reklama

Ořechové řezy s pudinkem si zamilujete. Pro podzimní propršené odpoledne jsou nejlepší

Ořechové řezy s pudinkem vás nadchnou. Příprava není složitá, ořechy vám dodají potřebnou péči o pleť a lahodnost pudinku vám zlepší náladu v podzimních upršených dnech. Navíc některé vitaminy jsou rozpustné jen v tucích a ořechy vám dodají ty zdravé. Spojení ořechů a pudinkového krému si určitě zamilujete.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ořechové řezy s pudinkem podpoří mozek i dobrou náladu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Nadýchané ořechové řezy s pudinkem musíte vyzkoušet a věřte, neupečete je jenom jednou. Jsou jemné, lahodné a pro podzimní náladu dokonalé. Pokud budete mít chuť experimentovat, můžete přidat nakrájené broskve z plechovky. Navíc jsou ořechy plné vitaminů a zdravých olejů. Jak na to?

Připravte si na korpus:

  • 1 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek vlašských ořechů

Připravte si na krém:

  • 600 ml mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • bílou čokoládu
  • 150 g změklého másla
  • rum (nebo rumovou esenci)

Připravte si na závěr:

  • marmeládu pod krém
  • čokoládu na strouhání
Připravte si vše pro ořechové řezy s pudinkem při pokojové teplotě
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Připravte si vše pro ořechové řezy s pudinkem při pokojové teplotě

Zapněte si troubu, aby se vám předehřála. Pak jako první důkladně vyšlehejte vejce s krystalovým cukrem (cukr krupice). Ideálně si pomozte ručním mixérem, šlehat můžete na vyšší stupeň. Použijte hlubší misku, abyste neprskali zbytečně ven.

Pak postupně přidejte další ingredience do těsta tedy mléko, olej, mouku, vanilkový cuk a kypřicí prášek do pečiva. Můžete použít i jedlou sodu ve stejném množství. Vše kromě ořechů postupně a důkladně míchejte (mixujte) do hladkého tekutého těsta.

Přisypte nahrubo mleté vlašské ořechy a už jenom vařečkou vmíchejte do připravené směsi na korpus. Najemno mleté ořechy dodají těstu ořechovou chuť, ale hrubší kousky budou příjemným a zajímavě křupavém kontrastem vláčného a nadýchaného těsta.

Těsto nalijte do vyššího pekáčku s pečicím papírem nebo klasicky vymazaného máslem a vysypaném polohrubou moukou. Korpus pečte v předem rozehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 min. Teplotu a délku pečení si můžete upravit podle vaší trouby. Ve větším plechu bude těsto nižší, pro dort zvolte kulatý.

Mléko na krém, vanilkové pudinky v prášku (nebo 2× Zlatý klas) a cukr dejte do vhodného menšího hrnce na vaření (např. rendlík) a za stálého míchání na mírnější teplotu uvařte základ pro pudinkový krém. Vařte opravdu pomalu a neustále krém míchejte, aby se vám na spodu nepřipaloval.

Do uvařeného ještě teplého krému vmíchejte bílou čokoládu. Míchejte tak dlouho, než se čokoláda rozpustí. Čokoláda dodá krému výraznější a zajímavější chuť a dodá také na krémovosti. Vybírejte kvalitní bílou čokoládu bez oříšků a sušeného ovoce.

Nakonec do krému ručním mixérem zašlehejte změklé máslo. Pro ulehčení práce máslo do krému nastrouhejte na hrubém struhadle (velké struhadlo na sýr) a až poté mixujte. Takto se vám máslo podaří do krému zašlehat rychleji a pohodlněji. 

Vyšlehejte krém dohladka
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vyšlehejte krém dohladka

Nakonec přidejte rum pro lepší chuť a prodloužení trvanlivosti. Pokud budou ořechové řezy konzumovat děti, přidejte jenom rumovou esenci nebo tuto část úplně vynechte. Na celkové chuti moučníku to nic nezkazí.

Nakonec namažte na vychladlý korpus marmeládu a vylijte připravený pudinkový krém. Krém pomoci gumové stěrky rozetřete do stran a povrch hezky uhlaďte. Pro obměnu můžete použít kyselejší marmeládu, např. meruňkovou, nebo nakrájejte plátky broskví z plechovky a až poté dejte pudinkový krém.

Finálním zdobením je na hobliny nastrouhaná kvalitní hořká nebo mléčná čokoláda s vyšším podílem čokolády. Teď už stačí moučník nakrájet na jednotlivé řezy a podávat. Hodí se ke kávě, čaji nebo také k lehkému vínu. Dozdobit můžete na talíři ještě drobným ovocem, šlehačkou a lístkem máty.

Proč jsou vlašské ořechy tak prospěšné

Vlašské ořechy vypadají jako mozek a také jsou neuvěřitelně prospěšné pro naši nervovou soustavu, mozek, přemýšlení, soustředění a celkovou mentální pohodu. Jsou zdrojem zdravých tuků, obsahují až 70 % nenasycených mastných kyselin (omega 3 a 6), zhruba 18 % kvalitních bílkovin a 3 % sacharidů. Obsahují také vitaminy B1, B2, B3 a B6, které silně posilují celkovou nervovou soustavu. Jejich složení také blahodárně působí na regeneraci vlasů a pokožky.

Vlašské ořechy podpoří vaše zdraví i psychickou pohodu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vlašské ořechy podpoří vaše zdraví i psychickou pohodu

Co vše umí pravidelná konzumace vlašských ořechů?

  • zvýšit aktivitu mozku
  • skvěle zasytí žaludek a zažene hlad
  • s medem jsou skvělým zdravým mlsáním
  • podporuje zdraví a vitalitu srdce
  • pomáhá snižovat cholesterol
  • podporuje vstřebávání vápníku do kostí
  • zlepšuje metabolismus
  • snižuje riziko zánětů v těle
  • podporuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů
  • podporuje zdravý a klidný spánek
  • snižuje podrážděnost a důsledky stresu
  • díky luteinu a zeaxantinu podporuje zdraví očí

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; awashop.cz

Publikováno: 30. 9. 2022, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná