Rakytník je bylina, která oplývá nejen vysokým obsahem vitaminu C, ale je také silně léčivá. Kardiaci nebo lidé s kožními obtížemi by měli rakytník začít pěstovat, protože může vyřešit jejich zdravotní obtíže. Povíme vám, co všechno dokáže rakytník léčit a jak zpracovat jeho plody pro kuchyňské i léčebné účely.
Rakytník známý i neznámý
Rakytník (Hippophae) je keř či strom z čeledi hlošinovitých. Je nápadný zejména svými jasně oranžovými plody (bobule) a silně trnitými větvičkami, díky nimž je sběr rakytníkových plodů značně ztížen. V Evropě nalezneme asi 7 druhů rakytníku. Nejčastěji se setkáme s rakytníkem řešetlákovým (Hippophae rhamnoides). Sběr bobulí rakytníku je ideální v období mezi zářím a říjnem, kdy jsou plody již dostatečně vyzrálé, ale nejsou ještě rozměklé.
Co obsahují plody rakytníku?
Jsou to především vitaminy: provitamin A (beta karoten), vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9), ale i vitaminy C, D, E, F nebo K. Zejména vitaminu C obsahuje rakytník tolik, že dalece předčí pomeranč, citron, černý rybíz nebo kiwi.
Dále zde nalezneme alkaloid hipophein, který se v lidském těle přeměňuje na serotonin (hormon přenášející signály mezi jednotlivými nervy). Jeho hladina výrazně ovlivňuje pacientovo duševní rozpoložení, brání rozvoji depresí a dalších nervových obtíží a někdy se mu proto přezdívá „hormon štěstí a dobré nálady".
V plodech jsou zastoupeny také minerály jako železo, bór nebo mangan. Dále zde najdeme organické kyseliny (kyselina vinná a kyselina jablečná) a třísloviny. Důležité jsou i omega-3, 6 a 9 nenasycené mastné kyseliny a omega-7 mononenasycené mastné kyseliny. V neposlední řadě obsahují i flavonoidy kaempferol, rutin nebo kvercetin, který pomáhá snížit krevní tlak a brání rozvoji srdečních onemocnění.
Z toho výčtu je jasně vidět, že konzumace rakytníku bude našemu tělu a zdraví jen prospívat. Pokud nás neodradí lehce nakyslá až trpká chuť bobulí, získáme díky rakytníku dokonalou zásobárnu důležitých látek.
Můžete si ho přitom dopřát v syrovém stavu, tedy čerstvé bobule rakytníku, utržené přímo ze stromu, nebo z něj připravit rakytníkový sirup či rakytníkový olej.
Co všechno může rakytník v lidském organismu ovlivnit?
- Imunitní systém - díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá chránit lidské tělo před škodlivými volnými radikály, podporuje správné fungování imunitního systému, působí preventivně proti vzniku rakoviny, zvyšuje odolnost vůči infekcím, je antibakteriální a protizánětlivý.
- Trávení - působí detoxikačně, podporuje hojení žaludeční sliznice a brání rozvoji a vzniku žaludečních vředů.
- Cholesterol - podporuje tvorbu „hodného“ HDL cholesterolu, a naopak potlačuje rozvoj "zlého" LDL cholesterolu.
- Krevní oběh - podporuje krvetvorbu, zvyšuje pružnost a průchodnost cév a pozitivně působí na funkci kardiovaskulárního systému.
- Odolnost - zlepšuje fyzickou odolnost vůči stresu i celkově, prospívá zdraví pokožky, zlepšuje její kvalitu a pružnost, omezuje tvorbu vrásek a brání tvorbě jizev.
- Další účinky: chrání ledviny před poškozením, funguje jako prevence cukrovky a omezuje vznik "suchého oka", příznivě působí na správnou funkci prostaty.
Rakytník je ale natolik všemocný, že může některým osobám naopak neprospět. Proto lidé, kteří trpí silnými zdravotními obtížemi, chystají se podstoupit operaci, mají problémy s krvetvorbou (zejména pokud trpí zvýšenou krvácivostí), nízkým tlakem nebo prodělali zánět žaludku, jater nebo slinivky, by měli konzultovat případné užívání rakytníku se svým ošetřujícím lékařem.
Jak čerstvý rakytník zpracovat?
Nejčastěji se bobule rakytníku suší (sušený rakytník je vhodný třeba pro výrobu čajů, čajových směsí a výluhů). Naprosto nedocenitelný je rakytníkový olej, který využijeme jak v kuchyni, tak v kosmetice. Olej působí blahodárně na pleť, pomáhá regenerovat pokožku, intenzivně ji hydratuje a obnovuje její pružnost.
Dále je tu rakytníková šťáva, připravená z čerstvých bobulí. Ze šťávy se pak dá připravit rakytníková limonáda nebo smoothie, a také domácí rakytníkový likér či rakytníkové víno. Nesmíme zapomenout na rakytníkový džem, rakytník v medu nebo hit posledních let - rakytníkovou zmrzlinu, která získává na oblibě.
Chcete-li uchovat rakytník co nejvíce obohacený všemi důležitými vitaminy a látkami, vsaďte na lyofilizovaný rakytník (rakytník sušený mrazem). V kosmetice se pak můžeme setkat s výrobky z rakytníku - šampony, mýdly, tělovými krémy nebo balzámy na rty.
Rakytníkový sirup
Sirup z rakytníku se hodí pro posílení imunitního systému a jako prevence i léčba nachlazení či chřipek. Sirup z rakytníku je navíc velmi chutný, a tak jej rády konzumují i malé děti.
Suroviny:
- 1 l vylisované šťávy z rakytníku
- 1 kg cukru
- lžička kyseliny citronové
Šťávu zahřejeme, ale nevaříme, měla by mít maximálně 65 °C. Přidáme cukr a kyselinu citronovou. Po vychladnutí plníme do důkladně vymytých lahví a uchováváme v chladu a temnu.
Rakytníkový likér zvaný elixír života
Smícháme jeden díl usušeného, rozemletého rakytníku a tři díly alkoholu. V uzavřené lahvi necháme louhovat tři týdny, občas protřepeme a po scezení dáme do menších tmavých lahviček. Lihový extrakt se užívá po patnácti kapkách třikrát denně.
Zdroj informací: zdravi.euro.cz; rakytnik-vitaminy.cz; www.lekarna.cz; abecedazahrady.dama.cz
Publikováno: 17. 9. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová