Jistě každý z nás už slyšel spoustu "zaručených pravd", které o medu kolují. Nesmíte ale věřit všemu, co kde zaslechnete. Připravili jsme pro vás článek, kde si posvítíme na ty nejčastější.
Med v horkém čaji ztrácí všechny vitaminy
Běžně připravený čaj má teplotu 80–90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek. Med ale nikdy v čaji nevařte.
Zkrystalizovaný med už není kvalitní
Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno. Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje.
Tekutý med není kvalitní
Opačným pólem k minulému mýtu je snaha vydávat za kvalitní jen ty medy, co rychle krystalizují (to jsou většinou medy květové, hlavně z řepky) a u tekutých medů šířit fámy o nešetrné úpravě nebo dokonce ředění. Na tekutost a krystalizaci, jak už bylo řečeno, má vliv podílu jednotlivých jednoduchých cukrů v nektaru a tím pádem i medu.
Ještě před několika desítkami let byly v Čechách k vidění medy s mnohem větší tekutostí a pozdějším časem tuhnutí, protože byl mnohem větší podíl medů medovicových (označovaných také jako lesní).
Med v obchodech neobsahuje pyl
I takový nesmysl se můžete dočíst. Pyl je v medu vždy, zastupuje v něm při rozborech podíl bílkovin a navíc poukazuje na původ, odkud med je. Dá se tak poznat, jestli je z Evropy, Číny nebo Jižní Ameriky. Medy v obchodech procházejí třístupňovou kontrolou, rozbory a chemickými analýzami, které prověřují dodržování norem. Např. pyl v medu označeném jako lipový musí ze zákona obsahovat minimálně 10 % lipového pylu.
Zkrystalizovaný med lze jen rozpustit
Pokud vám med doma zkrystalizoval, můžete pak med buď šetrně ztekutit zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med napastovat. Toho dosáhnete tak, že med vložíte do větší nádoby, mechanicky jej rozdrtíte a poté ho po dobu několika dnů pravidelně cca 3× denně promícháte nerezovou metličkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.
Med nepotřebuje být speciálně skladován
Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a nehrozila tak kontaminace vlhkostí z vnějšího prostředí.
Med se nemůže zkazit
Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit. Kvalitní medy procházejí přísnou kontrolou složení, která spočívá v kontrole fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.
Tip:
Lesní med s chutí Jižní Ameriky
S českým medovicovým medem to letos moc slavné nebude, protože prudké deště, provázené bouřkami, spláchly z jehličí mšice, které medovici pro včely produkují. Pokud ale milujete „lesní med“, nezoufejte. Na pultech obchodů je k dostání výtečný medovicový med z dovozu!
Lesní med bude!
Letošní Lesní med Medokomerc obsahuje vyváženou kombinaci medovicových medů ze zahraničí. Tvoří jej například perfektní španělský dubový a kaštanový med, který patří mezi ty nejlepší evropské medy, dále avokádový med z Mexika, který je taktéž chuťově skvělý a ještě k tomu extrémně tmavý.
Patří mezi vůbec nejtmavší medy na světě. Součástí je i argentinský a uruguayský lesní med, jenž je doprovázen perfektní chutí místní bohaté a divoké přírody, která je často zastoupena eukalyptovými medy. Každá sklenice tak voní dálkami a je v ní zapsáno hned několik velmi zajímavých příběhů.
Zdroj informací: Medokomerc
Publikováno: 13. 10. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce