusíte. Větší jahody případně rozkrojte napůl a přidejte třeba jen skořicový cukr a mletý kokos. Je to skvělá kombinace pro připomínku jara a léta. 

Rozklepněte vajíčka a přidejte další ingredience
Rozklepněte vajíčka a přidejte další ingredience (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Rozklepněte si všechna vajíčka a oddělte žloutky do jedné mísy a bílky do druhé. K žloutkům přidejte mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr a pořádně vše promíchejte. Z bílků vyšlehejte pěnu a opatrně přimíchejte do těsta. Nakonec přidejte nasekané ořechy a voňavá ochucovadla, jako jsou kůra, skořice a vanilka. Vše můžete použít podle vaší chuti... nebo cokoliv vynechat, pak přidejte alespoň nastrouhanou citronovou kůru pro svěží aroma. Aromatické přísady přidávat nikdy nemusíte, nebudou mít na upečený koláč technicky žádný vliv, můžou ale chybět pocitově a změnit chuť koláče. 

Nalijte těsto do pečicí formy
Nalijte těsto do pečicí formy (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Vymažte vybranou formu či plech tukem a vysypte polohrubou moukou. Do takto připravené formy nalijte palačinkové těsto i s ovocem. Jemně s formou klepněte nebo povrch uhlaďte, aby byla těsto rovnoměrné, koláč se lépe upeče. Můžete také postupovat sofistikovaněji a ponechat si těsto a nakrájené a ochucené ovoce zvlášť Do formy pak tyto dvě složky navrstvěte. Nalijete těsto, pak vložíte vrstvu ovoce, opět nalijete těsto, opět přidáte vrstvu ovoce a nakonec nalijte zbylé těsto.

Vložte připravený koláč do trouby
Vložte připravený koláč do trouby (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Vložte koláč do trouby a pečte na 175-180 °C zhruba 40-50 min. Dobu pečení i teplotu si můžete upravit podle vaší trouby. Jak víme, každá trouba peče mírně jinak, záleží, zda je elektrická, plynová, nebo či pečete ve starých kamnech. Buchtu raději pečte pomaleji a déle, průběžně ji kontrolujte a teplotu podle potřeby v průběhu pečení upravujte. 

Tip:

Palačinkové těsto můžete využít také jako:

  • klasické palačinkové placky plněné sladkou či slanou náplní
  • palačinkový dort, kde se skládá placka a sladká náplň až do výšky dortu
  • hrubší palačinky klasicky plněné a zapečené v troubě
  • palačinky plněné šunkou a sýrem, obalené v trojobalu a vysmažené z obou stran

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 4. 11. 2022, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná