reklama

Tento originální dezert nesmí chybět na žádné oslavě

Dortová lízátka neboli cake pops už jsou populární nějakou tu dobu. Možná se vám do nich nechtělo pouštět kvůli náročnosti. Máme pro vás proto ověřený a jednoduchý recept, jehož výsledkem budou dokonalá lízátka, která se hodí k jakékoli příležitosti. Pusťte se do nich s námi.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Dortová lízátka udělají radost dětem i dospělým (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Na dortová lízátka budete potřebovat:

  • jakýkoli dortový korpus
  • čokoládu v různých barvách (bílou, tmavou, mléčnou, růžovou,…)
  • pudinkovo-máslový krém
  • marcipán
  • potravinářské barvy

Na pudinkovo-máslový krém:

  • ½ l mléka
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 2 vanilkové pudinky
  • 120 g cukru

Na marcipán:

  • 100 g sušeného mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • mandlové aroma
  • vodu
Suroviny na dortová lízátka
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Suroviny na dortová lízátka

Korpus dáme do misky a nadrobíme ho. Pokuste se ho nadrobit co nejvíce, aby se po smíchání s krémem nevytvořily hrudky. Potom si nachystejte pudinkovo-máslový krém. Pudinky uvařte podle návodu, ale oba pytlíčky dejte pouze do 0,5 l mléka. Vznikne velmi hustý pudink. Ten nechte vychladnout na pokojovou teplotu, a pak ho vyšlehejte s máslem a cukrem. Máslo musí mít při šlehání také pokojovou teplotu, aby se nesrazilo.

Pudinkovo-máslový krém přidejte k rozdrobenému těstu a promíchejte. Výsledkem by měla být hmota, která se nelepí, ale ani nedrobí. Z tohoto těsta vytvořte kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu a dejte je alespoň na dvě hodiny ztuhnout do ledničky, aby se daly napíchnout na tyčky. Neztuhlé kuličky by na tyčce nedržely. Po vychladnutí vyjměte kuličky z lednice. Tyčinku namočte do rozehřáté čokolády a napíchněte na ní kuličku. Nechte zase chvíli zatuhnout v ledničce, lízátko se takto na tyčce hezky zafixuje. Pak můžete začít s poléváním čokoládou.

Kuličky po ztuhnutí obalte v čokoládě
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Kuličky po ztuhnutí obalte v čokoládě

Lízátko ponořte do misky s rozpuštěnou čokoládou, pomozte si lžící a kuličku celou obalte. Pak tyčkou otáčejte, aby se čokoláda rovnoměrně rozprostřela. Postupujte rychle, lízátko je z lednice studené a čokoláda bude rychle tuhnout. Dejte opět zatuhnout do lednice. Na marcipán si smíchejte moučkový cukr a sušené mléko. Pokud byste ho chtěli dělat méně nebo více, poměr bude vždy 1:1, tedy stejné množství sušeného mléka i moučkového cukru.

Z marcipánu vytvořte detaily a ozdobte jimi lízátka
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Z marcipánu vytvořte detaily a ozdobte jimi lízátka

Přidejte trochu mandlového aroma a po troškách přidávejte vodu. Vždy promíchejte a v případě potřeby přidejte další vodu. Pak marcipán podle potřeby obarvěte. Ideální jsou potravinářské gelové barvy, stačí jich malé množství. Z marcipánu vytvořte detaily a lízátka ozdobte. Můžete i štětcem přimalovat potřebné ozdoby.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 12. 8. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová