Vakuování je ideální k uchování úrody ze zahrádky, přebytků od nedělního oběda nebo uskladnění suchých potravin, které by mohla poškodit vlhkost nebo škůdci. Dokáže ale mnohem víc – třeba zvýraznit chuť a aroma marinováním nebo přípravou v páře metodou sous-vide.
Prodlouží potravinám život
Vakuování je jednou z nešetrnějších metod, jak uchovat potraviny v chladničce nebo mrazničce nejen déle čerstvé, ale také plné vitaminů a hodnotných nutričních látek. A také původních senzorických vlastností. Třeba vakuovaná zelenina vydrží déle křupavá, a když ji předtím nakrájíte a naporcujete, nezhnědne a počká na vás v mrazničce až do doby, kdy ji upotřebíte.
Při vakuování se ve speciálním sáčku nebo speciální dóze odsaje všechen vzduch a vytvoří se mikroprostředí, které zamezí množení bakterií a škodlivých mikroorganismů. Můžete tak uskladnit prakticky všechno – čerstvé uzeniny, nezrající sýry a porce masa od řezníka vydrží v chladničce o něco déle. A přebytky ovoce a zeleniny ze zahrádky na vás v mrazničce počkají i několik měsíců.
V zavakuovaných sáčcích ale bezpečně uskladníte i suché potraviny – například mouku, ořechy, mák, hrozinky nebo sušené ovoce, které by mohla ve vlhčím prostředí napadnout plíseň nebo malí motýlci, kteří jsou postrachem každé spíže – moli. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením i zbytečnému vyhazování jídla.
Lepší skladovatelnost bez předávání pachů
Vakuování má i další praktickou stránku: tím, že z potravin odsajete vzduch, se zmenší. Do mrazničky tak s přehledem vyskládáte víc jídla. A klidně můžete vedle sebe umístit zavakuovaný kopr, ovoce a vinnou klobásu – protože jsou vzduchotěsně uzavřené, nebudou si vzájemně předávat pachy. A ovocný koláč, který později upečete, nebude cítit česnekem.
Zvýrazní chuť
Vakuování je skvělé nejen pro ukládání potravin, ale otevírá pole i kuchařské kreativitě. Dokáže totiž skvěle zvýraznit chuť. Hodí se proto pro intenzivní marinování masa. Nejen, že zkrátí dobu nutnou k prolnutí vůní, ale ještě vám pomůže docílit plnější chuti masa, protože marináda nemá kam utéct. Marinování je intenzivnější, efektivnější i kratší. A maso chutnější a křehčí.
Vakuované potraviny se také výborně hodí k přípravě pokrmů metodou sous-vide. Tedy pro dlouhé vaření zavakuovaných porcí v páře při stálé nízké teplotě v rozmezí 50-70 °C, které se postará o nadpozemský chuťový zážitek. Zvýrazní totiž všechny přirozené chuti a to nejlepší, co potravina skrývala - bez rizika přesušení. S trochou cviku vykouzlíte pomocí této tajné zbraně francouzských šéfkuchařů ty nejnadýchanější rybí filety, svěží křupavou zeleninu nebo nejšťavnatější vepřová žebírka.
Vakuovačka Gorenje VS120E zaručeně prodlouží životnost nejen čerstvých potravin, ale také hotových pokrmů či polotovarů nebo suchých potravin. S příkonem 120 W a sacím výkonem 800 mbar totiž bezpečně odsaje vzduch a vytvoří mikroprostředí, které zamezí množení bakterií a škodlivých mikroorganismů. Poradí si přitom nejen se suchými potravinami, ale i s těmi křehkými a plnými šťávy, jako je třeba drobné lesní ovoce.
Spotřebič využijete i při marinování nebo přípravě toho nejšťavnatějšího masa a křupavé zeleniny metodou sous-vide. Svařovací pás o účinné délce 30 cm dovolí používat i velké sáčky. Ovládání je přitom hračka – stačí stisknout tlačítko pro zatavení nebo pro vakuování s následným zatavením sáčku a přístroj udělá všechno ostatní sám. Elegantní vakuovačka s tělem z nerezové oceli a plastu přitom v domácnosti nezabere mnoho místa a má i prostor pro navinutí kabelu. Doporučená cena je 2 399 Kč.
Zdroj informací: Gorenje
Publikováno: 14. 10. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce