reklama

Nezdá se vám přezrálý banán už vhodný k jídlu? Omyl

Banány, ač exotického původu, se zabydlely v naší kuchyni stejně jako jablka nebo mrkev. A kromě výroby nejrůznějších dobrot z nich se dají použít i mnoha dalších směrech - slupka je vůbec dar z nebes, který oceníme v kosmetice či v péči o květiny. Co ale s banány, které nám už přezrály a nestihli jsme je zpracovat? Rozhodně je nevyhazujte.

Sladký chlebíček z přezrálého banánu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Recept na zpracování přezrálých banánů

Banány mají velmi omezenou dobu trvanlivosti a i přes všechny fígle a vychytávky podléhají brzy totálnímu přezrání a odsouzení k likvidaci. Ale pozor, i hodně přezrálé banány, které už zdaleka nevypadají vábně, není nutné vyhazovat. Máme pro vás několik zajímavých receptů, jak s právě přezrálými banány smysluplně naložit.

Banánový chléb

Banány oloupeme, ale slupku nevyhazujeme, bude se nám ještě hodit. K přípravě těsta na banánový chléb budeme potřebovat mixér. Do něj dáme:

  • 2 vejce
  • cca malou misku cukru
  • 2 přezrálé banány
  • misku hladké mouky
  • vinný kámen
  • acidofilní mléko
  • trochu oleje
Acidofilní mléko použijeme do banánového těsta
Acidofilní mléko použijeme do banánového těsta (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Formu na pečení vymažeme tukem nebo olejem a vysypeme krupicí, aby se nám těsto nepřichytilo na stěny formy. Těsto nalijeme zhruba do 3/4 výšky formy. Do těsta přidáme několik pekanových ořechů a formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 °C asi půl hodiny.

Tip na dobré pečení: Řídká těsta, jako je třeba banánové, pečeme na nejspodnější mřížce zespodu, aby se nám povrch těsta příliš rychle neuzavřel a tekutiny v těstě obsažené měly čas se odpařit. Jinak by těsto zůstalo uvnitř mazlavé.
Většinu surovin bude potřeba nakrájet na menší kousky
Většinu surovin bude potřeba nakrájet na menší kousky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Žervé z čerstvého jogurtu

Na výrobu domácího žervé budeme potřebovat speciální síťku na výrobu sýrů (seženeme v domácích potřebách). Žervé budeme vyrábět z jogurtu s obsahem živých bakterií, které mají pozitivní účinky na naše trávení a imunitu.

Připravíme si všechny suroviny na výrobu banánového chleba, žervé i čatní
Připravíme si všechny suroviny na výrobu banánového chleba, žervé i čatní (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Co budeme potřebovat:

  • 2 kelímky bílého jogurtu Bifido
  • špetku soli

Jogurt nalijeme do sáčku na sýr, osolíme, sáček zavážeme a vložíme do cedníku a hrnce. Sáček svrchu zatížíme zátěží (kámen, nádoba s vodou). Takto připravenou nádobu umístíme třeba na balkon a počkáme, až jogurtu vykape tekutá složka a zůstane jen pevný podíl.

Hotové domácí žervé budeme uchovávat v chladu
Hotové domácí žervé budeme uchovávat v chladu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Chutney z banánových slupek

Slovo chutney (čatní) vzniklo ze sanskrtu a znamená lízat nebo olizovat. A naše čatní z banánových slupek je právě takové na olíznutí minimálně všech prstů.

Na suchou pánev na sporáku nasypeme zhruba 1 lžíci koriandrových semínek. Jakmile začnou pukat, zakápneme je trochou oleje a zasypeme červenou cibulí nakrájenou na tenká půlkolečka. Přidáme 2 hvězdičky badyánu, 4 hřebíčky a trochu hořčičného semínka. Potom přidáme banánové slupky, nakrájené na menší kousky a zbavené tvrdých koncových částí. 

Cibuli osmahneme na koriandrových semínkách a oleji
Cibuli osmahneme na koriandrových semínkách a oleji (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Jakmile banánové slupky pustí šťávu, přidáme 5-6 semínek kardamomu a vymačkanou šťávu z 1/2 pomeranče. Po odpaření většinu tekutiny vmícháme kousek nasekaného čerstvého zázvoru s trochou limetkové šťávy a necháme mírně podusit. 

Čatní bude mít sladkopikantní chuť
Čatní bude mít sladkopikantní chuť (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Aby čatní bylo sladkopikantní, přidáme několik kuliček bezsemenného hroznového vína a nadrobno posekanou chilli papričku. Necháme všechny chutě a vůně spojit pod pokličkou. Podle chuti osolíme.

Vychladlý banánový chléb vyklopíme z formy a nakrájíme na krajíce, které můžeme pro zvýraznění chuti ještě před podáváním lehce opéci na pánvi. Chléb potom potřeme vrstvou domácího žervé a ozdobíme lžící sladkopikantního čatní z banánových slupek.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů; mlekarna-valmez.cz; mora.cz; fiskars.cz

Publikováno: 11. 8. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová