Banány, ač exotického původu, se zabydlely v naší kuchyni stejně jako jablka nebo mrkev. A kromě výroby nejrůznějších dobrot z nich se dají použít i mnoha dalších směrech - slupka je vůbec dar z nebes, který oceníme v kosmetice či v péči o květiny. Co ale s banány, které nám už přezrály a nestihli jsme je zpracovat? Rozhodně je nevyhazujte.
Recept na zpracování přezrálých banánů
Banány mají velmi omezenou dobu trvanlivosti a i přes všechny fígle a vychytávky podléhají brzy totálnímu přezrání a odsouzení k likvidaci. Ale pozor, i hodně přezrálé banány, které už zdaleka nevypadají vábně, není nutné vyhazovat. Máme pro vás několik zajímavých receptů, jak s právě přezrálými banány smysluplně naložit.
Banánový chléb
Banány oloupeme, ale slupku nevyhazujeme, bude se nám ještě hodit. K přípravě těsta na banánový chléb budeme potřebovat mixér. Do něj dáme:
- 2 vejce
- cca malou misku cukru
- 2 přezrálé banány
- misku hladké mouky
- vinný kámen
- acidofilní mléko
- trochu oleje
Formu na pečení vymažeme tukem nebo olejem a vysypeme krupicí, aby se nám těsto nepřichytilo na stěny formy. Těsto nalijeme zhruba do 3/4 výšky formy. Do těsta přidáme několik pekanových ořechů a formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 °C asi půl hodiny.
Žervé z čerstvého jogurtu
Na výrobu domácího žervé budeme potřebovat speciální síťku na výrobu sýrů (seženeme v domácích potřebách). Žervé budeme vyrábět z jogurtu s obsahem živých bakterií, které mají pozitivní účinky na naše trávení a imunitu.
Co budeme potřebovat:
- 2 kelímky bílého jogurtu Bifido
- špetku soli
Jogurt nalijeme do sáčku na sýr, osolíme, sáček zavážeme a vložíme do cedníku a hrnce. Sáček svrchu zatížíme zátěží (kámen, nádoba s vodou). Takto připravenou nádobu umístíme třeba na balkon a počkáme, až jogurtu vykape tekutá složka a zůstane jen pevný podíl.
Bifido
Mít správně nastaven imunitní systém, který chrání tělo před škodlivými vlivy, jako jsou bakterie či viry, je v dnešní době důležitější než kdy jindy. Způsobu, jak podpořit imunitu, je celá řada a i my máme pár tipů!
Snaha nabídnout zákazníkům produkt podporující zdraví a napomoct tak vytvořit lepší imunitu, nás vedla k myšlence, uvést na trh nový Bílý jogurt z Valašska - Bifido. Tento jogurt obsahuje zdravé bakterie Bifidobacterium, BB-12®, které mají řadu pozitivních účinků na naše zdraví.
Chutney z banánových slupek
Slovo chutney (čatní) vzniklo ze sanskrtu a znamená lízat nebo olizovat. A naše čatní z banánových slupek je právě takové na olíznutí minimálně všech prstů.
Na suchou pánev na sporáku nasypeme zhruba 1 lžíci koriandrových semínek. Jakmile začnou pukat, zakápneme je trochou oleje a zasypeme červenou cibulí nakrájenou na tenká půlkolečka. Přidáme 2 hvězdičky badyánu, 4 hřebíčky a trochu hořčičného semínka. Potom přidáme banánové slupky, nakrájené na menší kousky a zbavené tvrdých koncových částí.
Rendlík s pokličkou Hard Face OPTIHEAT™ 26 cm
Povrch Hardtec Superior má vysoce nepřilnavé vlastnosti, které vydrží po dlouhé roky. Inovativní technologie OPTIHEAT™ chrání nádobí před zahřátím na vyšší teplotu než 230 °C na indukční varné desce a prodlužuje tak jeho životnost. Dno je optimalizováno pro ohřívání rychlejší o 50 %, šetří až 30 % energie. Řada Hard Face nabízí široký výběr nádobí pro každý kuchařský úkol.
Doporučujeme pro každodenní náročné vaření na indukční varné desce.
Jakmile banánové slupky pustí šťávu, přidáme 5-6 semínek kardamomu a vymačkanou šťávu z 1/2 pomeranče. Po odpaření většinu tekutiny vmícháme kousek nasekaného čerstvého zázvoru s trochou limetkové šťávy a necháme mírně podusit.
Aby čatní bylo sladkopikantní, přidáme několik kuliček bezsemenného hroznového vína a nadrobno posekanou chilli papričku. Necháme všechny chutě a vůně spojit pod pokličkou. Podle chuti osolíme.
Varné desky
Funkce FlexiZone umožňuje propojit dvě varné zóny nad sebou do jedné velké zóny. Díky osmiúhelníkovým induktorům můžete na propojené zóně vařit v několika nádobách různých rozměrů najednou. Pohodlně a efektivně tak využijete celou plochu varné zóny dle vašeho uvážení a potřeb, pro maximální pohodlí i flexibilitu.
Vychladlý banánový chléb vyklopíme z formy a nakrájíme na krajíce, které můžeme pro zvýraznění chuti ještě před podáváním lehce opéci na pánvi. Chléb potom potřeme vrstvou domácího žervé a ozdobíme lžící sladkopikantního čatní z banánových slupek.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů; mlekarna-valmez.cz; mora.cz; fiskars.cz
Publikováno: 11. 8. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová