reklama

Sýr se dá nastrouhat s čistým struhadlem. Nevěříte?

Jak ušetřit finanční prostředky za suroviny a energie? To je v dnešní době stále podstatnější. Kupované strouhané sýry jsou velmi drahé, a ne vždy kupíme ten, který nám chutná. Proto je levnější varianta koupit sýr dle potřeby vcelku a nastrouhat si vždy jen potřebné množství.

Nastrouhaný sýr nemusí struhadlo zašpinit (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Ke strouhání sýru většinou použijeme struhadlo, které se nám nepříjemně zašpiní a při jeho mytí spotřebujeme zbytečně moc drahocenné vody. Jak to tedy udělat, aby bylo struhadlo téměř čisté? Poradíme, jak na to.

K nastrouhání sýru budete potřebovat:

  • sýr na strouhání
  • jedlý olej
  • struhadlo
  • misku

Je to velmi jednoduché, abyste si zbytečně při strouhání neušpinili struhadlo, použijete k tomu jednu surovinu dostupnou v každé kuchyni. Stačí jedlý olej. Vnější a vnitřní stranu s břity potřete po celé ploše jedlým olejem. Potom už stačí začít sýr strouhat do připravené nádoby. Naolejované struhadlo se vám tolik nezašpiní, sýr bude po struhadle lehce klouzat a nebudete muset vynaložit tolik síly, jako je tomu při strouhání na suchém struhadle. 

Domácí strouhání sýru má své nesporná pozitiva. V prvé řadě je to je kvalita, která se nedá s průmyslově strouhanými sýry srovnat. Další je výběr takového sýru, který se vám hodí k danému pokrmu a také vám více chutná. Nesmíme opomenout ani zdraví. Průmyslově strouhané sýry jsou upravovány k delší trvanlivosti, při jejich strouhání může dojít ke kontaminaci a mnohdy se vyšší hodnota kvasinek podepíše na jejich nepříjemné chuti.

Čerstvě nastrouhaný sýr krásně voní
Čerstvě nastrouhaný sýr krásně voní (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Takový sýr má většinou kyselou až kvasničnou chuť, protože je velká plocha potraviny při timto zpracování ideálním prostředím pro množení kvasinek. Zakoupením sýru vcelku a nastrouháním doma předejdete bakteriální kontaminaci.

Pro kvalitní a snadné strouhání sýru je důležitý nástroj, s kterým pracujete. Struhadlo nebo kráječ by měly být z kvalitního materiálu, nejlépe nerezu. Dostupná jsou struhadla vyrobená speciálně jen k tomuto účelu. Vhodnou variantou je i kombinace materiálu - nerezu se silikonem. Důležité jsou i dostatečně nabroušené břity, které jsou u nekvalitních struhadel vzácností.

Následné čištění struhadla je mnohem jednodušší. Postačí čisticí přípravek na nádobí, houbička a voda. Nemusíte tak nic pracně a dlouze čistit. Čerstvě nastrouhanému sýru a téměř čistému struhadlu se nic nemůže vyrovnat. Pocit, že myslíme na zdraví a ještě ušetříme čas i finance, je jistě bonusem k pohodové atmosféře strávené s rodinou nebo přáteli.

Struhadlo by mělo být z kvalitního materiálu
Struhadlo by mělo být z kvalitního materiálu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Tipy:

  • Pokud místo řepkového nebo slunečnicového oleje zvolíme olivový, rýžový nebo konopný olej, bude mít výsledný pokrm výrazně lahodnější chuť.
  • Ke krájení sýru je vhodné používat speciální nůž, který má zubaté ostří, otvory a vidličku.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Podívejte se, jak bezpečně oddělit bílky od žloutků:

Publikováno: tento týden, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská