reklama

10 tipů, jak zpracovat zbytky jídla, abyste je nemuseli vyhodit a s chutí snědli

Potřebujete teď po svátcích šetřit? Vaříte a experimentujete rádi v kuchyni? Vadí vám plýtvání? Díky prima nápadům můžete řadu potravin využít „do posledního drobečku“ nebo ještě tak, jak by vás to třeba ani nenapadlo, a tím zamezit zbytečnému vyhazování. Ušetříte díky tomu i slušnou sumu peněz. Jak tedy zpracovat zbytky jídla?

1. Jak zpracovat zbytky jídla: rozklepnutá vejce

Zbyly vám bílky nebo žloutky a nemáte plán, co s nimi udělat a hrozí, že byste je museli po pár dnech v lednici vyhodit? Dejte je do mrazáku. Ano, i vejce můžete zmrazit. Pod bodem mrazu se nesmí ocitnout i se skořápkou, ale po rozklepnutí tomu nic nebrání. Lze mrazit i celé rozklepnuté vajíčko. Můžete například využít tvořítka na led a po zmrazení kostky přesypat do dózy či sáčku, kde budou připravené k dalšímu zpracování, až přijde jejich čas

2. Jak zpracovat zbytky jídla: šťáva z kompotu

Snědli jste kompot, ale zbyla vám šťáva, kterou nemá nikdo chuť vypít jen tak? Udělejte želatinový dezert nebo zamrazte do nanukových formiček či jen ve tvořítku na led. Máte pak k dispozici místo dřeně ve chvíli, kdy vás nebo děti bude honit mlsná. Nebo si můžete udělat ochucenou vodu na pití, v níž se postupně „sladké ledové kostky“ rozpustí…

Jak zpracovat zbytky jídla: šťáva z kompotu
i (Zdroj: istock.com)
Jak zpracovat zbytky jídla: šťáva z kompotu

3. Jak zpracovat zbytky jídla: maso vařené i pečené

Pokud vám zbyde maso, ať už pečené nebo vařené, můžete si udělat výbornou pomazánku. Obrané maso dejte do nádoby s nožovým mixérem, přidejte pepř, sůl, trochu majonézy či jogurtu, hořčici, zbyla-li, trochu zeleniny z polévky, česnek (vše dle chuti), a umixujte. A pomazánka je na světě. Nebo dejte maso do mrazáku a použijte do několika týdnů jako součást jiného pokrmu (rizoto, zapečené brambory či těstoviny).

4. Jak zpracovat zbytky jídla: kosti z pečeného masa

Máte-li k obědu pečené maso s kostí (vepřové koleno, kuře, krůtí, hovězí…), zbylé kosti a kůže nevyhazujte, ale použijte na přípravu vývaru. Kosti zalijte vodou, dejte vařit a dle zvyku přidejte po určité době cibuli a kořenovou zeleninu. Řada polévek se vaří právě z pečeného masa. Vy už budete mít základní ingredienci připravenou…

Jak zpracovat zbytky jídla: kosti z pečeného masa
i (Zdroj: istock.com)
Jak zpracovat zbytky jídla: kosti z pečeného masa

5. Jak zpracovat zbytky jídla: těstoviny

I zbytky vrtulí či špaget můžete snadno zpracovat, ostatně existuje spousta receptů například na zapečené těstoviny, kvůli nimž je musíte nejdřív uvařit. Vám bude stačit přidat vybrané ingredience – zeleninu, šunku, ale třeba i nastřádané maso z mrazáku, promíchat s vejcem, sýrem a dát zapéct...

6. jak zpracovat zbytky jídla: brambory

Co se zbylými vařenými bramborami nebo bramborovou kaší? Druhý den si z nich můžete připravit bramborové placky, knedlíky nebo šišky na sladko. Stačí přidat mouku, vejce a máte univerzální těsto, které lze vařit nebo smažit. Pokud zbyde brambor víc, smíchejte je se zeleninou, tukem a dejte zapéct. Před koncem pečení posypte sýrem a/nebo zalijte smetanou. Vynikající!

Jak zpracovat zbytky jídla: brambory
i (Zdroj: istock.com)
Jak zpracovat zbytky jídla: brambory

7. Jak zpracovat zbytky jídla: pečivo

Nejčastěji se vyhazuje staré pečivo. Nedělejte to, je to škoda, protože z něj můžete vytvořit ještě spoustu dobrot. Na slano i na sladko, k snídani, obědu i večeři. A skvěle pohostit i návštěvu.  

8. Jak zpracovat zbytky jídla: odřezky zeleniny a masa

Zkuste je postupně sbírat a uchovávat v sáčku nebo plastovém boxu v mrazáku. Po nějaké době nastřádáte suroviny na vývar, ze kterého můžete mít polévku nebo základ pro omáčku. V případě potřeby jen dokoupíte trochu masa nebo využijete kosti s kousky masa po pečení (viz bod 4). Ty ostatně můžete postupně střádat také, pokud jich napoprvé nemáte dost najednou. Jinak se hodí dále sbírat odřezky z kořenové zeleniny, stonky z bylinek, cibulové a česnekové slupky, nožičky z žampionů či hlívy ústřičné nebo natě cibulky.

9. Jak zpracovat zbytky jídla: ovoce

Chodíte doma kolem banánů, až nakonec zhnědnou? Nemusíte je vyhazovat, ale upéct lívance či sladký chlebíček. Také jablka či hrušky, které už nejsou šťavnaté a lákavé k zakousnutí, můžete zpracovat – uvařte třeba kompot (i jen k okamžité konzumaci, a zbyde-li šťáva, můžete je po vzoru druhé rady zmrazit) nebo upečte závin či žemlovku. V podstatě veškeré ovoce, které nevypadá vábně (je „zcvrklé“), ale není plesnivé či nahnilé, můžete chutně zpracovat pomocí varu, nebo naopak cíleně zkusit nechat dosušit...

Jak zpracovat zbytky jídla: banány
i (Zdroj: istock.com)
Jak zpracovat zbytky jídla: banány

10. Jak zpracovat zbytky jídla: mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou vděčné suroviny na přípravu „záchranných“ receptů, pokud se tedy nestihnou dřív zkazit. Tady je třeba jednat rychleji. Pokud najdete v lednici jogurt pár dnů načatý nebo s procházející dobou spotřeby, případně už „podezřelé“ mléko, upečte z těchto zbytků bábovku či palačinky. Mléčné výrobky můžete přidat do téměř jakéhokoliv těsta nebo zapečených pokrmů, jako jsou brambory nebo těstoviny – nikdy s nimi nic nezkazíte.

Publikováno: 3. 1. 2018, Autor: Ivana Kropáčková , Profil autora: Ivana Kropáčková