reklama

Naučte se zpracovat zeleninu bez odpadu! Kterým částem se naopak vyhnout?

Při vaření vzniká při zpracování surovin mnoho odpadu, který jsme si zvykli vyhazovat. Představte si ale, že ne všechen nutně musí končit v koši. Využijte potraviny na maximum, dejte zbytkům druhou šanci, výsledkem budete zcela jistě ohromeni!

Při vaření vzniká mnoho odpadu. Nevyhazujte jej! (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vitaminy do koše nepatří

Zahazujete do kompostu slupky, natě anebo listy? Je to škoda, připravujete se totiž o celou řadu zdraví prospěšných látek. V listech a košťálech z brokolice či květáku se skrývá hořčík a draslík a také slušná porce vitaminů B a C. Nať z cibule a česneku zase obsahuje významnou dávku antioxidantů a vlákniny. Ochuzovat bychom se neměli ani o mrkvovou nať, kterou naši předkové jedli dokonce dřív než samotný kořen mrkve. Nať je plná obsahuje vitaminy A, C a K, vápník, železo i antioxidanty v podobě betakarotenů. Posiluje tak naši imunitu, trávicí systém a působí jako prevence srdečních onemocnění.

Zbytky zeleniny můžete dále využít
Zbytky zeleniny můžete dále využít (Zdroj: Košík.cz)

Kam s nimi?

Odkrojky a další méně oblíbené části zeleniny mohou být využity mnoha způsoby. Ředkvičkové listy vyniknou v letních salátech nebo jako /součást domácího pesta, košťál z brokolice zahustí omáčky a chutnat bude i malým dětem jako pyré. Nejen vegani pak ocení tip na zpracování mangoldových listů, které stačí povařit v osolené vodě a zpracovat na chutný hummus. Co dalšího si ze zbytků zeleniny připravit?

Chipsy z kedlubnových listů

Připravte si zdravější variantu oblíbených lupínků, která nadchne i vaše potomky. Listy z květáku anebo kedlubny operte, osušte a v míse promíchejte s několika stroužky česneku. Osolte a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Poté listy rozprostřete na plech a pečte v troubě při teplotě 200 °C do křupava.

Pesto z mrkvové natě

Mrkvová nať je vitaminová bomba, o kterou je škoda přijít. Vyrobte si z ní chutné mrkvové pesto. Nať omyjte a osušte a poté ji rozmixujte v robotu s hrstkou kešu oříšků a stroužkem česneku. Dochuťte trochou parmezánu a solí a konzistenci dolaďte olivovým olejem. Hotové pesto vám v ledničce vydrží zhruba týden, ale můžete ho i zamrazit.

Z mrkvové nati připravíte skvělé pesto
Z mrkvové nati připravíte skvělé pesto (Zdroj: Košík.cz)

Polévková směs ze slupek

Proč kupovat polévkové směsi plné éček, když si ji můžete snadno vyrobit doma. Využijte slupky z mrkve, celeru či petržele, které zbyly po přípravě vývaru nebo svíčkové. Očistěte je a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Sušte přibližně hodinu a půl v pootevřené troubě na nízkou teplotu. Vychladlé slupky rozmixujte v mixéru, dochuťte bylinkami a skladujte v uzavřené sklenici.

Dejte přednost vlastní polévkové směsi
Dejte přednost vlastní polévkové směsi (Zdroj: Košík.cz)

Dip z fenyklu

Fenyklové „vlasy“ většinou končí v koši. Zkuste z nich připravit chutný fenyklový dip, který oceníte třeba při letních grilovacích party. Hrst fenyklových vlasů umyjte, osušte a pokrájejte. Poté smíchejte s hrnkem řeckého jogurtu, přidejte olivový olej, citronovou šťávu a dochuťte.

Jakým částem se vyhnout

U drtivé většiny zeleniny můžete zpracovat všechny části od kořene až po listy. Výjimkou jsou listy a výhonky lilků, paprik a rajčat. Ty obsahují jedovaté a toxické látky a ke konzumaci jsou nevhodné.

Pozor při nákupu zeleniny

Nejvhodnější zeleninou je samozřejmě ta, kterou si vypěstujeme na vlastní zahrádce. Po jaké zelenině ale sáhnout, když bydlíme v bytě a záhoncích čerstvé zeleniny se nám může jen zdát? Při nákupu bychom měli dát přednost zelenině, která je lokální. Můžeme si vytipovat i blízkého zemědělce, který prodává ze dvora, vyzkoušet farmářské bedýnky nebo zjistit, zda někde nejsou k dispozici přebytky zeleniny na sběr. V obchodě je vhodné sáhnout po bio zelenině nebo její dostupnější „sestře“ s označením IPZ. 

„Zelenina z integrované produkce podléhá přísným normám a přímé kontrole Zelinářské unie Čech a Moravy. Při jejím pěstování se minimalizuje použití jakýchkoli chemikálií a zároveň upřednostňují ekologicky přijatelné metody,“ dodává Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.

Zdroj informací: Košík.cz

Publikováno: před týdnem, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce