Jablkový koláč je ten správný dezert pro toto období, kdy na stromech uzrávají sladká a šťavnatá jablíčka. Naše řezy s pudinkem jsou skutečnou lahůdkou, kterou si zamilujete.
A co budete k přípravě potřebovat:
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 3 lžíce kakaa
- kypřicí prášek do perníku
- 3 jablka
- 3 vejce
- ½ hrnku oleje
- ½ hrnku vody
Krém:
- 2 vanilkové pudinky
- 3 hrnky mléka
- 2 -3 lžíce cukru
Jablka můžete oloupat, ale pokud budete koláč dělat z čerstvých a šťavnatých plodů, doporučujeme slupku ponechat, protože právě pod ní se skrývá nejvíce vitaminů a zdraví prospěšných látek, kterými jsou jablíčka doslova napěchována.
Pokrájená jablka nastrouhejte a smíchejte ve větší míse s ostatními ingrediencemi do těsta. Vše řádně promíchejte, a pak vlijte do menšího a hlubšího pekáčku. Ten nemusíte vymazávat, když použijete pečicí papír, na který těsto vylijete. V troubě pečte na 180 °C asi 30 až 40 min, ale míru upečení kontrolujte také pomocí špejle. V hlubším pekáčku se totiž může korpus péci i trochu déle. Po dopečení nechte těsto zcela vychladnout.
Mezitím si připravte pudinkový krém. Při vaření pudinkového základu se tentokrát neřiďte návodem na obalu, protože potřebujete dosáhnout tužší konzistence, než je u pudinku obvyklé. Do množství mléka, uvedeném v předpise, vmíchejte pudinkový prášek a přidejte cukr.
Horký pudinkový krém nalijte na vychladlý korpus, do kterého jste udělali obrácenou stranou vařečky jamky, do nichž se krém vlije, takže bude nejen na povrchu řezů. Po nanesení celé dávky krému posypte strouhaným kokosem.
Proč jsou jablíčka zdravá?
Toto lahodné ovoce nejen skvěle chutná, ale má i blahodárné účinky na trávení a na nervovou soustavu, protože snižuje nervozitu a nespavost a podporuje mozkovou činnost. Známy jsou jeho detoxikační a antioxidační vlastnosti i schopnost posilovat imunitu. V lidovém léčitelství jsou jablka využívána nejen při léčbě horeček, zánětů, trávicích obtíží, ale i při kašli nebo akné.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; zdrave.cz
Publikováno: 12. 9. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová