Jak ušetřit finanční prostředky za suroviny a energie? To je v dnešní době stále podstatnější. Kupované strouhané sýry jsou velmi drahé, a ne vždy kupíme ten, který nám chutná. Proto je levnější varianta koupit sýr dle potřeby vcelku a nastrouhat si vždy jen potřebné množství.
Ke strouhání sýru většinou použijeme struhadlo, které se nám nepříjemně zašpiní a při jeho mytí spotřebujeme zbytečně moc drahocenné vody. Jak to tedy udělat, aby bylo struhadlo téměř čisté? Poradíme, jak na to.
K nastrouhání sýru budete potřebovat:
- sýr na strouhání
- jedlý olej
- struhadlo
- misku
Je to velmi jednoduché, abyste si zbytečně při strouhání neušpinili struhadlo, použijete k tomu jednu surovinu dostupnou v každé kuchyni. Stačí jedlý olej. Vnější a vnitřní stranu s břity potřete po celé ploše jedlým olejem. Potom už stačí začít sýr strouhat do připravené nádoby. Naolejované struhadlo se vám tolik nezašpiní, sýr bude po struhadle lehce klouzat a nebudete muset vynaložit tolik síly, jako je tomu při strouhání na suchém struhadle.
Domácí strouhání sýru má své nesporná pozitiva. V prvé řadě je to je kvalita, která se nedá s průmyslově strouhanými sýry srovnat. Další je výběr takového sýru, který se vám hodí k danému pokrmu a také vám více chutná. Nesmíme opomenout ani zdraví. Průmyslově strouhané sýry jsou upravovány k delší trvanlivosti, při jejich strouhání může dojít ke kontaminaci a mnohdy se vyšší hodnota kvasinek podepíše na jejich nepříjemné chuti.
Takový sýr má většinou kyselou až kvasničnou chuť, protože je velká plocha potraviny při timto zpracování ideálním prostředím pro množení kvasinek. Zakoupením sýru vcelku a nastrouháním doma předejdete bakteriální kontaminaci.
Pro kvalitní a snadné strouhání sýru je důležitý nástroj, s kterým pracujete. Struhadlo nebo kráječ by měly být z kvalitního materiálu, nejlépe nerezu. Dostupná jsou struhadla vyrobená speciálně jen k tomuto účelu. Vhodnou variantou je i kombinace materiálu - nerezu se silikonem. Důležité jsou i dostatečně nabroušené břity, které jsou u nekvalitních struhadel vzácností.
Následné čištění struhadla je mnohem jednodušší. Postačí čisticí přípravek na nádobí, houbička a voda. Nemusíte tak nic pracně a dlouze čistit. Čerstvě nastrouhanému sýru a téměř čistému struhadlu se nic nemůže vyrovnat. Pocit, že myslíme na zdraví a ještě ušetříme čas i finance, je jistě bonusem k pohodové atmosféře strávené s rodinou nebo přáteli.
Tipy:
- Pokud místo řepkového nebo slunečnicového oleje zvolíme olivový, rýžový nebo konopný olej, bude mít výsledný pokrm výrazně lahodnější chuť.
- Ke krájení sýru je vhodné používat speciální nůž, který má zubaté ostří, otvory a vidličku.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Podívejte se, jak bezpečně oddělit bílky od žloutků:
Publikováno: 10. 5. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská