Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale) není jen obtížný plevel, ale již z jejího názvu je patrné, že se jedná o nevšední bylinu užívanou nejen v lékařství, ale i v gastronomii. Poradíme, jak využít její poupata na výrobu falešného kapary, se kterým vám mohou pomoci i děti.
Poradíme, jak využít její poupata na výrobu falešného kapary, se kterým vám mohou pomoci i děti.
Suroviny na výrobu domácího kapary:
- pampelišková poupata
- hořčičná semínka
- sůl
- horká voda
- jablečný ocet
- hrnec
- kastrůlek
- vařečka
- cedník
- sklenice s uzávěrem
Pampelišková poupata sbírejte v místech, která nejsou znečištěna od psů, aut nebo jiných chemických produktů. Nejvhodnější období je před hlavním rozkvětem v dubnu až květnu. Trhejte je nejlépe přes den. Jinak nezjistíte, zdali už z poupat nejsou květy, které se na noc uzavírají. Natrhané množství záleží na velikosti sklenic, které máme na kapary připraveny. Poupata zbavte přebytečných lístečků a omyjte.
Poupata vložte do cedníku a všechna poupata pozvolna přelijte vroucí vodou. Nechte zvolna okapat. Spařená poupata napěchujte do předem vymyté a vysušené, uzavíratelné sklenice. Postupně prokládejte solí a hořčičným semínkem. Množství je dle chuti, povětšinou méně je více.
Každou vrstvu nezapomeňte jemně promíchat vařečkou, aby se ingredience rovnoměrně rozmístily. V kastrůlku ohřejte jablečný ocet do bodu varu. Horkým octem zalijte naložená poupata až po okraj sklenice. Nechte řádně vychladnout. Uzavřete víčkem a nechte v chladničce 7- 10 dnů uležet.
Takto naložená poupata jako falešné kapary využijete v kuchyni do salátů, omáček nebo jako doplněk k těstovinám nebo na pizzu.
Pampeliška se užívá jako podpůrný prostředek při léčbě různých onemocnění. Pomáhá při zánětech močových cest a ledvin, žaludečních obtížích, problémech s nechutenstvím, žlučníkem nebo při průjmových onemocněních. Mohou ji užívat díky inulinu i diabetici. Pampeliška je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a zdraví prospěšné vlákniny.
Tip:
Místo jablečného octa můžete použít vinný ocet nebo balzamico.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Ochutnejte nakládaný česnek:
Publikováno: 29. 4. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská