Připravili jsme pro vás prověřený recept na ten nejjednodušší dezert na světě. Ano, jedná se o populární crumble (krambl). A protože je sezóna švestek a ořechů, využijeme oboje. A s použitím špaldové mouky se bude jednat o skutečně zdravý dezert.
Není špalda jako špalda
Špalda je prastarý druh pšenice, která není šlechtěná a zachovává si vysoký obsah minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Mouka z ní je vzácná, protože pěstování je náročnější a vypěstuje se jí méně než pšenice seté, která se používá na výrobu klasické pšeničné mouky. Čemuž odpovídá i její cena. V českých obchodech je však možné najít i balení, v nichž je místo mouky špaldové běžná pšeničná, nebo je doplněna o pravou špaldovou mouku jen zčásti. Proto je potřeba dát si při výběru pozor.
Do doby, než budou i pro špaldovou mouku platit podobná pravidla jako například pro šunku a jiné masové výrobky, můžete se orientovat alespoň zčásti podle obalu. Pokud na něm výrobce uvádí informaci o přítomnosti genomu pšenice seté, je pravděpodobné, že balení nebude obsahovat pouze kvalitní nešlechtěnou špaldu. Dalším vodítkem je cena výrobku. Špalda je totiž cenná surovina právě z důvodu své nešlechtěnosti, protože jen tak si zachová své původní vlastnosti. Šlechtěním tyto vlastnosti ztrácí a přibližuje se běžné pšenici seté.
Víte, že.....
Špaldové mouky, hladká a celozrnná tradiční značky Babiččina volba, procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a při jejich posledním testování bylo naměřeno množství pšenice špaldy na úrovni více než 95 %, což je aktuálně maximální možné detekovatelné množství?
Švestky a vlašské ořechy
Již antičtí lékaři považovali švestky za medicínu. Jsou totiž velmi bohaté nejen na vitaminy, jako jsou například ty ze skupiny B (B1 a B2), vitamin E či stopové prvky jako jsou železo a hořčík, ale navíc obsahují také nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Toto unikátní složení ze švestek dělá opravdu nutričně vyvážený celek, který pomáhá například při zácpě. Také blahodárné účinky ořechů znali již naši předkové v neolitu.
V starověku potom symbolizovaly plodnost. I vlašské ořechy jsou zdrojem vitaminů skupiny B (B1 a B6) a E či prvků jako jsou zinek, hořčík, měď či kyselina listová. Obsahují zdravé tuky, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi a chrání tělo například před cukrovkou a nemocemi srdce. Vláknina v nich obsažená potom pomáhá trávení.
Ingredience:
Na drobenku:
- 170 g hladké špaldové mouky
- 120 g ovesných vloček
- 100 g třtinového cukru
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- 90 g změklého másla
- 3 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
- 1 lžička skořice
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g švestek
- 25 g třtinového cukru
- šťáva z poloviny citronu
- ½ dcl ovocného likéru nebo vína
Postup:
Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Smíchejte s cukrem, šťávou z citronu a likérem. Ovoce rozložte do máslem vymazaných zapékacích misek nebo koláčové formy.
Smíchejte všechny sypké suroviny na těsto a poté přidejte máslo a zakysanou smetanu. Z těsta vytvořte drobenku. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte trochu mouky a ovesných vloček.
Těsto navršte na ovoce a pěkně jej načechrejte. Pečte asi 30 minut na 190 °C.
Zdroj informací: GoodMills Česko
Publikováno: 11. 10. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce