Čeká vás oslava, párty nebo se blíží příchod nového roku? Pak si nezapomeňte v obchodě koupit petržel a připravit si petrželový vývar, který vás z kocoviny dostane raz dva. Urychluje totiž vstřebávání alkoholu díky obsaženým vitaminům. A recept je více než jednoduchý.
Recept na petrželový vývar
Petrželový vývar je jednoduchý a zužitkujete přitom celou rostlinu, tedy kořen i listovou část. Kořen oloupejte nebo důkladně kartáčkem očistěte a nakrájejte na kolečka. Nať z petržele omyjte a nasekejte nebo natrhejte. Obojí vložte do hrnce s vodou, mírně osolte, abyste dosáhli lepší chuti, a vařte do změknutí. Pak už stačí popíjet. Petrželový vývar si dejte před a nejlépe druhý den ráno po popíjení, připravte si ho proto dostatečné množství.
Účinné látky v petrželi
Oblíbená, v kuchyni často používaná petržel nejenže dodává jídlu specifickou chuť, ale obsahuje i řadu prospěšných látek. Jde o vitamin A, C, E a vitaminy skupiny B. Najdete v ní také minerály draslík, fosfor, vápník a železo. Navíc i flavonoidy, silice a v listové části množství kyseliny listové. Všechny tyto látky vaše tělo využije.
Jak petrželový vývar pomáhá?
Petrželový vývar využijete hlavně ve chvílích, kdy vás čeká konzumace alkoholu. Díky jeho užívání se rychleji vstřebává a vy se pak z případných následků rychleji zotavíte. Díky výše zmíněným účinným látkám může pomoci krom lepšího zvládnutí kocoviny také při následujících obtížích.
Silice působí příznivě na trávicí trakt, povzbuzuje chuť k jídlu. Tvoří se více trávicích enzymů a zmírňují se křeče. Redukuje také plynatost a může bojovat se střevními parazity. Může vám pomoci s problémy s močovým traktem, například se záněty prostaty nebo celé vylučovací soustavy. Díky konzumaci petržele se zvýší činnost ledvin, působí také močopudně.
Petržel může také pomoci s krevním oběhem. Lehce snižuje krevní tlak, pomáhá při tvorbě červených krvinek a upravuje nepravidelnou menstruaci. Flavonoidy působí antioxidačně. Můžou tak zabránit poškozování buněk a vzniku některých onemocnění. Můžete ji využít nejen po požití alkoholu, ale pro detoxikaci kdykoli během roku. Užívala se i pro své afrodiziakální účinky.
Pozor na kontraindikace při užívání petrželového vývaru
I přes své pozitivní účinky buďte při konzumaci petržele a petrželového vývaru opatrní. Její konzumaci ve větším množství by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy. Vyššího příjmu by se měli vyvarovat také lidé s onemocněním ledvin. V opravdu vysokých dávkách pak může způsobit dokonce poškození jater či ledvin. Po konzumaci dejte pozor i na slunce, pokud sníte petržele příliš, může se objevit zvýšená citlivost na sluneční záření.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; bylinkovo.cz; vitalia.cz
Publikováno: 2. 7. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová