Dortová lízátka neboli cake pops už jsou populární nějakou tu dobu. Možná se vám do nich nechtělo pouštět kvůli náročnosti. Máme pro vás proto ověřený a jednoduchý recept, jehož výsledkem budou dokonalá lízátka, která se hodí k jakékoli příležitosti. Pusťte se do nich s námi.
Na dortová lízátka budete potřebovat:
- jakýkoli dortový korpus
- čokoládu v různých barvách (bílou, tmavou, mléčnou, růžovou,…)
- pudinkovo-máslový krém
- marcipán
- potravinářské barvy
Na pudinkovo-máslový krém:
- ½ l mléka
- 250 g másla pokojové teploty
- 2 vanilkové pudinky
- 120 g cukru
Na marcipán:
- 100 g sušeného mléka
- 100 g moučkového cukru
- mandlové aroma
- vodu
Korpus dáme do misky a nadrobíme ho. Pokuste se ho nadrobit co nejvíce, aby se po smíchání s krémem nevytvořily hrudky. Potom si nachystejte pudinkovo-máslový krém. Pudinky uvařte podle návodu, ale oba pytlíčky dejte pouze do 0,5 l mléka. Vznikne velmi hustý pudink. Ten nechte vychladnout na pokojovou teplotu, a pak ho vyšlehejte s máslem a cukrem. Máslo musí mít při šlehání také pokojovou teplotu, aby se nesrazilo.
Pudinkovo-máslový krém přidejte k rozdrobenému těstu a promíchejte. Výsledkem by měla být hmota, která se nelepí, ale ani nedrobí. Z tohoto těsta vytvořte kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu a dejte je alespoň na dvě hodiny ztuhnout do ledničky, aby se daly napíchnout na tyčky. Neztuhlé kuličky by na tyčce nedržely. Po vychladnutí vyjměte kuličky z lednice. Tyčinku namočte do rozehřáté čokolády a napíchněte na ní kuličku. Nechte zase chvíli zatuhnout v ledničce, lízátko se takto na tyčce hezky zafixuje. Pak můžete začít s poléváním čokoládou.
Lízátko ponořte do misky s rozpuštěnou čokoládou, pomozte si lžící a kuličku celou obalte. Pak tyčkou otáčejte, aby se čokoláda rovnoměrně rozprostřela. Postupujte rychle, lízátko je z lednice studené a čokoláda bude rychle tuhnout. Dejte opět zatuhnout do lednice. Na marcipán si smíchejte moučkový cukr a sušené mléko. Pokud byste ho chtěli dělat méně nebo více, poměr bude vždy 1:1, tedy stejné množství sušeného mléka i moučkového cukru.
Přidejte trochu mandlového aroma a po troškách přidávejte vodu. Vždy promíchejte a v případě potřeby přidejte další vodu. Pak marcipán podle potřeby obarvěte. Ideální jsou potravinářské gelové barvy, stačí jich malé množství. Z marcipánu vytvořte detaily a lízátka ozdobte. Můžete i štětcem přimalovat potřebné ozdoby.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 12. 8. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová