reklama

Křen je chutný v pokrmech, ale může i léčit

Křen selský (Armoracia rusticana) je bylina s významnými léčebnými účinky. Má mnoho zastánců i odpůrců pro svou typickou palčivou chuť i vůni, ale může pomoci odstranit některé problémy. Poradíme, jak z křenu vyrobit obklad na ischias, bolavé klouby či záda.

Křen má léčebné účinky na naše zdraví (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Využívá se kořen, který pomáhá při problémech s trávicím systémem, podporuje trávení a je velmi prospěšný pro střevní mikroflóru. Dále podporuje metabolismus, působí antisepticky a antibakteriálně.

Na přípravu obkladu budete potřebovat:

  • 3 díly kořene křenu
  • 5 dílů hladké mouky
  • 1 díl sádla

Omytý kořen křenu zbavte slupky a nastrouhejte na jemno. Do misky přidejte 3 díly nastrouhaného křenu, 5 dílů hladké mouky a 1 díl sádla. Důkladně promíchejte a z těsta vytvořte placku. Pozor, díky pálivosti nedávejte placku na postižené místo přímo, vždy je nutné ji obalit do látkového ubrousku, kapesníku nebo plátýnka.

Těsto vytvarujte do placky, zabalte do hadru a přiložte na bolavé místo
Těsto vytvarujte do placky, zabalte do hadru a přiložte na bolavé místo (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Křen selský

Vytrvalá bylina z čeledi brukvovitých, mezi které spadají díky štiplavé chuti např. řeřicha setá, brukev černá, ředkev setá nebo hořčice setá. Pochází z jihovýchodní Evropy a Asie a v současné době se vyskytuje po celém kontinentu. Rostlina dorůstá až do výšky 150 cm. Má dlouhý masitý kořen, přímou dutou lodyhu a eliptické zelené listy. V období letních měsíců se objevují bílé stopkaté květy, po odkvětu zůstává plod - šešule. Roste v místech se střední vlhkostí, na plném slunci nebo polostínu a potřebuje lehkou, propustnou půdu.  

Kořen rovněž působí močopudně a využívá se při zánětech močových cest, výrazně ovlivňuje kašel nebo rýmu, pokud se inhaluje. Listy se používají jako obklady při revmatických onemocněních, ztuhlých a bolavých zádech nebo při omrzlinách. Z rostliny se užívají listy, které se trhají celoročně, a kořen, který se vyrývá celý zjara nebo až na podzim. V gastronomii se křen užívá do salátů, omáček či jako příloha k uzeninám nebo masu.

Čerstvý křen si můžete i sami vypěstovat
Čerstvý křen si můžete i sami vypěstovat (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Tip:

  • Pokud nastrouhaný křen namočíme do mléka, můžete vzniklý produkt použít jako pleťové mléko
  • Vyrytý křen uložte do písku do vlhka a chladu, nejlépe do sklepa, takto vám vydrží dlouho čerstvý

Zdroj informací: Bylinkovo.cz; zahradnictvikrulichovi.cz

Publikováno: 23. 5. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská