reklama

Vyzkoušejte tuto rychlou a skvělou dýňovou polévku s badyánem

Na rychlou dýňovou polévku s badyánem nepotřebujete velkou kuchařskou zručnost, a přesto vás překvapí skvělou chutí. V jednoduchosti je prostě krása a badyán vás navíc zahřeje a posílí imunitu.

Dýňová polévka s badyánem a chilli je to pravé pro sychravé počasí (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Dýňová polévka je hitem v našich kuchyních už několik let. Po Halloweenu určitě přemýšlíte co s dýňovou dužinou, a tak není nic jednoduššího než vykouzlit dýňovou omáčku nebo dýňovou polévku. Přidejte špetku badyánu a máte skvělou vitaminovou a protivirovou bombu přímo na vašem talíři, navíc překvapivě rychle uvařenou. Jak to na to?

Připravte si:

  • 1 l vývaru
  • 1 menší dýni hokkaido
  • 1 větší bílou cibuli
  • 1 chilli papričku nebo mleté chilli podle chuti
  • špetku kurkumy
  • badyán
Připravte si dýni a ostatní suroviny
Připravte si dýni a ostatní suroviny (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jak připravit dýňovou polévku s kurkumou

Oloupanou cibuli nakrájejte na malé kostičky a na troše oleji ji orestujte dosklovata. Dýni umyjte, překrojte a vydlabejte vnitřní dužinu se semínky. Tělo dýně i se slupkou nakrájejte na kostičky. Dýni nasypte ke zpěněné cibulce a za stálého míchání restujte. Přidejte nadrobno nakrájenou chilli papričku. Lehce orestovanou a změklou směs nasypte do menšího hrnce, zalijte vývarem a přidejte badyán a kurkumu.

Odstraňte semínka a dýni nakrájejte na kostičky
Odstraňte semínka a dýni nakrájejte na kostičky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Základní směs na polívku vařte zhruba 10 minut, aby se vůně a chutě pořádně uvolnily a propojily a dýně příjemně změkla. Po uvaření polévku odstavte z horké plotny, vyndejte opatrně celý badyán a ponorným tyčovým mixérem směs rozmixujte do hladkého krému. Podávejte s čerstvou bazalkou, dýňovými semínky a kvalitním rostlinným olejem... třeba stylově dýňovým. Můžete a nemusíte přisolit.

Podávat krémovou dýňovou polévku můžete také s:

  • smetanou (zakysanou i sladkou)
  • semínky (dýňová, slunečnicová, sezamová)
  • různými klíčky (mungo, hořčičná semínka, ředkvička)
  • čerstvou bazalkou nebo řeřichou
  • špetkou muškátového oříšku
  • suchou topinkou (opečený chleba v topinkovači)
  • smaženými kuličkami do polévky
  • kostičkami suché topinky
  • opečenou bagetou s bylinkovým máslem
  • dýňovým nebo jiným rostlinným olejem

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 7. 10. 2022, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná