Koriandr je jednou z rostlin, která by neměla v domácí lékárničce chybět. Nejenže se hodí k dochucení nejrůznějších pokrmů, ale využít ho můžete i při trávicích obtížích, při kašli nebo na podporu nervové soustavy. A předci ho využívali i jako afrodisiakum. Vyzkoušejte čaj nebo víno a uvidíte sami.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/d7/d3/column/d7d3021e892a7a3d432f39543d135464_koriandr-pouzivame-jako-zelene-koreni-i-suseny-jeho-semena-jsou-leciva.jpg)
Čaj ze semen koriandru
Dětem bude chutnat čaj ze semen koriandru. Stačí je rozdrtit, například v hmoždíři, vložit jednu polévkovou lžíci do hrnečku a zalít čtvrt litrem horké vody. Nechte asi 15 minut louhovat, slijte a popíjejte.
Koriandrové víno
Pro dospělé bude skvělou medicínou koriandrové víno. Postup je velmi jednoduchý. Semena koriandru opět rozdrťte a nasypejte 3 lžíce do 1 l červeného vína. Pak nechte zhruba 10 dní vyluhovat a užívejte po lžících.
![Připravte si semena koriandru, červené víno a horkou vodu](https://img.primadoma.cz/w_2/47/72/column/47729b62e3219c8fdc2c88d5a89a25ee_pripravte-si-semena-koriandru-cervene-vino-a-horkou-vodu.jpg)
Listy koriandru
Koriandrové listy využijete nejen do polévek a všude tam, kde se používá petržel, ale působí i jako skvělá pomůcka na osvěžení dechu. Stačí list chvíli požvýkat. Vojáci listy kdysi používali k zabalení potravin, které se pak déle vydržely – působí totiž antibakteriálně.
Kde se koriandr vzal?
Koriandr je jednoletá bylina, která pochází snad z Asie, možná ze Středomoří, kde se také hojně využívá a dodnes zde roste planě. Používali ho i staří Egypťané, Řekové a Římané. Používal se jako koření, k dochucení vín a výrobě léčivých směsí. Byl známý nejenom jako lék na problémy s trávením, ale také pro své afrodiziakální účinky.
![Koriandr má mnoho příznivých účinků na lidský organismus](https://img.primadoma.cz/w_2/eb/b3/column/ebb34d9f1dec58fa5505c8c725377c05_koriandr-ma-mnoho-priznivych-ucinku-na-lidsky-organismus.jpg)
Účinky koriandru na lidský organismus
Koriandr má mnoho příznivých účinků na lidský organismus. Najdete v něm velké množství vitaminu K, pak také vitaminy A, B i C. Z minerálů obsahuje mangan, železo a draslík.
- působí příznivě na správné fungování trávicí soustavy – v případě zažívacích potíží, při nadýmání, křečích i kolikách
- má pozitivní vliv také na nervovou soustavu, kterou povzbuzuje. Už ve středověku věřili, že posiluje paměť
- užívat ho můžete také k udržení správné funkce dýchací soustavy
Koriandr v kuchyni
V kuchyni můžete koriandr použít do jakéhokoli jídla s masem, hodí se ale také do různých omáček a polévek, používá se i při vaření určitých druhů piva a je hlavní součástí koření, které dává vznik chuti ginu. Neobvyklou chuť dodá i sladkým pokrmům. Běžně ho už možná používáte, ani o tom nevíte – je součástí koření kari či garam masala i dalších směsí.
![Hodí se pro sladkou i slanou kuchyni](https://img.primadoma.cz/w_2/27/d3/column/27d3c57dbab8ac7ac21be43c2b2d8ccc_koriandr-se-hodi-pro-sladkou-i-slanou-kuchyni.jpg)
Vypěstujte si ho doma
Koriandr si jednoduše vypěstujete i doma v truhlíku za oknem i v záhonku. Je to nenáročná bylinka, která se vysévá po zmrzlých (tj. zhruba v polovině května) do záhonů, případně si ji můžete i předpěstovat v květináčích už od března. Listy můžete využívat poměrně brzy, semena se pak sklízejí až v průběhu srpna. Musíte najít vhodnou chvíli, kdy už jsou hnědá, ale ještě sama nevypadávají.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; bylinkovyraj.cz
Publikováno: 31. 8. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová