reklama

Houbařská sezóna volá! Jste na ni dostatečně připraveni?

Češi jsou národem houbařů a pro bohatý úlovek jsou ochotni obětovat skoro cokoli. Vstávají za kuropění, cestují na druhý konec republiky, prodírají se houštím ve snaze získat i tu nejmenší houbičku. Poradíme vám, jak na to, abyste se stali houbařskými bohy... a není to vůbec složité.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Češi jsou národem houbařů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Na houby se vydejte, když je vlhko

Houby potřebují optimální podmínky, které podporují jejich růst. Jak ale poznat, že právě tohle období je to pravé? Mělo by být relativně vlhko, houbám nejvíce svědčí mírné deště, kdy se vodě podaří zcela vsáknout do půdy. Pokud je tedy zrovna období sucha nebo zaprší jen zřídka, houby příliš nerostou. Základním pravidlem je tedy vydávat se na houby v období po pravidelnějších deštících, tehdy se jim totiž daří nejvíc. Nemá smysl vyrážet hned, houby se zpravidla objevují v časovém rozmezí 8 až 12 dnů po dešti.

Jehličnaté, nebo listnaté?

Otázka, která provází sběratele hub od nepaměti. Do jakého lesa se vydat? Většina mykologů se shoduje na tom, že přes léto jsou houbaři úspěšnější spíše v listnatých a smíšených lesích, s příchodem podzimu je lepší zamířit do lesů jehličnatých.

Jak na správné sbírání hub

Množství houbařů dělá zásadní chybu, a to takovou, že ze země nevyjmou celou houbu včetně podhoubí. To je přitom velmi důležité, protože vlákna hub vytváří potřebné ke správné funkci lesního ekosystému. Houby by se ze země neměly vytrhávat ani vyřezávat. Základem je přistupovat opatrně k podhoubí, které je pro růst dalších nejdůležitější.

Houbu bychom měli vytáhnout ideálně jemným krouživým pohybem a prázdné místo pak přikrýt, aby nevyschlo. Pokud totiž houbu vyřízneme a zanecháme v zemi její část, začne hnít a žádné další houby už na místě nevyrostou.

Co s bohatým úlovkem?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Co s bohatým úlovkem?

Plný košík hub. Ale co teď s nimi?

Receptů na zpracování hub najdete mnoho. Někdo je preferuje čerstvé, nejčastěji se z nich připravuje třeba houbový kuba, klasická smaženice, houbová omáčka nebo řízky. Co když se vám ale zrovna obzvlášť poštěstilo a hub máte tolik, že nevíte, co s nimi? Zkuste je naložit. Oblíbené jsou houby ve sladkokyselém nálevu, v soli nebo tuku.

Další možností je jejich sušení. Na to ale pozor! I přesto, že jde o základní metodu úpravy hub, často zde dochází k začátečnickým chybám, které nás mohou stát klidně i celý košík. Pokud totiž houby nevysušíme důkladně, hrozí riziko vzniku plísní. Pokud sušíme manuálně, správně vysušené houby poznáme podle toho, že se mezi prsty lámou.

„K sušení hub se perfektně hodí domácí sušičky. Je dobré vybírat ty s velkou kapacitou, které ale zároveň nezaberou tolik místa v domácnosti. Práci usnadní více patrová konstrukce a velmi snadné ovládání, jako je přehledný displej, na kterém lze nastavit čas, teplotu a přepínat jednotlivé programy,“ říká František Kopal z firmy, která se sušičkami zabývá.
Houby se dají také usušit
i (Zdroj: Maso-profit)
Houby se dají také usušit

Co by nemělo chybět v houbařské výbavě

Teď víte, kdy se na houby vydat a co z nich doma připravit. Zbývá tedy už jen vyrazit. Jaká výbava by neměla chybět každému správnému houbaři? Základem je kvalitní obuv, terén v lese je často náročný a klouby v nezpevněných botách mohou trpět. Přibalit nezapomeňte ani pořádnou nepromokavou bundu nebo pláštěnku. Chybět by rozhodně neměl repelent.

Co se týče výbavy na sběr samotný, pořiďte si proutěný košík. Zapomeňte na igelitový sáček, houby potřebují dýchat! Na čistění se bude hodit malý nožík. Pokud si s sebou sbalíte svačinu, všechny obaly si poctivě nechte u sebe a vyhoďte až poté, co vyjdete z lesa. Naše lesy si musíme chránit, proto bychom se měli snažit nenechávat v nich žádný nepořádek.

Zdroj informací: Maso-profit

Publikováno: 3. 9. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce