Až si budete odškrtávat, které velikonoční pečivo vám ještě chybí, určitě nezapomeňte na jidáše. Péct byste je měli doma, nejlépe na Škaredou středu. Když je bude jíst, jak velí tradice, ráno na Zelený čtvrtek před svítáním, budete zdraví a ochráněni před mnohým zlem.
Velikonoční pečivo bylo pro naše předky symbolem jarních svátků a každý druh v sobě nese nějaké sdělení. Oblíbené jidáše tak například symbolizovaly provaz, na němž se oběsil Jidáš, který zradil Krista, proto také tradičně mívaly tvar spleteného provazu. Vy si ale můžete upéci mnohem „veselejší“ variantu – jidáše ve tvaru kuřátek.
Co budete potřebovat:
- 600 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 250 ml mléka
- 120 g másla
- 100 g cukru krystal
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření
- citronovou kůru
- sůl
- med na potření
- rozinky nebo sekané mandle na posypání
Mouku nasypte do mísy a uprostřed vytvořte důlek, v němž vyrobíte kvásek, a to tak, že smícháte droždí s trochou cukru a troškou mléka, opatrně v důlku zamícháte a necháte kvásek vzejít.
Správné vykynutí je základ
Pak vsypte špetku soli přímo do mouky, nikoliv do kvásku, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, cukr, žloutky, mléko a nakonec rozpuštěné máslo. Vše řádně promíchejte - dobrým znamením, že máte „hotovo“, je, když se těsto přestane lepit na stěny nádoby.
Poctivé kynuté těsto by mělo alespoň 3 hodiny „pracovat“ a dobré hospodyňky doporučují vždy za hodinu znovu promíchat, jakoby těsto „srazit“ dolů a pak zase nechat znovu vzejít. Vykynuté těsto na pomoučněném vále už jen lehce a opatrně „zformujte“, abyste mohli odkrajovat menší kousky, z nichž si vyválíte válečky, které stočíte do uzlu podobnému kuřátku.
Jidáše potřete rozšlehaným vejcem a můžete posypat rozinkami nebo nasekanými mandlemi. Rozinky lze ovšem zamíchat při tvarování rovnou do těsta, takže je budete mít také uvnitř. V troubě se pečou jidáše asi 40 minut, ale doporučujeme je průběžně hlídat, aby získaly krásnou zlatavou barvu. Po vytažení je ještě horké potřete rozpuštěným medem.
Proč nezapomenout na jidáše?
Ve velikonoční symbolice mají jidáše významné místo. Když je sníte na prahu nového dne na Zelený čtvrtek, měly by vám přinést pevné zdraví a ochránit vás nejen před zrádnými lidmi, ale také před uštknutí hadem a vosím štípnutím. Důležité je, abyste měli jidáše doma upečené a darovali svým blízkým, kamarádům nebo sousedům, tak jak to vždy dělali naši předkové. Darované jidáše totiž mají ještě větší ochrannou moc.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Vyzkoušejte netradičního velikoočního beránka:
Publikováno: 8. 4. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová