Přinesly si o Velikonocích vaše děti hodně vajíček z koledy? Máte jich doma plnou ledničku? Jste jich všichni přejedení, ale nechcete je vyhazovat? Čekáte hosty a nevíte, co jim chutného připravit? Poradíme jednoduchý a chutný recept, díky kterému se vařená vejce déle uchovají, a každá návštěva nápad jistě ocení.
Marinovaná vejce v řepném nálevu
Suroviny:
- 1 l vody
- vařená vejce
- syrová řepa
- 2 ml červeného vinného octa
- 4 badyány
- fenykl
- sůl
- pepř
- cukr
V hrnci si připravíme nálev, na který budeme potřebovat čistou vodu. Přidáme pepř, sůl, cukr, badyán, fenykl a nakrájenou syrovou červenou řepu, kterou jsme zbavili slupky. Vaříme 10 minut a necháme vychladnout.
Vařená vejce zbavíme skořápek a vložíme do sterilované sklenice nebo misky, přelijeme nálevem (i s kořením a červenu řepou) a dobře utěsníme. Necháme 10 dnů marinovat v chladu při teplotě 4 °C, nejlépe v chladničce.
K marinovaným vejcím se výborně hodí dip ze zakysané smetany s koprem
Suroviny:
- naložená vejce
- hrubozrnná hořčice
- zakysaná smetana
- citron
- kopr
- olivový olej
- bylinková sůl
- pepř
Marinovaná vejce mají díky řepě červené zbarvení, které dodá nevšední a zajímavý nádech výslednému pokrmu. Vejce si nakrájíme na půlky. Dip si připravíme ze zakysané smetany s trochou olivového oleje, dochutíme citronovou šťávou, špetkou bylinkové soli a pepřem. Na půlky vajec přidáme hrubozrnnou hořčici a nakrájený kopr, přidáme studený smetanový dip a můžeme servírovat.
Tip:
Ti, co mají rádi ostřejší pokrmy, mohou místo červené řepy vejce naložit s chilli papričkami a šalotkou nebo pórkem, jako koření se hodí bobkový list, tymián a kmín, vše dochutíme solí a sušeným chilli.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Podívejte se, jak na vaječná srdíčka:
Publikováno: 16. 4. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská