Na rychlou dýňovou polévku s badyánem nepotřebujete velkou kuchařskou zručnost, a přesto vás překvapí skvělou chutí. V jednoduchosti je prostě krása a badyán vás navíc zahřeje a posílí imunitu.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/2e/9e/column/2e9e7980cabc3fd1d0b7788f82e4b813_dynova-polevka-s-badyanem-a-chilli-je-to-prave-pro-sychrave-pocasi.jpg)
Dýňová polévka je hitem v našich kuchyních už několik let. Po Halloweenu určitě přemýšlíte co s dýňovou dužinou, a tak není nic jednoduššího než vykouzlit dýňovou omáčku nebo dýňovou polévku. Přidejte špetku badyánu a máte skvělou vitaminovou a protivirovou bombu přímo na vašem talíři, navíc překvapivě rychle uvařenou. Jak to na to?
Připravte si:
- 1 l vývaru
- 1 menší dýni hokkaido
- 1 větší bílou cibuli
- 1 chilli papričku nebo mleté chilli podle chuti
- špetku kurkumy
- badyán
![Připravte si dýni a ostatní suroviny](https://img.primadoma.cz/w_2/1c/fc/column/1cfc961b465d9571a9b5768692ea4bf9_pripravte-si-dyni-a-ostatni-suroviny.jpg)
Jak připravit dýňovou polévku s kurkumou
Oloupanou cibuli nakrájejte na malé kostičky a na troše oleji ji orestujte dosklovata. Dýni umyjte, překrojte a vydlabejte vnitřní dužinu se semínky. Tělo dýně i se slupkou nakrájejte na kostičky. Dýni nasypte ke zpěněné cibulce a za stálého míchání restujte. Přidejte nadrobno nakrájenou chilli papričku. Lehce orestovanou a změklou směs nasypte do menšího hrnce, zalijte vývarem a přidejte badyán a kurkumu.
![Odstraňte semínka a dýni nakrájejte na kostičky](https://img.primadoma.cz/w_2/65/05/column/650536d1ef57cf08c2dc8f0b2bf7c2d2_odstrante-seminka-a-dyni-nakrajejte-na-kosticky.jpg)
Základní směs na polívku vařte zhruba 10 minut, aby se vůně a chutě pořádně uvolnily a propojily a dýně příjemně změkla. Po uvaření polévku odstavte z horké plotny, vyndejte opatrně celý badyán a ponorným tyčovým mixérem směs rozmixujte do hladkého krému. Podávejte s čerstvou bazalkou, dýňovými semínky a kvalitním rostlinným olejem... třeba stylově dýňovým. Můžete a nemusíte přisolit.
Podávat krémovou dýňovou polévku můžete také s:
- smetanou (zakysanou i sladkou)
- semínky (dýňová, slunečnicová, sezamová)
- různými klíčky (mungo, hořčičná semínka, ředkvička)
- čerstvou bazalkou nebo řeřichou
- špetkou muškátového oříšku
- suchou topinkou (opečený chleba v topinkovači)
- smaženými kuličkami do polévky
- kostičkami suché topinky
- opečenou bagetou s bylinkovým máslem
- dýňovým nebo jiným rostlinným olejem
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 7. 10. 2022, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná