Levandule je součástí snad každé zahrady. Pro své malé fialové a krásně vonící květy si ji oblíbila nejedna žena. Levandule není využívána jen jako bylina působící příznivě při různých onemocněních, jako přísada v kosmetickém nebo farmaceutickém průmyslu, ale především jako koření v gastronomii, které dodá pokrmu specifickou chuť a vůni. Seznamte se s jedním výtečným receptem, který nadchne všechny milovníky levandule. Vyrobte si levandulovou zmrzlinu.
Pro přípravu levandulové zmrzliny budete potřebovat:
- 400 ml smetany je šlehání
- 2 lžíce sušených levandulových květů
- 4 lžíce medu
Med rozpusťte ve vodní lázni a přidejte dvě lžíce sušených levandulových květů, které si můžete rozdrtit, a vše zamíchejte. Pozor, směs nesmí projít varem. Nechte 30 - 60 minut odstát. Během této doby se levandule smísí s medem a vznikne vonný základ pro zmrzlinu. Přes cedník všechno důkladně přeceďte a přidejte vyšlehanou smetanu.
Celou směs vložte do připravených uzavíratelných nádob nebo kelímků a nechte několik hodin v mrazáku. Při tuhnutí je dobré připravenou směs prošlehat a nechat dostatečně zmrznout. Teď už stačí jen vyčkat a následně si pochutnat na výtečné zmrzlině, která bude vítaným zpestřením při letních parnech.
Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je mrazuvzdorná vytrvalá bylina rostoucí v keřích. Dorůstá do výšky až 80 cm. Pěstuje se v zahradách, parcích, na záhoncích, ale i v květináčích. Vyžaduje teplo, mírnou závlahu a písčitou zeminu. Pochází z Persie a je proslulá ve Francii - především v oblasti Provence. Má fialové, modré, ale i bílé květy, které jsou charakteristické svou vůní. Listy jsou úzké, jemně chlupaté, barvy zelené, červenofialové nebo stříbrošedé.
V kosmetickém průmyslu se květy užívají do vonných olejů, parfémů, jako přísada do šampónu, pěn do koupelí, pleťových krémů nebo pleťových vod, kde působí uklidňujícím dojmem. Odpuzuje šatní moly a krásně provoní oblečení nebo se přidává do provensálského koření.
V léčitelství se užívá při nespavosti, má uklidňující účinky při psychickém vypětí, podporuje trávení a tlumí nadýmání. Je účinná při bolestech hlavy a migrénách, urychluje hojení drobných popálenin, ran nebo zánětů. Snižuje krevní tlak, podporuje imunitní sytém, je účinná při zánětech dutiny ústní, pomáhá proti mykózám. Využívá se celá nadzemní část rostliny - květy i listy.
Tip:
- Místo medu můžete do zmrzliny přidat čekankový sirup
- Mohou se použít jak sušené, tak i čerstvé květy levandule
- Pokud přidáte fialové barvivo, vznikne zmrzlina v levandulové barvě
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Připravte si z levandule báječný sirup:
Publikováno: 30. 5. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská