Darovat přátelům a známým novoroční prasátko pro štěstí, se stalo už dávno milou tradicí. Mohou to být čuníci ze všech možných materiálů, ale ti perníkoví krásně voní i chutnají. Máme pro vás recept na perník, který je hned po upečení krásně měkký.
Co budete potřebovat na perníkové těsto
- 1000 g hladké mouky
- 400 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 5 vajec
- 10 lžic medu
- 5 lžic kakaa
- 1 lžíci perníkového koření
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 2 lžičky sody
Co budete potřebovat na polevu
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce solamylu
- citronovou šťávu
Jak budete postupovat při pečení perníků
1. krok: sypké zamíchat
Mouku, cukr, kakao, perníkové koření a sodu dobře promíchejte.

2. krok: přidat tekuté
Přidejte rozehřáté máslo a med.

3. krok: nakonec vejce
Nakonec přidejte pět celých vajec a vypracujte těsto.

4. krok: ruční práce
Těsto nejlépe zpracujete ručně. Dejte si na čas, těstem klidně i několikrát bouchněte o stůl, ať se z něho dostanou bublinky vzduchu.

5. krok: po odpočinku
Těsto ponechte nejméně do druhého dne odpočinout v lednici, ale nic se nestane, pokud tam zůstane déle. Pak z těsta vykrajujte pomocí formiček prasátka a pečte na 180 °C.

6. krok: veselé zdobení
Z bílku, moučkového cukru, solamylu a citronové šťávy si utřete polevu, která musí být dostatečně hustá, aby se vzor na prasátku neroztékal, ale zase ne moc, aby poleva držela na perníku.

Prima rada
- Při přípravě polevy je dobré moučkový cukr přesát přes jemné sítko a bílek propasírovat. Můžete použít třeba silonovou punčochu.
- Těsto na vykrajování prasátek vyválejte silnější, asi na 7-10 mm. Z tenkého těsta budete mít perníky vždy tvrdé.
Publikováno: 28. 12. 2017, Autor: Simona Sedláčková , Profil autora: Simona Sedláčková