reklama

Víte, že se dají vařená vejce nakládat? Skvělá pochoutka nejen pro návštěvy

Přinesly si o Velikonocích vaše děti hodně vajíček z koledy? Máte jich doma plnou ledničku? Jste jich všichni přejedení, ale nechcete je vyhazovat? Čekáte hosty a nevíte, co jim chutného připravit? Poradíme jednoduchý a chutný recept, díky kterému se vařená vejce déle uchovají, a každá návštěva nápad jistě ocení.

Skvělá marinovaná vejce se smetanovým dipem a koprem (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Marinovaná vejce v řepném nálevu

Suroviny:

  • 1 l vody
  • vařená vejce
  • syrová řepa
  • 2 ml červeného vinného octa
  • 4 badyány
  • fenykl
  • sůl
  • pepř
  • cukr
Připravte si suroviny pro přípravu nakládaných vajec
Připravte si suroviny pro přípravu nakládaných vajec (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

V hrnci si připravíme nálev, na který budeme potřebovat čistou vodu. Přidáme pepř, sůl, cukr, badyán, fenykl a nakrájenou syrovou červenou řepu, kterou jsme zbavili slupky. Vaříme 10 minut a necháme vychladnout.

Vařená vejce zbavíme skořápek a vložíme do sterilované sklenice nebo misky, přelijeme nálevem (i s kořením a červenu řepou) a dobře utěsníme. Necháme 10 dnů marinovat v chladu při teplotě 4 °C, nejlépe v chladničce.

Nakládaná vejce jsou vhodnou pochoutkou pro každou příležitost
Nakládaná vejce jsou vhodnou pochoutkou pro každou příležitost (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

K marinovaným vejcím se výborně hodí dip ze zakysané smetany s koprem

Suroviny:

  • naložená vejce
  • hrubozrnná hořčice
  • zakysaná smetana
  • citron
  • kopr
  • olivový olej
  • bylinková sůl
  • pepř
Suroviny na přípravu dresingu
Suroviny na přípravu dresingu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Marinovaná vejce mají díky řepě červené zbarvení, které dodá nevšední a zajímavý nádech výslednému pokrmu. Vejce si nakrájíme na půlky. Dip si připravíme ze zakysané smetany s trochou olivového oleje, dochutíme citronovou šťávou, špetkou bylinkové soli a pepřem. Na půlky vajec přidáme hrubozrnnou hořčici a nakrájený kopr, přidáme studený smetanový dip a můžeme servírovat.

Tip:

Ti, co mají rádi ostřejší pokrmy, mohou místo červené řepy vejce naložit s chilli papričkami a šalotkou nebo pórkem, jako koření se hodí bobkový list, tymián a kmín, vše dochutíme solí a sušeným chilli. 

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Podívejte se, jak na vaječná srdíčka:

Publikováno: 16. 4. 2022, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská