reklama

Kapary si snadno vyrobíte doma, právě teď kvete důležitá surovina

Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale) není jen obtížný plevel, ale již z jejího názvu je patrné, že se jedná o nevšední bylinu užívanou nejen v lékařství, ale i v gastronomii. Poradíme, jak využít její poupata na výrobu falešného kapary, se kterým vám mohou pomoci i děti.

Kapary z pampeliškových poupat je velmi chutné a jeho výroba není složitá (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Poradíme, jak využít její poupata na výrobu falešného kapary, se kterým vám mohou pomoci i děti.

Suroviny na výrobu domácího kapary:

  • pampelišková poupata
  • hořčičná semínka
  • sůl
  • horká voda
  • jablečný ocet
  • hrnec
  • kastrůlek
  • vařečka
  • cedník
  • sklenice s uzávěrem
Potřebné suroviny a nástroje k výrobě kapary
Potřebné suroviny a nástroje k výrobě kapary (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Pampelišková poupata sbírejte v místech, která nejsou znečištěna od psů, aut nebo jiných chemických produktů. Nejvhodnější období je před hlavním rozkvětem v dubnu až květnu. Trhejte je nejlépe přes den. Jinak nezjistíte, zdali už z poupat nejsou květy, které se na noc uzavírají. Natrhané množství záleží na velikosti sklenic, které máme na kapary připraveny. Poupata zbavte přebytečných lístečků a omyjte.

Poupata vložte do cedníku a všechna poupata pozvolna přelijte vroucí vodou. Nechte zvolna okapat. Spařená poupata napěchujte do předem vymyté a vysušené, uzavíratelné sklenice. Postupně prokládejte solí a hořčičným semínkem. Množství je dle chuti, povětšinou méně je více.

Každou vrstvu nezapomeňte jemně promíchat vařečkou, aby se ingredience rovnoměrně rozmístily. V kastrůlku ohřejte jablečný ocet do bodu varu. Horkým octem zalijte naložená poupata až po okraj sklenice. Nechte řádně vychladnout. Uzavřete víčkem a nechte v chladničce 7- 10 dnů uležet.

Naložená poupata zalijte octem
Naložená poupata zalijte octem (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Takto naložená poupata jako falešné kapary využijete v kuchyni do salátů, omáček nebo jako doplněk k těstovinám nebo na pizzu.

Pampeliškové kapary využijete i do salátů a omáček
Pampeliškové kapary využijete i do salátů a omáček (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Pampeliška se užívá jako podpůrný prostředek při léčbě různých onemocnění. Pomáhá při zánětech močových cest a ledvin, žaludečních obtížích, problémech s nechutenstvím, žlučníkem nebo při průjmových onemocněních. Mohou ji užívat díky inulinu i diabetici. Pampeliška je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a zdraví prospěšné vlákniny.

Tip:

Místo jablečného octa můžete použít vinný ocet nebo balzamico.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Ochutnejte nakládaný česnek:

Publikováno: 29. 4. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská