Ředkvičky jsou plody zeleniny nejčastěji červené barvy, kulatého tvaru, které jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Poradíme vám jednoduchý, rychlý a zdravý a recept, který bude chutnat každému.
Ředkvičkový salát
Suroviny:
- 20 ředkviček
- 100 g kuřecí šunky
- 250 g řeckého jogurtu
- 1 citron
- čerstvý kopr
- fenykl
- sůl
- pepř
Ředkvičky omyjte, zbavte listů a konců kořenů. Nakrájejte na tenká kolečka a vložte do mísy. Pro přípravu dresinku nasekejte čerstvý kopr najemno, přidejte řecký jogurt a šťávu z jednoho citronu. Promíchejte a přelijte ředkvičky. Kuřecí šunku nakrájejte na drobné kousky a přidejte do mísy, přiměřeně osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a můžete podávat.
Ředkvičky jsou sladkým kořenem, který může mít bílé, červené nebo fialové zbarvení. I když jsou plné vody a často nás nepříjemně pálí v ústech (látka glukofinolát), obsahují vitamín C a K, vitamíny skupiny B, beta karoten, kyselinu listovou, draslík zinek a fosfor. Konzumovat s mírou by je měli lidé trpící onemocněním štítné žlázy, protože obsažená síra narušuje metabolismus jódu.
Ředkvičky působí antimikrobiálně, snižují riziko nádoru plic a zažívacího ústrojí. Udržují v dobré kondici mozek, takže jsou dobrou prevencí Alzheimerovy choroby. Jsou vhodné při dietách ke snížení hmotnosti, protože mají nízkou energetickou hodnotu
Jsou chutné jak syrové, kdy se přidávají do salátů či pomazánek, tak i tepelně opracované, protože neztrácejí své živiny a hodí se například k dušeným vajíčkům.
Tip:
Ti, co mají rádi ostřejší pokrmy, mohou do salátu přidat chilli papričky nebo šalotku.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 8. 7. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská